Susitikime su VU rektoriumi prof. Artūru Žukausku jie aptarė bendradarbiavimo galimybes ir diskutavo apie potencialią Lietuvos narystę vienoje reikšmingiausių pasaulio mokslo institucijų.

Ch. H. Denarie pasakojo, kad procedūra, kol šalis, pareiškusi norą, tampa asocijuotąja nare, užtrunka gana ilgai, tad šiais metais, net ir labai norint, to padaryti Lietuvai nepavyktų. Valstybėje, siekiančioje narystės CERN, turi būti aukštas mokslinis, techninis ir pramonės potencialas, atitinkamas mokslinis įdirbis dalelių fizikos srityje, reikalinga nuolat šioje srityje dirbanti mokslininkų grupė ir stipri Vyriausybės politinė valia.

Šiek tiek anksčiau VU mokslo prorektorius prof. Rimantas Jankauskas teigė, kad valstybės narės mokslo institucijos gali dalyvauti CERN vykdomuose eksperimentuose, naudoti šių eksperimentų duomenis, šių šalių įmonės gali dalyvauti skelbiamuose viešuosiuose pirkimuose. Lietuvai patrauklios yra studentų ir mokyklų mokytojų lankymosi CERN laboratorijose programos.

„Gerų fizikos mokytojų rengimas – VU prioritetas, tad CERN siūlomos švietimo ir mokslo populiarinimo programos galėtų dar labiau sustiprinti ilgametį mokslinį VU ir CERN bendradarbiavimą“, – sakė rektorius prof. A. Žukauskas.

Kitas CERN delegacijos vizitas Lietuvoje numatomas spalį.

Vasarą VU rektoriaus prof. A. Žukausko vadovaujama Lietuvos delegacija lankėsi CERN. Kartu su juo vyko ir VU mokslo prorektorius prof. R. Jankauskas bei Matematikos ir informatikos fakulteto prodekanas dr. Linas Bukauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)