Anot policijos, kontrabandą greičiausiai gabeno organizuota nusikaltėlių grupuotė. Tačiau neatmetama galimybė, jog šis įvykis gali būti susijęs ir "disidentais respublikonais", kurie esą galėjo būti susiję su nusikaltėlių grupuote arba jiems galėjo atitekti dalis laimikio, trečiadienį skelbia "Irish Examiner".

Ši siunta didžiausia iš konfiskuotų Airijos istorijoje. Kontrabanda perimta po bendros sekimo operacijos, kuriai vadovavo muitinė, joje dalyvavo policija, karinis jūrų laivynas ir oro pajėgos.

Muitinė sekė prekinį laivą "M/V Anne Scan" nuo tada, kai jis išvyko iš Filipinų rugsėjo 15 dieną, o karo laivai kontroliavo jį nuo Viduržemio jūros iki Airijos vandenų.

Sulaikyti septyni airiai, įskaitant du iš Šiaurės Airijos. Esą nuo 19 iki 40 metų amžiaus vyrai pastaruoju metu policijai žinomi dėl kontrabandos. Taip pat esą sulaikytas lietuvių tautybės laivo kapitonas ir jo pirmasis padėjėjas ukrainietis.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM) kol kas neturi duomenų, kad būtų sulaikytas mūsų valstybės pilietis. Anot URM atstovo spaudai Rolando Kačinsko, į Lietuvos ambasadą gali kreiptis pats sulaikytasis, prašydamas pagalbos, arba gaunamas oficialus tos užsienio valstybės institucijų pranešimas.

"Kol kas nei vienu, nei kitu būdu informacijos nesame gavę", - trečiadienį BNS sakė R.Kačinskas.

Lietuvos ambasados Dubline trečiasis sekretorius Vadimas Lucenko BNS taip pat teigė, kad ambasada kol kas neturi žinių apie esą sulaikytą Lietuvos pilietį. Diplomatas teigė, kad jie matė žiniasklaidos pranešimus apie airių sulaikytą didelį kontrabandinių rūkalų krovinį. "Ieškome ir patys informacijos, bet kol kas oficialių duomenų neturime", - teigė jis.

Airijos muitinės atstovas sakė, kad jei cigaretės būtų parduodamos normalia mažmenine kaina - 8,30 euro (28,6 lito) už pakelį su 20 cigarečių, - pajamos už šią siuntą galėjo siekti apie 40 mln. eurų (138 mln. litų). Bet, anot muitinės, šias cigaretes greičiausiai ketinta parduoti už pusę kainos - po 4 eurus (13,8 lito) už pakelį, tad kontrabandininkai gautų 24 mln. eurų (83 mln. litų) pajamų.

Anot "Irish Examiner", jei kas nors iš to būtų atitekę teroristinei organizacijai "Real IRA" (Tikroji Airijos respublikonų armija) , jie būtų galėję finansuoti savo teroristines kampanijas.

"Real IRA" yra sukarinta organizacija, siekianti bendro airių nacionalistų ir respublikonų tikslo - Vieningos Airijos, t.y. Airijos Respublikos ir Jungtinei Karalystei priklausančios Šiaurės Airijos suvienijimo. Pagal Airijos įstatymus "Real IRA" pripažinta neteisėta organizacija, o Europos Taryba pripažino ją kaip su teroro aktais susijusia organizacija.