Su įsilaužimo į „Sony“ sistemas aplinkybėmis susipažinęs asmuo, kuris neturėjo oficialaus įmonės leidimo komentuoti situaciją ir dėl to sutiko tai daryti tik su anonimiškumo sąlyga, trečiadienį pareiškė, kad įmonės pasamdyti tyrėjai, išanalizavę programišių paliktus pėdsakus, savo akis nukreipė į Šiaurės Korėją.

Tą pačią šalį, kaip galimą išpuolio šaltinį, nurodė ir keli ekspertai. Atakos metu buvo pavogtas didžiulis kiekis vidinių vienos iš didžiausių Holivude kino kompanijos duomenų, išjungtos įmonės kompiuterių sistemos.

Ataka prieš „Sony“ pradėta lapkričio 24 dieną. Tikėtina, kad išpuolio priežastis - „Sony“ planas maždaug po mėnesio išleisti komediją „The Interview“ apie tai, kaip CŽV Šiaurės Korėjos lyderio nužudymui užverbavo du žurnalistus.

Pchenjano valdžia šiam filmui kritikos negailėjo, birželį išsiųstame laiške Jungtinių Tautų generaliniam sekretoriui Ban Ki-moonui pavadino jį „atviru terorizmo rėmimu“ ir net „karo veiksmu“.

Technologijų naujienų svetainė „Re/code“ trečiadienė skelbė, jog „Sony“ ketina oficialia įvardinti Šiaurės Korėją kaip atakos iniciatorę. Tačiau „Sony“ atstovė spaudai naujienų agentūrai sakė nieko nežinanti apie jokius ruošiamus „Sony“ pareiškimus.

JAV Nacionalinio saugumo tarnybos atstovai pareiškė taip pat kol kas neturintys įrodymų, kad užpuolikas yra Šiaurės Korėja.

Ši ataka ant kojų sukėlė daugelį pasaulio kibernetinio saugumo ekspertų ir valstybinių institucijų – teigiama, jog tai yra pirma rimta ataka prieš JAV įmonę naudojant itin destruktyvią piktavališkos programinės įrangos klasę, skirta kompiuterių tinklų neutralizavimui. Federalinis tyrimų biuras pirmadienį išplatino įspėjimus JAV įmonėms.

Panašu, kad šiuo išpuoliu pakenkta ne vien „Sony“. Programišių viešai paskleistoje informacijoje esama detalios informacijos apie 2005 metais „Deloitte & Touche“ darbuotojams išmokėtus atlyginimus. Gali būt, kad duomenys buvo išgauti iš „Sony“ darbuotojo, anksčiau dirbusio šioje apskaitos bendrovėje ir naudojusio savo asmeninį kompiuterį.

Šios informacijos teisingumo „Deloitte“ atstovas patvirtinti negalėjo.

Net praėjus 9 dienoms po atakų pradžios, „Sony“ dar nebuvo susitvarkę visų problemų savo kompiuterių sistemose. Antradienį darbuotojams išplatintame pranešime įmonės vadovai pranešė dar nežiną, kiek ir kokios informacijos programišiai galėjo pavogti ir išplatinti.

Panašu, kad su šia ataka galima sieti ir keturių „Sony“ filmų, iš kurių trys dar nerodyti net kino teatruose, DVD kokybės įrašų išplatinimą piratinėse svetainėse.

Jų teigimu, programišiai gavo prieigą prie darbuotojų ir verslo informacijos bei paragino darbuotojus naudotis tapatybės apsaugos paslaugomis, kurias siūlo jų kompanija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)