Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus išvakarėse pareiškė, kad Vilnius sieks, jog Rusija atlygintų žalą, kurią, Lietuvos manymu, sovietų valdžia šaliai padarė 1939-1941 ir 1945-1991 metais, praneša bbc.co.uk.

Rusijos atstovai ne kartą yra pareiškę, kad sovietų ir vokiečių pakto vertinimas turėtų būti istorijos mokslo, o ne šiuolaikinės politikos sritis.

Jie primindavo, kad Baltijos šalys atgavo nepriklausomybę iš dalies dėl Rusiją valdžiusio B. Jelcino pozicijos, ir domėjosi, kodėl Lietuva neprašo kompensacijos iš Berlyno, nors XX a. du kartus buvo okupuota vokiečių.

Jų manymu, šiame kontekste reikia atsižvelgti ir į sovietų investicijas į Lietuvos ekonomiką per 45 metus. Valstybės Dūmos deputatas Nikolajus Charitonovas BBC pareiškė, kad „Tarybų Sąjunga daugelio regionų sąskaita labai padėjo vystytis Pabaltijo respublikoms“, ypač dujofikacijos ir jūros uostų plėtros srityse.

Jo manymu, „reikia dėkoti Rusijai už tai, kad Pabaltijo šalys šiandien egzistuoja ir vystosi kaip savarankiškos valstybės“.

Istorinio teisingumo, anot N. Charitonovo, apskritai negalima matuoti pinigais, antraip „ieškinius galima būtų paduoti ir Aukso ordai“.

Prieštaraudamas jam, kovos už Lietuvos nepriklausomybę 1980-ųjų pabaigoje lyderis europarlamentaras Vytautas Landsbergis pasakė, kad pastatytos gamyklos negali kompensuoti sugriautų gyvenimų ir nepriklausomybės praradimo. V. Landsbergis mano, kad atgaila reikalinga pačiai Maskvai: „kad Rusija turėtų ateitį, jai reikia susitvarkyti savo praeitį“. Jis taip pat leido suprasti, kad „svarbiausia ne suma, o principas“.

Seimas dar 2000 metais priėmė įstatymą ir įpareigojo Vyriausybę sudaryti derybų su Rusijos Federacija delegaciją, patikslinti ir užbaigti SSRS okupacijos žalos skaičiavimus, apie tai informuoti Jungtines Tautas, Europos Tarybą, Europos Sąjungą, visas kitas tarptautines organizacijas ir siekti jų paramos šiuo klausimu.

Tuometinės teisingumo viceministrės Rasos Budbergytės vadovaujama vyriausybinė darbo grupė 2000-ųjų rudenį pateikė skaičiavimus, kiek Lietuvai kainavo sovietų okupacija. Nustatytos žalos dydis – 20 mlrd. JAV dolerių (pagal tuometinį kursą – 80 mlrd. litų, pagal dabartinį – per 47 mlrd. litų).

Lietuvos pareigūnai ne kartą yra kėlę žalos atlyginimo klausimą, tačiau dažniausiai išgirsdavo, kad tai yra istorinis klausimas, kuris turėtų būti paliktas praeičiai, ir Rusija jo neketina svarstyti iš naujo.

Sovietų Sąjunga Lietuvą buvo okupavusi 1940-1941 ir 1944-1990 metais.