Šis lyg iš mokslinės fantastikos filmo atkeliavęs aparatas nusileidžia tokioje pačioje padėtyje, kurioje pakyla. Nors dabartinė jo forma dar nėra tinkama skrydžiams į kosminę erdvę, tačiau prototipo kūrimo tikslas – padėti kosmoso agentūros inžinieriams suprasti panašaus mechanizmo veikimo principą, pasimokyti bei tobulinti šią idėją.

„Morpheus“ yra varomas skystu deguonimi ir metanu – dviejų rūšių kuru, kuris gali būti pagamintas ir kitose planetose. Įrenginys pritaikytas nusileisti ant uolėto ir nestabilaus reljefo. Žemiau pateiktame vaizdo įraše galima stebėti, kaip jis nusileidžia Marso planetos paviršių imituojančioje aikštelėje.

Tai vienas iš 20 projektų, kuriuos NASA vykdo kaip Pažangiųjų tyrimų sistemų programos (angl. Advanced Exploration Systems program) dalį, kuri artėja prie aukščiausios agentūros galimybių ribos. Keli iš šios programos tikslų – paieškoti galimų žmogaus buveinių tolimajame kosmose, žmonių apsaugos priemonių nuo tarpplanetinės radiacijos kūrimas, sistemų, apsaugančių nuo Žemei gretimų asteroidų vystymas. Tai labai ambicingi projektai, todėl NASA jau paprašė valdžios didesnio finansavimo 2015 metų programoms.

NASA nėra vienintelė organizacija, kurianti panašaus tipo raketas. Pernai privati kompanija „SpaceX“, valdoma Elono Musko, sėkmingai išbandė transporto priemonę, kuri pakyla ir nusileidžia vertikaliai. Ją įmonė pavadino „Grasshopper“, o jos pirmasis pasirodymas buvo nufilmuotas radijo bangomis pilotuojamu sraigtasparniu.