Pamaryje gyvenančiam Antanui, žvyneline sergančiam jau 40 metų, kelionė į Turkijos gydyklas yra neįkandama prabanga. Nepatogumų keliančią ligą jam gydytis padeda iš Turkijos atvežtos žuvys – garra rufa.

„Kiekvieną rytą ir vakarą panyru į specialų kubilą, pilną šių mažų žuvyčių. Malonumas, ir tiek. Daug metų kankinuosi. Žmonai kas rytą tekdavo lovą iššluoti. Išbandžiau viską – gulėjau ligoninėse, vartojau vaistus. Tačiau pagerėjimai buvo tik laikini“, – pasakojo žvejys.

Sukelia komplikacijų

Žvyneline Lietuvoje serga apie 120 tūkstančių žmonių. Skauda žvyneliais išbertas alkūnes, kojų kelius, nugarą, rankas, blauzdas. Negydoma ar netinkamai gydoma liga gali sukelti komplikacijų – sąnarių ar vidaus organų pažeidimų.

„Kai sužinojome apie Turkijoje veisiamas žuvis, svarstėme, ar nereikėtų važiuoti į šią šalį. Tačiau kelionė ir gydymas būtų kainavę 10 tūkstančių litų. Daug pigiau namuose panirti į kubilą su šiomis žuvytėmis“, – tvirtino Antanas. Gydančios žuvys jam kainavo 2 tūkstančius litų.

Pasveiko aštuoni

Netradicinį žvynelinės gydymo būdą į Lietuvą atvežusios bendrovės „Sine life“ atstovai tvirtino, kad jie vieninteliai tuo užsiima Rytų Europoje. „Per pusmetį pasveiko aštuoni žmonės. Liga jiems neatsinaujina. Kiti dar nebaigė gydymo. Žuvys nukramsnoja ir nučiulpia pažeistas odos vietas. Jos neturi dantų, todėl kramsnojamos pažeistos vietos neskauda“, – pasakojo „Sine life“ direktorius Artūras Šulcas.

2–8 centimetrų ilgio žuvis bendrovė atsiveža iš Vokietijos. Šis žvynelinės gydymo metodas yra natūralus ir neturi jokio neigiamo ar šalutinio poveikio organizmui.

Pirmasis jų pacientas Lietuvoje iš Anykščių netradicinio gydymo kursą Turkijos žuvimis baigė prieš pusmetį ir jam žvynelinė iki šiol neatsinaujino.

Tarsi masažas

„Du kartus per dieną po vieną valandą guliu vandenyje su žuvelėmis. Jaučiu tik baksnojimą kaip lengvą masažą. Pirmus pagerėjimus pajutau po trijų savaičių. Nebeturiu daugybę metų nešiotų žvynų“, – džiaugėsi Antanas.

Žvejys juokavo, jog lipdamas į kubilą turi žiūrėti, kad neprispaustų žuvų. Kol kas visos iš 170 jų kubile yra gyvos. Tik jei ilgam išvažiuotų ar susirgtų, turkiškąsias žuvis tektų specialiai maitinti.