Kitaip sakant rinkimų rezultatai pasidaro labai abejotini, o kaip tokie jie vargu ar sutampa su rinkėjų valia. Rinkėjų balsus perkantieji ar juos paperkantieji asmenys ir jų veiksmų užsakovai iš esmės yra rinkimų klastotojai ir turėtų būti griežtai baudžiami.

Deja, eiliniai klastotojai atsiperka simbolinėmis (ar jokiomis) bausmėmis, o jų šeimininkams nenukrenta net plaukas nuo jų galvos. Dėl šios priežasties klastotojų skaičius auga sulig kiekvienais rinkimais.

Todėl akivaizdu, kad siekiant rinkimų skaidrumo būtinos labai griežtos priemonės, kurios atimtų norą klastoti rinkimus. Jei mėginsime sugriežtinti bausmes eiliniams klastotojams, tai nueisime klaidingu keliu. Nes visados atsiras piliečių, kurie už padorius ir dar padoresnius pinigus imsis šio juodo darbo. Tokiu keliu eidami tik padidinsime klastotojų gaunamus atlygius ir balsų supirkimo užsakovų išlaidas.

Jei iš tiesų norime padaryti rinkimus skaidrius, reikia pakirsti pačias balsų supirkimo šaknis- griežtai bausti rinkimų klastotojų šeimininkus. Kiekvienam iš mūsų aišku, kad tokie šeimininkai yra ne kokios nors UAB, bet politinės partijos. Ir jos už rinkimų klastojimą turi būti baudžiamos pačiomis griežčiausiomis bausmėmis.

Jau dabartiniame rinkimų įstatyme tokios bausmės numatytos ir pati griežčiausia jų- tai prasikaltusios partijos eliminavimas iš rinkimų.

Jei per kuriuos nors rinkimus būtų kuriai nors nesąžiningai partijai pritaikyta tokia bausmė, tai, galime neabejoti, jog per kitus artimiausius rinkimus prekyba balsias baigtųsi. Dar daugiau, kiekviena partija stengtųsi apsisaugoti ir nuo galimų provokatorių iš konkuruojančių partijų. Rinkimai taptų nepalyginamai skaidresni.

Deja, to nėra dabar. Rinkimų pirmasis turas pasibaigė. Matėme kaip papirkinėjami rinkėjai tariamomis degustacijomis, matėme ir pirkimo derybų vaizdo įrašus. Na ir kas. Bedantė VRK geriausiu atveju panaikins rinkimų rezultatus poroje rinkimų apygardų, bet jai jau nepakako drąsos nubausti „degustacijas“ organizavusios partijos. Bus nubausti piniginėmis baudomis ir pagauti už rankos balsų supirkėjai . Bet jau patvirtintų rinkimų rezultatų niekas nebepakeis.

Kas gi darytina dabar, kai jau, galima sakyti, šaukštai po pietų. Dar yra viena likusi galimybė rinkimus praskaidrinti. Ta galimybė nors ir labai brangi, bet pigi demokratija neegzistuoja.

Taigi vienintelė likusi galimybė - tai panaikinti rinkimų rezultatus ir skelbti naujus rinkimus net be tos partijos, kuri papirkinėjo rinkėjus ir supirkinėjo jų balsus. Tai brangi pamoka visoms partijoms ir mums visiems, bet mes jos verti, jei ryžtingų narių neturinti VRK nesugebėjo laiku griežtai nubausti rinkimų klastotojų.

Prieš pakartotinus rinkimus neabejotinai stotų piestu ne tik ta partija, kuri supirkinėjo balsus ir papirkinėjo rinkėjus, bet ir kitos partijos, kurios jau atsidūrė Seime. Bet klauskime patys savęs, norime mes skaidrių rinkimų ar mums gerai ir toks Seimas, kurio dalis yra nupirkta už pinigus? Seimas, kurio autoritetas visuomenėje kasmet smunka. Seimas, kurio nariais „išrenkami“ kriminaliniai nusikaltėliai, kaltinamųjų suolą trinantieji bebaimiai didvyriai ir personos, kurias gainiojasi prokuratūra.

Jei Seimą laikome įstaiga, kurioje už mokesčių mokėtojų pinigus minėti piliečiai gali sėkmingai tvarkyti asmeninius reikalus, tai eikime tuo pačiu keliu, kuriuo ėjome. Ir nesistebėkime, kad ir toliau mažės gimstamumas ir didės emigracija. Nesijaudinkime, kad Lietuva nyksta. Juk mes išgyvensime, o po mūsų nors ir tvanas. Ne, gal sakysite?