Sent Luiso universiteto mokslininkai atlikę tyrimą nustatė, kad ikimokyklinio amžiaus vaikai kaimo vietovėse valgo daugiau vaisių ir daržovių, kai jie yra užauginti namuose.

„Tai labai paprastas ir aiškus rezultatas, – sako tyrimo autorė Debra Haire-Joshu, vadovaujanti Sent Luiso universiteto Nutukimo prevencijos centrui. – Tai, kad jie auginti namuose, yra didelis skirtumas. Sodo produkcija sukuria tai, ką mes vadiname „teigiama apetito aplinka“.

Per tyrimą buvo apklausta apie 1600 tėvų, auginančių ikimokyklinio amžiaus vaikus bei gyvenančių kaimiškose pietryčių Misurio vietovėse.

Paaiškėjo, kad ikimokyklinio amžiaus vaikai, kuriems nuolat duodami namuose auginti vaisiai ir daržovės, per dieną jų suvalgo dvigubai daugiau už bendraamžius, kurie naminę produkciją ragauja itin retai arba niekada.

Be to, valgantys iš sodo ar daržo ką tik parneštus vaisius ir daržoves, jiems teikia pirmenybę kitų maisto produktų atžvilgiu.

D.Haire-Joshu sako, kad tyrimas tik parodė, kaip paprasta vaikams išugdyti sveikos mitybos įpročius. Užtenka turėti savo daržą bei sodą. Ir tegul vaikai jums padės darbuotis, leiskite jiems dalyvauti augalų auginimo bei maisto ruošimo procese, tai juos tik dar labiau paskatins teisingai maitintis.

Mokslininkai ragina mokyklas pačias auginti daržoves ir vaisius.

„Mokyklų, turinčių savo daržus auklėtiniai išmoksta ne tik matematikos ir kalbų, bet ir valgyti daugiau vaisių bei daržovių. Tokie vaikai sveikiau maitinasi ir daugiau žino apie sveika mitybą, – sako tyrimo autorė. – Tai didelis laimėjimas. Tai mažiai kainuojanti strategija, gerinanti mūsų vaikų mitybą tuo metu, kai vaikų nutukimas įgauna epidemijos mastą“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją