Medikai primena: užtikus kūne įsisiurbusią erkę, ją būtina kuo skubiau ištraukti. Infekcinės ligoninės infekcinių ligų kabinete tai atliekama be jokių siuntimų ir nemokamai.

„Kiekvieno sezono metu į kabinetą dėl to kreipiasi keli šimtai žmonių, - sako Infekcinės ligoninės vadovas Eugenijus Preidis. - Erkes ištraukę, žmonėms paaiškiname, kad maždaug mėnesį laiko jie turi stebėti savo savijautą. Jeigu sveikata prastėja, kyla temperatūra, skauda ir svaigsta galva, erkės įsisiurbimo vietoje atsiranda dėmė, būtina kreiptis į Infekcinių ligų kabinetą. Nors ne visos erkės yra užsikrėtusios ligų sukėlėjais, infekuotumo rodikliai gana dideli“.

Parsineša su gėlėmis

Aktyvus erkių sezonas prasideda maždaug balandžio ir tęsiasi iki spalio mėnesio. „Infekcinėje ligoninėje šiemet jau gydyta po keletą erkiniu encefalitu ar Laimo liga užsikrėtusių žmonių. Per sezoną į ligoninę dėl erkinio encefalito patenka apie 50, kartais net iki 80 žmonių“, - sakė E.Preidis.

Dažniausiai erkės įsisiurbia lapuočių miškuose. Labai retais atvejais erkinio encefalito virusu ir Laimo liga užsikrečiama namuose, kai infekuotos erkės parsinešamos su krepšiais, lauko gėlėmis. Jas gali atsinešti ir šunys.

Pasitaiko atvejų, kai žmonės užsikrečia ligų sukėlėjais soduose ar kitose žmonių apgyvendintose teritorijose. Erkiniu encefalitu galima užsikrėsti ne tik įsisiurbus erkei, bet ir vartojant nepasterizuotą ar nevirintą karvių, ypač ožkų, pieną aktyviuoju erkių periodu.

Pavojus visiems

Erkiniu encefalitu gali susirgti visų amžiaus grupių žmonės. Jauniausiam šalyje užregistruotam pacientui buvo 3 mėnesiai, o vyriausiam - 83 metai.

Erkė dažniausiai įsisiurbia į kaklą, paausius, kirkšnį, pažastį, kojų ar rankų lenkimo srityje - tose vietose, kur oda ploniausia. Įkandimo žmogus nejaučia, kadangi erkių seilėse yra analgetinių, priešuždegiminių bei kraujo krešumą stabdančių medžiagų. Erkė kraują ilgiausiai siurbia 15 minučių.

Radus įsisiurbusią erkę, galima ją išsitraukti ir pačiam - pincetu, kitu aštriu daiktu arba pirštais suėmus už galvos kuo arčiau odos, sukant prieš laikrodžio rodyklę, staigiu truktelėjimu.

„Nereikia erkės tepti nei aliejumi, nei jokiais kitais riebalais, kaip būdavo rekomenduojama anksčiau, - sako Infekcinės ligoninės vadovas. - Ištraukus erkę, žaizdelę būtina patepti jodu, spiritu ar kitu dezinfekuojančiu skysčiu. Jei traukiant erkės straubliukas ar galvutė liko odoje, būtina kreiptis į medikus.“

Nepamiršti atsargumo

Norint išvengti erkės įkandimo, patariama rengtis taip, kad didesnė kūno dalis būtų pridengta drabužiais. Galvą reikia apsirišti skarele arba užsidėti gerai priglundančią kepurę. Kad erkę būtų lengviau pastebėti, geriau dėvėti ryškių spalvų drabužius. Būnant miške nepatartina sėdėti ar gulėti ant žolės.

Grįžus iš miško, medikai pataria atidžiai apžiūrėti kūną, iššukuoti plaukus, nusiprausti po dušu. Einant į mišką galima naudoti repelentus - chemines medžiagas, atbaidančias erkes. Tačiau reikėtų prisiminti, kad dauguma jų, skirtų apsisaugoti nuo uodų, neveiksmingi erkėms.