Penktadienį rinkimų prievaizdai išbraukė keturis partijų kandidatų sąrašus. LS savo kandidatų nebeturės Pakruojo rajone. LKDP nebevilios rinkėjų Kauno mieste ir Marijampolėje. Krikščionių partija neapgynė savo gretų dėl kandidatavimo Radviliškio rajone.

Radviliškyje kandidatuoti ketinusių krikščionių sąrašo žlugimą penktadienį VRK svarstė ilgokai, virė ginčai ir debatai ir su į posėdį atvykusiu partijos teisininku bei partijai kortas sumaišiusiu kandidatu Ramūnu Pociumi. Vyras buvo atsiuntęs notariškai patvirtintą atsisakymą dalyvauti rinkimuose, tačiau vėliau bandė jį atšaukti, tačiau terminas jau buvo pasibaigęs. R.Pocius aiškino, kad jis persigalvojo, paaiškėjus, jog jo pasitraukimas lems viso sąrašo išbraukimą.

„Tai domino efektas, už kurį mes neatsakome“, - paaiškino VRK narys Julius Jasaitis, pabrėžęs, kad partijos ir kandidatai turi anksčiau galvoti apie pasekmes.

Partijos teisininkas bandė aiškinti, kad abejonių kelia atsisakymo teisėtumas, notaro, seniūno ir kitų asmenų veiksmai. Tačiau kai kurie VRK nariai užsiminė, jog jei pakvipo dokumentų klastojimu, gali būti keičiami ne rinkimų prievaizdų sprendimai, o grėsti teisinė atsakomybė.

Iš viso, pasak Z.Vaigausko, iš rinkimų patys pasitraukė apie dešimt kandidatų.

LS ir LKDP savo sąrašų neteko, nes buvo išbraukti jų kandidatai, klaidingai deklaravę savo gyvenamąją vietą, kuri neatitiko savivaldybės, į kurios tarybą pretenduojama. Iš viso dėl klaidingos deklaracijos VRK penktadienį iš rinkimų pašalimo apie 80 kandidatų.

VRK jau dabar aišku, kad savo kandidatų Druskininkuose neturės Tėvynės sąjunga- Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD). Jų varžovai – socdemai VRK paskundė, kad konservatorių krikdemų gretose neteisingai gyvenamąją vietą deklaravęs Algirdas Šakalys ir teistumą nuslėpęs Arvydas Liaukus. Šie atvejai pasitvirtino, tačiau VRK dėl teistumą nuslėpusių asmenų braukimo iš sąrašų apsispręs sekmadienį, tuomet ir galės formaliai išbraukti visą Druskininkų konservatorių-krikdemų sąrašą.

Darbo partijos (DP) atstovė VRK – Reda Daniškevičiūtė, kuruojanti partijų sąrašų išbraukimo klausimą, pastebėjo, kad po sekmadienio posėdžio žlugs dar daugiau sąrašų. VRK duomenimis, teistumą nuslėpė apie 250 kandidatų.

Savivaldos rinkimai vyks vasario 27 d.