Madingiausia - ruda spalva

“Tapetų namuose nereikėtų vengti, - sako dizainerė Skaistė Juodienė. - Jie suteikia būstui jaukumo, šilumos. Subtiliai parinkus spalvas, pritaikius tapetus prie kitos būsto aplinkos galima sukurti savitą ir labai patrauklų namų mikropasaulį.” Pasak dizainerės, šie sienų apmušalai būste gali figūruoti vieni, bet galima juos derinti su kitomis apdailos medžiagomis - pavyzdžiui, vieną sieną nudažyti dažais, o kitą išklijuoti tapetais.

Tapetai parenkami atsižvelgiant į kambario dydį ir jo proporcijas bendrame patalpų plote, patalpos paskirtį ir tipą, kambario apšvietimą, siekiant bendro patalpų dizaino ir vientisumo. Šios dangos privalumas yra tas, kad namus galima atnaujinti labai greitai - tai daug paprastesnis ir mažiau nei dažant laiko sunaudojantis būdas. Tapetų tinkamumą sienoms lemia ne tik geros eksploatacinės savybės, bet ir dizainas - spalva, jos intensyvumas, vienspalviai ar marginti raštai, paviršiaus faktūra ir kt.

“Tapetai dabar iš tiesų tapo labai madingi”, - sako ir “Senukų” prekybos centro verslo vystymo vadybininkė Gintarė Ligeikė, neseniai sugrįžusi iš Frankfurte prie Maino vykusios pasaulinės tekstilės parodos “Heimtextill-2007”. Pagrindinė šių metų tapetų mados tendencija - įvairių tonų bei atspalvių ruda ir ypač tamsi - šokolado - spalva. Išlieka ir pernai buvusi labai madinga aukso spalva. Ji, suderinta su kambario baldais, kilimu ar užuolaidomis atrodo ypač elegantiškai.

Ruda spalva dera su gana plačia spalvų gama: gelsva, žydra, aukso. Madinga sienas klijuoti ir sodrios vyšninės spalvos tapetais bei “pažaisti” raštų bei spalvų deriniais - pavyzdžiui, vieną sieną padengti dryžuota danga, kitą - gėlėtu raštu, o dar kitą dekoruoti sodrios šokolado spalvos tapetais.

Tapetai - ir ant kolonų

Šiųmetės tekstilės mados naujovė - juodos ir baltos spalvų derinys, kuris būdingas tiek tapetams, tiek užuolaidoms ar kilimams. Tapetų kūrėjai siūlo nevengti ir ryškių kontrastų - tarkim, ant vienos sienos išklijuotos sodrios mėlynos spalvos puikiai derės ryškiai žalia. Raštų įvairovė irgi didelė: siūlomi ir klasikiniai motyvai, ir modernas arba abiejų derinys. Tapetais madinga klijuoti ne tik sienas, bet ir kambarių pertvaras, įvairias kolonas. Labai subtiliai atrodo itališko stiliaus klasikiniai raštai, imituojantys šilkinį audinį.

Pasak G.Ligeikės, ypač madingi augaliniai motyvai - gėlės, medžio šakos, įvairūs stilizuoti kontrastingų spalvų žiedai. Geriausi pasaulio dizaineriai šiemet siūlo rausvos ir pilkos, taip pat įvairių tonų chaki spalvų derinius. Vaikų kambariams siūlomi tapetai, kurių raštuose dominuoja vandens gyvūnai. Naujovė - ant vienspalvių tapetų priklijuotos juostos su bespalvėmis pasakų personažų figūromis. Jas vaikai pagal savo norus, skonį ir gebėjimus gali nuspalvinti patys.

Tapetų faktūra irgi įvairi, bet pati populiariausia - vinilinė danga. Ją patogiausia naudoti, nes puikiai padengia sienos nelygumus. Pastaruoju metu madingi stiklo pluošto tapetai, kurie yra audžiami. Jais išklijuotos sienos atrodo elegantiškai, danga pasižymi antikorozinėmis savybėmis.

Miegamajam tinka šiltos spalvos

Dizainerė S.Juodienė pataria kambario, kurio langai yra nukreipti į pietų pusę, sienas apklijuoti šaltų spalvų - mėlynos, žalsvos, pilkšvai melsvos - tapetais. Tamsių patalpų sienoms labiau tinka šiltesnių spalvų apmušalai - geltoni, oranžiniai, rausvi. Pastarosios spalvos tarsi generuoja šilumą. Miegamuosiuose ir vaikų kambariuose geriau tinka šiltų, nesodrių tonų tapetai, o virtuvėms derėtų parinkti išraiškingesnes spalvas. Jei virtuvė sujungta su svetaine ar valgomuoju, kuriamas vientisas ir harmoningas virtuvės bei svetainės dizainas.

Derėtų žinoti, kad horizontalios tapetų juostos žemina kambarį, o vertikalios - paaukština. Tapetai su stambiomis geometrinėmis figūromis tinka tik didelėms patalpoms. Jeigu sienų tapetais klijuojam ir lubas, kambarys optiškai sumažėja. Todėl, pasak dizainerės, lubas reikėtų klijuoti šviesesniais smulkiaraščiais tapetais, kurie patalpą paaukštintų.

Patariama vengti šviesių baldų ir tamsių tapetų arba tamsių baldų ir šviesių tapetų kontrasto. Prie įvairių rudų atspalvių baldų gerai dera šaltų spalvų (mėlynos, pilkos ar žalsvos spalvos) apmušalai arba šiltų spalvų sienų apdailos medžiagos. Jei patalpoje dominuoja vienspalvė tekstilė (kilimai, baldų apmušalai, servetėlės, staltiesės, užuolaidos, portjeros ir t.t.), tuomet tapetai galėtų būti išraiškingesni ir ryškesni.

Sienų spalva gali skirtingai veikti mūsų nuotaiką. Pavyzdžiui, geltona spalva ramina nervų sistemą, mėlyna ir žalia taip pat teigiamai veikia žmogaus psichologinę būseną, nevargina akių. Raudona, oranžinė ar violetinė spalva didina žmogaus darbingumą. Jei patalpos pereinamos, visose patartina klijuoti vienodus tapetus, nes atidarinėjant duris patalpos optiškai padidės.