Vilniaus apygardos teismas trečiadienį patenkino Generalinės prokuratūros prašymą ir nutarė baudžiamajam persekiojimui į JAV išduoti 37 metų R. Poderskį. Nutartį dėl ekstradicijos priėmusi teisėja Regina Pocienė nenustatė aplinkybių, numatytų Lietuvos įstatymuose bei Lietuvos ir JAV pasirašytoje ekstradicijos sutartyje, kurios neleistų R. Poderskio išduoti baudžiamajam persekiojimui.

Teismas pažymėjo, kad nagrinėjant ekstradicijos prašymą kaltės klausimas nėra svarstomas, nors JAV pakankamai pateikė informacijos – tai ne tik kaltinamasis aktas, bet ir įvairių asmenų parodymai.

Tuo metu pats R. Poderskis nesutiko būti išduodamas JAV – šiuo metu už grotų esantis kaunietis tikino, kad nusikaltimų, kuriais yra įtariamas, esą nepadarė.

„Nepadariau nusikaltimų, manau, manimi buvo pasinaudota“, – sakė jis.

Dar 2011 m. spalį išduotame arešto orderyje teigiama, kad, įtariama, R. Poderskis nuo 2010 m. kovo iki rugpjūčio organizavo ir dalyvavo iš anksto parengtoje sukčiavimo schemoje, kai dirbdamas investicinėje bendrovėje žmonėms siūlė investuoti pinigus.

JAV pareigūnai teigia, kad iš 20 nukentėjusiųjų buvo pasisavinta 400 tūkst. JAV dolerių – šie pinigai niekur nebuvo investuoti, o pervesti į R. Poderskio asmeninę sąskaitą ir išgryninti.

R. Poderskis neneigia, kad išgrynino pinigus, tačiau tikina, jog šiuos pinigus atidavė investicinės bendrovės atstovams. „Buvau sudaręs sutartį su bendrove, manau, jie manimi pasinaudojo – tie pinigai buvo išimti ir atiduoti įmonės atstovams“, – sakė jis.

Vyras teigė, kad anksčiau gyveno JAV, o į Lietuvą grįžo 2010 m. „Turėjau įmonę JAV, kuri užsiėmė automobiliais, čia gyvenau 9 m., nors neturėjau žalios kortos, tačiau čia dirbau ir mokėjau mokesčius“, – sakė jis.

R. Poderskis buvo sulaikytas balandžio 11 d., teismas jį yra leidęs suimti. Jeigu bus įrodyta R. Poderskio kaltė, jam grės laisvės atėmimo iki 20 metų bausmė.