Anksčiau trečiadienį Vokietija pranešė, jog papildomi testai patvirtino preliminarias antradienio išvadas, kad dvi nugaišusios gulbės, kurios buvo rastos Baltijos jūros Riūgeno saloje, buvo užsikrėtusios ir žmonėms mirtinai pavojingu paukščių gripo virusu H5N1.

Pasak Roberto Kocho instituto vadovo Reinhardo Kurtho, nebėra jokių abejonių, kad neseniai Riūgene rastos gulbės sirgo paukščių gripu. "Deja, buvo patvirtinta, kad tos gulbės buvo užsikrėtusios virusu H5N1 iš Azijos, - vokiečių televizijai sakė R.Kurthas. - Daugiau dėl to nebeturime jokių abejonių".

Žinia apie keturias Riūgeno saloje nugaišusias gulbes pasirodė tuo metu, kai pastarosiomis dienomis jau kelios Europos valstybės pranešė apie įtariamus užsikrėtimo virusu H5N1 atvejus.

Vokietijos vyriausybė nustatė 3 km saugumo zoną aplink tą vietą, kur buvo rastos nugaišusios gulbės ir nurodė visiems naminių paukščių augintojams 10 km spinduliu tuoj pat uždaryti savo paukščius patalpose. "Privalome daryti visa, kas įmanoma, kad ... viruso laukiniai paukščiai neperduotų naminiams", - sakė vartotojų apsaugos ministras Horstas Seehoferis.

Šios saugumo priemonės nuo penktadienio bus taikomos visoje Vokietijoje, kad būtų užkirstas kelias paukščių gripo protrūkiui tokiu metų laiku, kai daug migruojančių laukinių paukščių grįžta į Europą.

Kaimyninė Austrija anksčiau antradienį pranešė, jog preliminarūs testai parodė, kad dvi šioje šalyje rastos nugaišusios gulbės tikriausiai buvo užsikrėtusios virusu H5N1. Dar laukiama šių rezultatų patvirtinimo.

Italija, Graikija, Bulgarija, Rumunija ir Ukraina taip pat pranešė apie paukščių užsikrėtimo šiuo pavojingu virusu atvejus, o Slovėnija ir Kroatija tiria įtariamus atvejus.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją