Daug prakaito išlieję ir valstybės lėšų sunaudoję mokslininkai galų gale išsiaiškino, kad dėl puodelių dydžio, jame esančio skysčio ir žingsniavimo dažnio suokalbio, kava paprastai išsipila tarp septinto ir dešimto žingsnio nuo kavos aparato (ar virdulio) link darbo stalo, rašo lifeslittlemysteries.com.

Valstybės (laimei, ne mūsų) lėšas šiam mokslo darbui švaistė skysčių fizikos specialistai, dirbantys Kalifornijos universitete Sant Barbaroje (JAV). Jų skysčio išsiliejimo mokslinį tyrimą publikavo recenzuojamas mokslo žurnalas „Physical Review Letters E“. Mokslininkai apskaičiavo natūralų dažnį, dėl kurio kava puodelyje pradeda siūbuoti pirmyn ir atgal įvairių dydžių puodeliuose – nuo mažučio espresso puodelio iki milžiniškos cappucino taurės. Paaiškėjo, kad normali žmogaus eisena beveik atitinka kavos siūbavimo puodelyje dažnį, todėl kiekvienas žingsnis stiprina kavos judėjimą nuo vienos puodelio briaunos link kitos. Užkliuvimas už ko nors ar ėjimo greičio pakeitimas – o taip dažnai nutinka, kai organizme stinga kofeino – padėtį tik pablogina, nes puodelyje prasideda chaosas, padidinantis kavos išsiliejimo per kraštą tikimybę.

Laimei, mokslininkai užsiėmė ne vien matavimais, bet ir pasiūlė pagalbą. Modeliuodami skysčių judėjimo ir ėjimo dinamiką ir gautus matematinius duomenis palyginę su realiais ėjimo su kava eksperimentus, Kalifornijos universiteto mokslininkai pateikė kelis neįkainojamus patarimus žmonėms su vis dar apsiblaususiomis akimis, besinešantiems kavos puodelį

„Be abejo, esama būdų apsisaugoti nuo kavos išliejimo“, - sakė tyrimo bendraautoris Ruslanas Krečetnikovas.

Kavos mėgėjai su puodeliu rankose mėgsta eiti greitai, tarsi norėtų pasiekti tikslą dar prieš kavos siūbavimui pasiekiant kritinį aukštį ir išsipilant per šoną. Tačiau toks metodas moksliniu požiūriu nėra teisingas. Paaiškėjo, kad kuo greičiau einate, tuo labiau eisenos dažnis artėja prie natūralaus kavos siūbavimo puodelyje. Norėdami išvengti svyravimų, dėl kurių įvyksta kavos išsiliejimas, eikite iš lėto.

Antra, eidami žiūrėkite ne po kojomis, o į puodelį. Mokslininkai nustatė, kad tuomet, kai tyrimo dalyviai sutelkia dėmesį į savo puodelius, gerokai padidėja vidutinis žingsnių, žengiamų iki kavos išsiliejimo, kiekis. R. Krečetnikovas ir jo vadovaujamas doktorantas bei pagrindinis tyrimo autorius Hansas Mayeris siūlo du galimus paaiškinimus tokiam reiškiniui: pirma, sutelkus dėmesį į puodelį savaime sulėtėja ėjimas ir antra, taip puodelyje sumažinamas triukšmas (chaotiškas kavos teliūškavimas). Tiesa, mokslininkai negali paaiškinti, ar toks triukšmas mažėja dėl to, kad sukaupę dėmesį į puodelį triukšmą slopiname automatiškai, mažučiais judesiais intuityviai neutralizuodami skysčio teliūškavimą, ar tiesiog žiūrėdami į puodelį jį laikome stabiliau.

Trečia, greitį didinkite pamažu. Jeigu pajudėsite staiga, beveik akimirksniu susidarys didžiulė kavos banga, kuri grindis pasieks jau po kelių žingsnių.

Tačiau geriausias būdas apsisaugoti nuo kavos išliejimo yra nestandartinis puodelis. Pasak R. Krečetnikovo, skysčių išsiliejimo tyrimų iškeltos idėjos, anksčiau dažniausiai taikytos siekiant stabilizuoti skysčius raketų degalų bakuose, siūlo tris puodelių, iš kurių kava neišsilieja, dizaino variantus: „Išsiliejimo tikimybę mažina lanksti talpa, absorbuojanti skysčio osciliacijas, skysčio teliūškavimą slopina žiedo formos išsikišimai arba įrantos puodelio vidinėje pusėje, taip pat turėtų padėti kitokios formos puodelis“, - sakė mokslininkas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (114)