Du iš jų – ypatingi. Tai THC (tetrahidrokanabinolis), veikiantis žmogaus psichiką ir CBD (kanabidiolas), šį poveikį mažinantis. Pluoštinės kanapės nuo narkotinių skiriasi THC kiekiu. Pluoštinių kanapių išdžiovintoje medžiagoje THC yra 0 - 0,2 proc., o narkotinio tipo kanapėse - net 5-20 proc.

Pluoštinių kanapių stiebas yra iki 180 cm aukščio (kartais iki 3-6 m), status ir tiesus. Pluoštinės kanapės – vieni unikaliausių ir naudingiausių buičiai bei pramonei augalų, nes iš jų galima pagaminti net iki 50 000 įvairiausių gaminių, pradedant tradiciniais maisto produktais ir tekstilės pluoštu, baigiant statybinėmis medžiagomis.

Vienas žinomiausių produktų – kanapių aliejus – spaudžiamas jau nuo senų laikų. Tai labai vertingas produktas, turintis daug jodo, polinesočiųjų (omega-6 ir omega-3) ir polisočiųjų riebalinių rūgščių bei kitų labai svarbių, žmogaus organizmui reikalingų medžiagų.

Iš kanapių stiebų gaunamos dviejų tipų žaliavos, kurias galima panaudoti pramonėje: kanapių spaliai, gaunami susmulkinus sumedėjusią kanapės stiebo šerdį ir kanapių pluoštas, gaunamas atskiriant nuo stiebo pluoštą. Kanapės stiebas, priklausomai nuo rūšies, susideda apytiksliai iš 20-40% pluošto, kuris yra stiebo paviršiuje ir 60-80% medienos (spalių).

Kanapių pluoštas itin tvirtas, lyginant su kitais natūraliais pluoštais (medvilnės, linų, dilgėlių), todėl jis nuo seno plačiai naudojamas virvių, tinklų, burių, gamyboje. Taip pat agrotekstilėje bei geotekstilėje. Gaminamas netgi kanapių plastikas, naudojamas automobilių (BMV, „Mercedes“, „Lotus Hybrid Elite“) pramonėje.

Kanapių spaliai tinka termoizoliacinių kompozitų gamybai, nes turi smulkiaporę akytą struktūrą. Maišant kanapių spalius su moliu arba kalkėmis, gaunami kokybiški statybiniai blokeliai, puikiai tinkantys ekologiškų pasyviųjų namų statybai. Jie pasižymi gera šilumine varža, žiemą puikiai laiko šilumą, o vasarą vėsą, atsparūs pelėsiui, nepraleidžia drėgmės, gerai kvėpuoja.

Kanapės turi daug celiuliozės, todėl naudojamos ir popieriaus gamyboje. Kanapių popierius yra labai kokybiškas ir patvarus, todėl tinka ilgam saugojimui skirtų blankų, pinigų, cigarečių gamybai.

Daugiau apie tai sužinosite, apsilankę Mokslo festivalio renginyje „Ar tikrai žinai, kur naudojamos kanapės“ rugsėjo 12 d. 14 val. KTU Mechanikos inžinerijos ir dizaino fakulteto II salėje Kaune (Santakos Slėnis, K.Baršausko g. 59).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)