Kaip skelbiama „Drąsos kelio“ puslapyje socialiniame tinkle „Facebook“, pirmoji tiesioginė laida numatyta antradienį, 18.15 val. Internetu žiūrėti pirmąją laidą kviečia „Drąsos kelio“ rinkimų štabas.

„Pamenate, buvo tiesioginė transliacija per šturmą Klonio gatvėje, čia tokiu pačiu principu bus karts nuo karto transliuojama. Kadangi N. Venckienė kol kas turi nedarbingumo lapelį, šiandien bus keliamas klausimas, „Kur slepiasi N. Venckienė“, kaip žiniasklaidoje klausta“, – apie kuriamą televiziją DELFI patvirtino partijos rinkimų štabo vadovas, buvęs „Lietuvos žinių“ vyriausiasis redaktorius Valdas Vasiliauskas.

Pasak V. Vasiliausko, laida bus skirta ir Rugsėjo 1-ajai – planuojama kalbėti apie nežinia kur antrą klasę lankančią N. Venckienės dukterėčią. Tiesioginė laidą ves žurnalistas Vytautas Matulevičius. Laida bus rengiama periodiškai ir transliuojama internetu, vėliau įrašai bus talpinami svetainėje youtube.com.

Dėmesį į „Drąsos kelio“ televiziją savo asmeniniame tinklapyje internete atkreipė Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius. Jis akcentuoja, kad pagal Visuomenės informavimo įstatymą partijoms draudžiama valdyti radiją ir televiziją.
Maža to, norint turėti savo televiziją, reikia dar ir licenciją gauti iš LRTK.

„Čia ne partijos televizija, čia jokiu būdu ne partinis reikalas. (...) Ir šios dienos laidoje nieko nebus nei apie rinkimų programą, nei apie partiją, nei apie rinkimus. Tai skirta N. Venckienės buvimo viešojoje erdvėje problemai ir antros klasės moksleivės Rugsėjo 1-ajai”, – D. Radzevičiaus priekaištus atremia V. Vasiliauskas.

Visgi nuorodoje internete televizija pristatoma kaip partijos „Drąsos kelias“ internetinė TV.

Komisija: jie neturi teisės turėti televizijos

Visgi D. Radzevičiaus įžvalgas patvirtina LRTK. Pasak komisijos teisininko Viktoro Popandopulos, pagal Visuomenės informavimo įstatymą politinės partijos negali būti viešosios informacijos rengėjais arba jų dalyviais. Pagal įstatymą, televizijos programų transliacijoms reikalingos licencijos.

„Mes tokios licencijos nesame išdavę. Kad jie ir kreiptųsi, mes tokios licencijos neduotume – kaip minėjau, politinė partija pati negali būti nei transliuotoju, nei transliuotojo savininku. Tai numatyta tam, kad viešojoje erdvėje nebūtų piktnaudžiaujama informacija tam tikros grupės tikslais, interesais“, – sako V. Popandopula.

Pasak teisininko, jeigu „Drąsos kelias“ savo interneto svetainėje skelbtų tam tikrus reportažus, tai nebūtų laikoma TV transliacija. Televizijos programa prasideda tada, kai transliuojama tiesiogiai.

„Kai bus šis reiškinys, pažiūrėsime ir vertinsime. (...) Nesvarbu, apie ką jie laidoje kalbės – jiems negalima to daryti, jie neturi teisės turėti televizijos“, – dėstė V. Popandopula.

Už televizijos transliacijas be licencijos numatyta administracinė atsakomybė.

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas kol kas nesiryžta vertinti planuojamos „Drąsos kelio“ televizijos.

„Manau, pirma išvadas turi patekti LRTK, o iš mūsų pusės labai svarbu lėšos, politinių kampanijų finansavimas. Įstatymas sako, kad turi būti apskaitomi pinigai, gauti tokioms laidoms transliuoti. Taip pat turi būti aiškiai pažymėta, kad tai politinė reklama, apmokėta iš partijos lėšų. Tikiuosi, visa tai bus“, – DELFI sakė Z. Vaigauskas.