Apie pastarųjų reikšmę pradėta kalbėti dar praėjusio amžiaus septintajame dešimtmetyje, kai buvo nustatyta, jog skaidulinės medžiagos normalizuoja žarnyno veiklą, saugo nuo vidurių užkietėjimo, hemorojaus ir padeda apsaugoti storąsias žarnas nuo vėžinių pakitimų.

Žiniasklaidoje vis dažniau rašoma apie netinkamą mitybą ir jos pasekmes organizmui - lėtines ligas, antsvorį ir pan. Pabrėžiama, kad žmonės per daug vartoja lengvai pasisavinamų angliavandenių, riebalų, valgomosios druskos ir per mažai - daržovių, įvairių grūdinių produktų.

Apie tinkamos mitybos principus bei grūdinių produktų reikšmę organizmui kalbamės su Vilniaus centro poliklinikos Naujamiesčio filialo bendrosios praktikos gydytoja Daiva Berškiene:

- Vitaminai ir mineralai yra svarbūs bei būtini kasdieniame valgiaraštyje. Būtent dėl to gydytojai pataria vartoti kuo įvairesnį maistą, laikytis sveikos mitybos principų, ir taip papildyti šių medžiagų atsargas organizme.

Sveikos mitybos piramidės pagrindą sudaro įvairūs grūdų produktai, tarp jų ir kviečiai. Beje, kvietiniai produktai nuo seno žinomi ir vartojami kaip puikus energijos, B grupės vitaminų, mineralų (magnio, geležies) ir kitų elementų šaltinis. Kadangi nemaža jų dalis yra prarandama apdirbant grūdus, vitaminų ir mineralinių medžiagų į grūdų ir miltų produktus gamintojai deda papildomai. Per gamybos procesą prarasti vitaminai ir mineralinės medžiagos tokiuose miltuose atkuriami atsižvelgiant į mūsų gyventojų mitybos ypatumus - dedama tik tokių, kurių nuolat trūksta, ir jų reikia gauti papildomai.

- Teko girdėti, jog maistingiausios, labiausiai ištirtos ir plačiausiai medicinoje naudojamos netirpiosios skaidulos, kurių daug randama kviečių dietinėse sėlenose. Kaip jos gaunamos ir kuo yra vertingos?

- Daugelio žmonių mitybos racione stinga sudėtinių angliavandenių, maistinių skaidulų, kurios gali padėti sumažinti cukraus kiekį kraujyje. Dabar jau žinoma, kad tokios dietinės skaidulos kaip kviečių sėlenos gali ne tik sumažinti cukraus kiekį kraujyje, bet ir širdies, virškinimo trakto ligų riziką. Jos vartojamos gydant vidurių užkietėjimą bei virškinimo trakto negalavimus. Sėlenos gaunamos atskyrus luobeles ir gemalą nuo malamų grūdų. Tai - biologiškai aktyvus ir vertingas maisto produktas, kuriame yra nemažai įvairių vertingų medžiagų: vitaminų, mineralų, riebalų, proteino. Kviečių sėlenose yra 2,5 procentų celiuliozės (nesuvirškinamosios dalies), tačiau jos lengviau virškinamos nei obuoliai (3,5 proc. celiuliozės) ar vynuogės (7 proc.).

- Sakoma, kad tai puikus dietinis produktas ir ypač tinka norint suliesėti?

- Brinkdamos skrandyje sėlenos sukelia sotumo jausmą - tai aktualu norintiesiems suliesėti. Žarnyne jos veikia kaip balastinė medžiaga, skatina greitesnį maisto judėjimą bei išmatų pasišalinimą. “Surišdamos” tulžies rūgštis, skaidulinės medžiagos mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Be to, sėlenose yra B grupės vitaminų, mineralų. Kadangi maistinių kviečių dietinės sėlenos, kurios dėl savo poveikio dažnai vadinamos “žarnyno šluota”, turi ypač daug skaidulų, jos labai naudingos sergantiesiems dirgliosios žarnos sindromu.

- Pastaruoju metu vis daugiau kalbama ir apie soją...

- Ji turtinga baltymų, angliavandenių, nesočiųjų riebalų rūgščių. Tačiau vertingiausia soja biologiškai aktyviomis medžiagomis izoflavonais, kurie gerina odos būklę, mažina raukšlių kiekį bei gylį. Be to, sojos izoflavonai apsaugo odą nuo ultravioletinių spindulių ir neigiamo aplinkos poveikio.

Ypač žmogaus organizmui vertingas kviečių sėlenų ir sojos mišinys. Tai - natūralus, genetiškai nemodifikuotas produktas, kuris puikiai tinka ne tik norintiesiems išsaugoti kūno linijas, bet ir besiskundžiantiesiems virškinimo trakto sutrikimais. Iš šio mišinio galima pasigaminti pačių įvairiausių patiekalų, juo galima pagardinti salotas, košes ar varškę.

- O kuo naudingi kviečių gemalai?

- Tai fiziologiškai ypač aktyvus maisto produktas. Jie gaunami iš kviečio grūdo branduolio. Tai ne tik maisto produktas, bet ir vaistas. Dėl produkte esančių vertingų medžiagų - vitaminų, baltymų, angliavandenių - jis gali būti vartojamas profilaktiškai, gydant kraujotakos sutrikimus, širdies ir kraujagyslių ligas, aterosklerozę ir kt. ligas, stiprinant nervų sistemą.