Kaip DELFI informavo teisininkų įmonė „Tark Grunte Sutkiene“, Konkurencijos taryba dar 2003 metais labai tiesiogiai pareiškė, kad „Omnitel“ negali būti jungiamas su jokia „TeliaSonera“ priklausančia bendrove (o būtent šiai įmonių grupei priklauso „Teo“) apie tai iš anksto Konkurencijos įstatymo nustatyta tvarka ir terminais nepranešus Konkurencijos tarybai ir tokiam koncentracijos veiksmui negavus Konkurencijos tarybos leidimo.

Kitaip tariant, Konkurencijos taryba dar 2003 metais nurodė, jog „Omnitel“ jungimasis su tuometiniu „Lietuvos telekomu“ yra rinkos koncentracijos veiksmas.

„Konkurencijos taryba šiandien sužinojo apie „Teo" planus įsigyti 100 proc. "Omnitel" akcijų. Tai, ar šiam sandoriui reikės Konkurencijos tarybos leidimo, galėsime pasakyti tik įvertinę visas su sandoriu susijusias aplinkybes“, – DELFI informavo Konkurencijos tarybos Komunikacijos skyriaus vyr. specialistė Dovilė Sandaraitė.

Teisininkė: kol kas pagrindo manyti, kad nutarimas pažeistas, nėra

Situaciją komentuoja bendrovės „Tark Grunte Sutkiene“ Konkurencijos praktikos vadovė dr. Lina Darulienė:

Šiuo metu nėra pagrindo spręsti, kad „Teo“ ir/ar „Omnitel“ pažeidė minėtą Konkurencijos tarybos nutarimą. Toks pažeidimas galėtų būti jei, pavyzdžiui, „Teo“ ir „Omnitel“ būtų sujungtos prieš tai negavus Konkurencijos tarybos leidimo arba „Teo“ imtų teikti „Omnitel“ tam tikro pobūdžio paslaugą, kuri darytų „Omnitel“ paslaugas išskirtinėmis, ir atsisakytų tokias paslaugas teikti kitiems mobilaus ryšio operatoriams. Tokiu atveju diskriminuojami mobilaus ryšio operatoriai galėtų kreiptis į Konkurencijos tarybą prašydama ištirti ar „TeliaSonera“ ir/ar „Teo“ nepažeidė Konkurencijos tarybos nustatytų koncentracijos vykdymo sąlygų. Pažeidimas galėtų būti konstatuotas, jei būtų nustatyta, kad paslauga, kurią atsisakoma teikti, yra pakankamai reikšminga, jog iškraipytų „Omnitel“ ir kitų operatorių tarpusavio konkurenciją.

Nustačius pažeidimą, Konkurencijos taryba galėtų skirti baudą iki 10 procentų bendrųjų metinių pajamų. Primintina, kad nesenai Konkurencijos taryba paskyrė 35,5 milijono eurų baudą OAO „Gazprom“ už tai, kad ši bendrovė pažeidė Konkurencijos tarybos 2004 m. nutarimu nustatytą įpareigojimą. 2004 m. Konkurencijos taryba leido OAO „Gazprom“ vykdyti koncentraciją įsigyjant 34 proc. akcinės bendrovės „Lietuvos dujos“ akcijų su sąlyga, kad:

„koncentracijoje dalyvaujantys ūkio subjektai nesudarys kliūčių dujų tiekimo įmonėms, turinčioms reikalingas licencijas ir sutartis su pirkėjais Lietuvoje, taip pat ir laisviesiems vartotojams savo poreikiams sudaryti gamtinių dujų pirkimo sutartis su bet kuria dujų gavybos ar tiekimo įmone, taip pat kitiems ūkio subjektams, išgaunantiems gamtines dujas, tiekti jas pirkėjams Lietuvoje“.

OAO „Gazprom“ atsisakius derėtis su „Lietuvos energijos gamyba“, AB dėl gamtinių dujų mainų sutarties 2013 – 2015 m. sudarymo, Konkurencijos taryba konstatavo, kad OAO „Gazprom“ sudarė kliūtis „Lietuvos energijos gamyba“, AB savo poreikiams sudaryti gamtinių dujų pirkimo sutartį su dujų tiekimo įmone ir pažeidė koncentracijos vykdymo sąlygą.

„Teo“ atstovas spaudai Audrius Stasiulaitis informavo, jog informacija Konkurencijos tarybai yra pateikta ir laukiama jos atsakymo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)