Jau penkerius metus netyla diskusija, kuris produktas iš tiesų yra sveikesnis.

Margarino pavojus – transriebalų rūgštys

Pasak Santariškių klinikų dietologės Editos Gavelienės, margarinas mūsų mityboje atsirado todėl, kad buvo ieškoma būdų, kaip pagerinti žmonių sveikatos būklę. Dar prieš 20 metų išsiaiškinta, kad viena iš širdies ir kraujagyslių ligų priežasčių yra padidintas cholesterolio kiekis kraujyje.

„Cholesterolio kiekiui mažinti ir buvo sukurtas margarinas. Mat svieste jo yra daugiau. Tuo tarpu asmenims, vyresniems kaip 30 metų, cholesterolio kiekį maiste būtina mažinti. Margarinas yra augalinės kilmės produktas, todėl cholesterolio jame nėra“, - sakė pašnekovė.

Tačiau norint, kad margarinas taptų kietas ir patogus vartoti, jį reikia sukietinti, o šio proceso metu susidaro kiti riebalai – vadinamosios transriebalų rūgštys. Pastarosios, anot medikės, pastaruoju metu kaltinamos įvairiomis blogybėmis. Pirmiausiai dėl jų daugėja blogųjų kraujo riebalų. Taigi cholesterolio kiekis didėja ir valgant margariną. Be to, didesni transriebalų rūgščių kiekiai gali turėti įtakos ir kai kurių vėžio formų vystymuisi.

„Taigi ir vienas, ir kitas produktas turi savo neigiamybių. Ką vartoti? Jei kalbėsime apie vaikų mitybą, vienareikšmiai siūlau sviestą. Cholesterolio problemą turintiems suaugusiems visgi reikėtų rinktis margariną.

Tačiau jei šie produktai vartojami saikingai, sveikas žmogus gali rinktis pagal skonį. Sviesto ar margarino ant duonos reikia tepti tik tiek, kad uždengtų skylutes. Rekomenduojamų kiekių, tiesą sakant, niekas nėra paskaičiavęs. Yra tik sutartinis kiekis, kurio rekomenduojama suaugusiam žmogui neviršyti. Tai 3 arbatiniai šaukšteliai per dieną“, - pasakojo E. Gavelienė.

Pašnekovė primena, kad margarinas visiškai netinka kepimui – į keptuvę jo dėti negalima. Tuo tarpu sviestą trumpam kepimui naudoti galima.

Riebalų mišinys – ne geriausias pasirinkimas

Beje, margarinas, skirtingai nuo sviesto, gali būti įvairaus riebumo. Kuo jis mažiau riebus, tuo mažiau jame pavojingų sveikatai medžiagų. Dietologė pirmenybę teiktų mažesnio nei 40 proc. riebumo margarinui. Deja, pasiūla šiuo atžvilgiu nėra didelė.

Yra dar vienas niuansas – kuo margarinas skystesnis, tuo mažiau jame transriebalų rūgščių. Apie margarino keliamus pavojus sveikatai buvo prabilta pirmiausiai dėl konditerinio margarino, kuris yra labai sukietintas. Verta žinoti, kad konditeriniai gaminiai, taip pat batonai ir net duona, turi būtent šio margarino. Mat jį naudoti kepiniuose pigiau.

„Pramonininkai pastaruoju metu yra pasiūlę ir daug kitokių riebalų mišinių, kurie panašūs į sviestą. Dalis gyvulinių riebalų juose keisti augaliniais. Tai būtų pats prasčiausias pasirinkimas, kadangi negausime nė pakankamai gerųjų medžiagų, kurių yra svieste. Pirmiausiai kalbu apie riebaluose tirpius vitaminus bei apie kai kurias biologiškai aktyvias medžiagas.

O taip pat negausime ir užtektinai augalinių riebalų, kurie, kaip deklaruojama, taip pat mums reikalingi. Per dieną augalinių riebalų aliejaus pavidalu turėtume suvalgyti apie 3 valgomus šaukštus. Taigi riebalų mišinyje visko yra per mažai“, - sakė pašnekovė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)