Kad drėgmė kondensuotųsi į tokius kritulius kaip sniegas ar lietus, ji turi prie ko nors „prilipti“, bet tik neseniai paaiškėjo, kad dažniausiai drėgmė „prilimpa“ prie bakterijų.

Remiantis penktadienį žurnale „Science” paskelbto tyrimo duomenimis, didžiąją dalį taip vadinamo kritulių „branduolio“ sudaro augalams kenkiančios bakterijos.

Luizianos universiteto biologijos mokslų profesorius Brentas C. Christneras su kolegomis ištyrė sniegą Antarktidoje, Prancūzijoje, Montanoje, Jukone. Daugiau kaip 85 proc. tirto sniego „branduolio“ sudarė bakterijos. Dažniausiai bakterijų buvo randama Prancūzijoje, Montanoje ir Jukone, o kartais – net ir Antarktidoje.

Viena dažniausiai sniege rastų bakterijų buvo Pseudomonas syringae, kuri kenkia kelioms augalų rūšims, tarp jų – pomidorams ir pupelėms.

Anksčiau mokslininkai stengėsi sunaikinti , bet dabar, nustačius, kad tai viena iš pagrindinių sniegą ir lietų sudarančių dalių, ėmė abejoti, ar verta tai toliau daryti. Sunaikinus krituliuose randamą bakteriją, sumažėtų iškrentamų kritulių kiekis arba bakteriją pakeistų suodžiai ir dulkės.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją