Teigiama, kad kaitinantis joje vyksta ne tik odos, bet ir organizmo valymasis, gydomi įvairūs susirgimai, nyksta pleiskanos, mažėja odos bėrimai, tai esanti netgi anticeliulitinė priemonė.

Įžvelgia ir neigiamą poveikį

Kauno medicinos universiteto Reabilitacijos klinikos vadovas profesorius habilituotas daktaras Aleksandras Kriščiūnas bent du kartus per savaitę lankosi suomiškoje, rusiškoje arba turkiškoje pirtyje, tačiau infraraudonaisiais spinduliais nesižavi.

“Infraraudonųjų spindulių pirties pranašumas prieš tradicines saunas yra nebent psichologinis. Parduodantieji šį produktą jį labai išreklamuoja, žmonės nori jį išbandyti ir t.t.”, - aiškina profesorius. Ketinantiems išbandyti šią išpopuliarėjusią naujovę jis pataria pasitikrinti sveikatą, nes esant tam tikroms sveikatos problemoms jos gali dar paūmėti. Pavyzdžiui, atsirasti kraujotakos, krešėjimo sutrikimų.

Pasak A.Kriščiūno, infraraudonųjų spindulių pirtyse, kaip ir bet kurios kitose, žmogus išprakaituoja, apsivalo. Tačiau infraraudonieji spinduliai skverbiasi giliau, jie sušildo ne tik paviršinius audinius, bet ir giliuosius sluoksnius, todėl yra didesnis perkaitimo pavojus, organizmas nespėja apsiginti. “Sveikas žmogus tai atlaiko, o esant tam tikrų bėdų, gali atsirasti dar didesnių”, - aiškina Reabilitacijos klinikos vadovas. Ypač vyresnio amžiaus žmonėms jis pataria atsargiai naudotis šios rūšies pirtimi.

A.Kriščiūnas sako, kad išsivalymo poveikis visų rūšių pirtyse yra panašus, tačiau tradicinėse pirtyse poros atsiveria geriau nei infraraudonųjų spindulių saunoje.

Infraraudonieji spinduliai naudojami ir medicininiais tikslais, bet, pasak A.Kriščiūno, tik lokaliai. Pavyzdžiui, norint sušildyti raumenį vienoje vietoje. “Kai tai daroma visam kūnui, poveikis gali būti žalojantis”, - perspėja profesorius.

Geriausia – išbandyti

Druskininkų “Eglės” sanatorijos direktorius medicinai, fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas Arvydas Balčius pataria žmonėms savo kailiu išbandyti infraraudonųjų spindulių pirtį ir nuspręsti, ar ji jam tinka. Tačiau nebūtina iš karto pirkti nepigiai kainuojančią kabiną - galima apsilankyti sporto klube ar kitoje įstaigoje įrengtoje infraraudonųjų spindulių pirtyje.

A.Balčius vardija ne vieną infraraudonųjų spindulių poveikio išskirtinumą. Pavyzdžiui, infraraudonieji spinduliai ne slopina žmogų, kaip kad po tradicinės pirties, o stimuliuoja. Todėl joje patartina kaitintis rytais, prieš darbą. Pasėdėję joje vakare, žmonės ilgai negali užmigti.

Kaip teigia A.Balčius, infraraudonųjų spindulių pirtys beveik neturi pašalinio poveikio. “Saulė yra pats didžiausias objektas, kuris skleidžia šiuos spindulius. Jei nebūtų dar ir ultravioletinių spindulių, nebūtų jokio neigiamo saulės poveikio”, - aiškina gydytojas.

Šilumos efektas didžiulis

Tradicinėse pirtyse šiluma prasiskverbia į odą 2-3 milimetrus. Įsiskverbtų ir giliau, bet žmogus negali ilgai išbūti rusiškos ar suomiškos pirties karštyje. Infraraudonieji spinduliai, kaip rašoma literatūroje, gali įsiskverbti į žmogaus kūną net iki 6 centimetrų, šiluminis efektas ypač didelis. “Dažniausiai kūno temperatūra vienu laipsniu pakyla iki maždaug 37,6 laipsnio, taigi tai gera profilaktinė priemonė pasigavus kokį nors virusą”, - teigia A.Balčius.

Jo įsitikinimu, infraraudonųjų spindulių sauną galima naudoti kiekvieną dieną po 30-40 minučių. Kaitinimasis joje yra malonus, nes temperatūra pakyla tik iki 55-60 laipsnių.

Žmogus prakaituoja tiek tradicinėje, tiek ir infraraudonųjų spindulių pirtyje, tačiau pastarojoje jis prakaituoja kitaip. Tradicinėse pirtyse 90 proc. žmogaus prakaito sudaro vanduo, 10 proc. - kitos medžiagos. Infraraudonųjų spindulių saunose vanduo sudaro tik 80 proc. prakaito struktūros.

Ne visada gydo

Vis tik ši higienos priemonė, pasak gydytojo, nerekomenduojama esant tam tikriems susirgimams, kuomet nepageidaujama šiluma. Pavyzdžiui, sergant ūmiu reumatoidiniu artritu. A.Balčius taip pat pataria vengti infraraudonųjų spindulių saunos vyresnio amžiaus žmonėms, nes nežinia, kaip juos gali paveikti didelio kiekio skysčių netektis. Jiems padidėjusi rizika sirgti piktybiniais susirgimais, o veikiant šilumai situacija gali dar pablogėti. Geriausia - pasitarti su gydytojais.

Gydomasis infraraudonųjų spindulių saunų poveikis, pasak A.Balčiaus, gali būti efektyvus esant įvairioms sportinėms traumoms, kai reikalingas šildymas. Tačiau jis nelinkęs manyti, kad pasėdėjimas pirtyje išgydo rimtas ligas. Tiesa, jam yra tekę matyti užsienio šalyse, kad infraraudonųjų spindulių kabinos yra taikomos ir gydymui.

“Labai svarbu, kokią ir už kokią kainą žmogus pasirenka ultravioletinių spindulių kabiną. Pasaulyje jos labai populiarios, nes nereikalauja didelių energetinių sąnaudų. Daug kas įsirengia jas namuose ir sėdi kas rytą”, - pasakojo “Eglės” sanatorijos direktorius medicinai.

Norintieji turėti šį malonumą namuose turi įvertinti, ar turės laiko ir kantrybės 30-40 minučių joje sėdėti. “Mūsų seneliai po valgio 20 minučių pagulėdavo ant medinių suolų, kad stuburas išsitiestų. Tai gal net geriau nei pirtis, bet tam laiko mes neturime”, - pastebi medikas.

Jis taip pat pataria į visas naujoves sveikatai gerinti žvelgti blaiviai. “Visos farmacijos kompanijos gamina vaistus, kad padarytų žmones savotiškais narkomanais. Pavyzdžiui, jei žmogus pradeda vartoti vaistus nuo kraujospūdžio, organizmas taip sutvarkomas, kad iki gyvenimo pabaigos turi juos vartoti. Taip ir kitos firmos pririša žmogų prie savo produkto”, - aiškino A.Balčius.