Didžiules diskusijas tarp parlamentarų sukėlusias pataisas toliau svarstys Seimo komitetai.

Šiuos pakeitimus inicijavo aštuoni parlamentarai, besilaikantys nuomonės, kad nelegali „naminukė“ yra paplitusi Lietuvoje, todėl pats laikas yra ją legalizuoti.

Seime dar vasarą įregistruotose Administracinių teisės pažeidimų kodekso, Akcizų ir Alkoholio kontrolės įstatymų pataisose, numatančiose, kad ūkininkui, turinčiam kaimo turizmo sodybą ir Žemės ūkio ministerijoje užsiregistravusiam kaip amatininkui-degtindariui, būtų leista mokant pusę dabartinio akcizo per metus pagaminti ir parduoti ne daugiau tūkstančio litrų „naminukės“.

Tačiau balsuodami parlamentarai nepritarė siūlymui leisti ūkininkams-degtindariams mokėti tik pusę akcizo ir grąžino iniciatoriams tobulintį šį projektą.

Kartu ketvirtadienį Seimas nepradėjo svarstyti siūlymo, leidžiančio ne tik gaminti, bet ir parduoti ne silpnesnį nei 15 laipsnių naminį vyną.

Nuo prasigėrusios tautos iki šventeivų

Parlamentarus ypač supriešino ketinimai leisti ūkininkams gaminti ir parduoti naminę degtinę. Vieni tvirtino, kad tai dar labiau padidins alkoholio vartojimą Lietuvoje, darys neigiamą įtaką vaikams, matantiems namuose gaminamą alkoholį, tuo tarpu kiti laikėsi nuomonės, kad daug naudingiau būtų leisti daryti tai, kas vyksta neoficialiai ir iš šio gėrimo gamybos dar gauti akcizo pajamų.

„Išsakyta kritika ir nuogąstavimai šių pataisų atveju atspindi šios problemos sudėtingumą. Aš esu įsitikinęs, kad Lietuvoje reikėtų žengti tą žingsnį, kuris yra žengtas visose Europos Sąjungos šalyse. Jūs turbūt gerai žinote turistinius vyno, viskio, alaus kelius. Tai kada valstybės atsisako alkoholio gamybos monopolio, suprantama, kad naminės degtinės pavertimas verslu taip pat yra logiškas. Šiam įstatymui įgyvendinti reikėtų pereinamojo laikotarpio, laboratorijų, galbūt ir bravorų kontrolės. Tuo pačiu reikėtų suderinti, kad būtų sugriežtintos bausmės nelegaliai alkoholio gamybai, – kalbėjo socialdemokratas Vytenis Povilas Andriukaitis.

„Ko gero neatsiras nė vieno ūkininko, kuris gamins šią degtinę, nes mūsų reikalavimai yra tokie didžiuliai, kad neapsimokės šio dalyko daryti. Neverkime čia krokodilo ašaromis dėl to, kad tauta prasigers, nes iš tikrųjų visi tą „samanukę“ per visas šventes paragaujat, apsidžiaugiat, pasiskanaujat ir paskui apsimetate kažkokiais šventeivomis ir aiškinate, kaip tauta prasigėrė“, – piktinosi darbietis Kęstutis Daukšys.

Griežtai priešingos nuomonės Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Antanas Matulas.

„Manau, kad ši diena gali tapti pati juodžiausia šio parlamento diena žinant, kokias pasekmes šie svarstomi projektai gali sukelti. Svarbiausia, kad mes tai darome tuo laiku, kai praėjusios kadencijos parlamentas priėmė įstatymų projektus, kurie davė labai gražius rezultatus – alkoholinių toksinių poveikių sumažėjo 25,5 proc., ūminių alkoholinių toksikacijų – 43,2 proc., – griežtesnių įstatymų pataisų naudą vardijo A. Matulas.

„Man atrodo šiuo ekonominiu sunkmečiu grįžtame prie to paties mastymo, koks buvo sovietmečiu. Dalis tautos neturi, ką valgyti, didėja nedarbas“, – tęsė jis.

„Ačiū liberalams, visa tauta prasigėrusi, o jūs siūlote tokius dalykus krizės metu. Man labai liūdna, kodėl toks klausimas įtrauktas į darbotvarkę prieš Nacionalinės sveikatos tarybos ataskaitą“, – kolegai antrino ir nusivylimo neslėpė A. Matulo kolegė Vida Marija Čigriejienė.

DELFI primena, kad nuo sausio Lietuvoje įsigaliojo alkoholio pardavimą ir laikymą griežtinančios įstatymų pataisos.
Šiuo metu Lietuvoje yra draudžiama prekyba alkoholiu nuo 22 val. vakaro iki 8 val. ryto. Taip pat nuo šių metų pradžios draudžiama vartoti alkoholį automobilio salone bei vežtis atidarytą svaigalų pakuotę.

Masiniuose renginiuose ir mugėse nebeleidžiama prekiauti stipriais alkoholiniais gėrimais, tačiau ir toliau galima nusipirkti natūralios fermentacijos alkoholiniais gėrimais, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija neviršija 6 proc., parodose – 13 proc.

Šių sugriežtinimų iniciatorius A. Matulas yra pasiryžęs leisti alkoholiu prekiauti tik specializuotose parduotuvėse.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją