Nors pripažįstama, kad blusų ir utėlių išplitimas, ypač kaimuose, jau prilygsta epidemijai, kontroliuoti ar naikinti parazitų židinio be jų platintojų sutikimo - negalima.

Europos Sąjungos direktyvos numato, kad taip būtų pažeistos asmens teisės.

"Ši problema labai didelė, ir ji aštrėja visoje šalyje. Įvairių instancijų lygmenyje diskutuojama, ką toliau daryti. Bet tokia yra sveikatos reforma. Europos žmogaus teisių konvencija dabar draudžia net prisiliesti prie vaiko galvos. To negali daryti net mokyklos slaugytojos, darželių medikės. Užtat blakės, blusos ir utėlės pakėlė galvas, jų vis daugėja", - sakė Rita Švambarienė, Šiaulių visuomenės sveikatos centro gydytoja epidemiologė.

Rimantė Šalaševičiūtė, Lietuvos Respublikos vaiko teisių apsaugos kontrolierė, situaciją įvardijo vienareikšmiškai: "Šiandien tai jau yra epidemija".

Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigai pastaruoju metu vis dažniau skundžiasi vaikų ugdymo, globos įstaigų vadovai ir vaikų tėvai, kurių vaikai nuolatos apkrečiami utėlėmis.

Pagal šiandieninę teisinę reglamentaciją nėra efektyvių šios problemos sprendimo būdų. Vaiko teisių apsaugos kontrolierė kreipėsi į Sveikatos apsaugos bei Švietimo ir mokslo ministerijas, Seimo Sveikatos reikalų, Švietimo, mokslo ir kultūros reikalų komitetus bei Valstybinę visuomenės sveikatos priežiūros tarnybą, siūlydama apsvarstyti vaiko teisių apsaugos kontrolierės pateiktus siūlymus arba pateikti alternatyvius siūlymus, galinčius padėti išspręsti šią problemą.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją