Tai, ką jūs perskaitysite žemiau, pasitarnaus jums kaip pagalba diagnozuojant melą. Tačiau verta atminti, kad aprašomi požymiai gali rodyti žmogaus nenuoširdumą, tačiau ne visuomet yra to įrodymas. Taigi negalima vienareikšmiškai tvirtinti, kad sausumas burnoje arba pašnekovo poreikis išeiti į tualetą rodo jo melą. Tačiau visiškai tikėtina, kad visa tai patvirtina jo stresinę būseną, kas rodo žmogaus mėginimą jus apgauti.

Prie požymių, rodančių melo tikimybę, priskiriami tam tikri fiziologiniai simptomai, savotiška žmogaus mimika ir gestai, kai kurie jo žodžiai ir frazės.

Išmokę suprasti pašnekovo išorinius elgesio požymius (įskaitant jo judesius, mimiką, kalbos ypatybes) jūs galėsite išugdyti savo budrumą, tai leis jums išdirbti pasyvų savo elgesio režimą. Be to viena svarbiausių praktinių rekomendacijų yra ta, kad išsiskyrus jūsų pašnekovo elgesio ir žodžių harmonijai, labiau pasitikėti reikėtų savo regėjimu, o ne klausa. Tiesą liudys būtent nevalingi žmogaus gestai, judesiai, jo mimika, o ne tariamos frazės.

Būtina atminti, kad patikimumas ženklų, liudijančių nedorus jūsų pašnekovo kėslus, pasireiškia tokia eilės tvarka: padėtis erdvėje, poza, balso signalai, mimika, kalbos turinys. Kitaip sakant, lengviausia paslėpti tiesą arba santykių esmę žodžių, mimikos ir balso pagalba, o sunkiausia – kitų bendravimo priemonių pagalba (gestų, judesių, pozos).

Bendravimo menas reiškia mokėjimą panaudoti aktyvius melo pasireiškimo požymiu metodus. Be to, tokių požymių atpažinimo efektyvumą didžia dalimi nulemia gebėjimas sukurti atitinkamą dirbtinę situaciją.

Bendrai aktyvių veiksmų atskleidžiant melą eilės tvarka gali būti tokia:

1) užduoti tiesius klausimus žiūrint tiesiai pašnekovui į akis ir sekti jo reakciją;

2) pažvelgti į atramą su akivaizdžia abejonės išraiška pašnekovo tvirtinimams;

3) naudoti kalbos, mimikos ir kitus metodus, nukreiptus į pašnekovo reakcijos iššaukimą.

Metodai, leidžiantys sukelti psichologinę pašnekovo reakciją, yra šie:

- tam tikras patalpos, kurioje vyksta pokalbis, apstatymas (arba atitinkamas pašnekovų išdėstymas joje): jūsų autoritetą padidins situacija, jeigu jūs sėdėsite už stalo, masyvaus stalo, jeigu jūs sėdėsite ant kėdės su aukšta atkalte ir (arba) besisukančios kėdės; jūsų pašnekovo kėdė turi būti su žema atkalte ir stovėti nuo jūsų stalo kaip įmanoma toliau;

- pasodinkite savo pašnekovą nugara į atvirą erdvę (duris, praėjimą, langą), ypač jeigu ten nuolat vaikšto žmonės;

- pritemdykite patalpos apšvietimą, patys atsisėskite mažiausiai apšviestoje vietoje;

- griežtas žvilgsnis į teiginius turi būti lydimas trumpų, tarsi nukirstų frazių;

- veskite pokalbį įsiverždami į intymią pašnekovo zoną (maždaug 45-50 cm), prieikite prie jo iš nugaros, iš šono, iš priekio;

- delnus nusukite žemyn, į grindis;

- sąmoningai, demonstratyviai atkartokite pašnekovo gestus;

- naudokite klausimus-etiketes ("Ar ne taip?", "Ar ne tiesa?", sumažinančiais reakcijos į jūsų žodžius kritiškumą;

- naudokitės metodu “pasirinkimas be pasirinkimo”, kai klausimo formuluotė neleidžia neigiamo atsakymo: “Jums patogiau… dabar ar vėliau?”, “Jūs tai darote patys ar su pagalba…?”, “Kaip, jūsų nuomone, turėčiau pasielgti: taip ar…?”

Tokios yra bendriausios psichologų rekomendacijos siekiantiems išsiaiškinti jūsų bendravimo partnerio melo požymius. Jie, neabejotinai, gali būti žymiai platesni ir paremti jūsų asmenine patirtimi.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją