Labiausiai Mėnulis užtemo 21.20 val., tuomet Žemės šešėlis uždengė apie ketvirtadalį Mėnulio disko.

Tuo metu Mėnulis buvo dar labai neaukštai pakilęs virš pietryčių horizonto, tad norintieji pasigrožėti reginiu turėjo susirasti vietą, iš kurios ta padangės pusė būtų visiškai atvirai matoma.

Mėnulis yra dangaus kūnas, kuris veikia procesus Žemėje, pavyzdžiui, potvynius ir atoslūgius.

Įdomu tai, kad Mėnulis, kuris savo gravitacija traukia Žemės vandenynus, panašiai veikia ir Didįjį hadronų greitintuvą (LHC), tad fizikams reikia periodiškai sureguliuoti šį ypač jautrų įrenginį, skelbė space.com.

Potvyninės jėgos susidaro todėl, kad traukos stiprumas priklauso nuo to, kaip toli viena nuo kitos yra dvi masės. Kuo jos arčiau, tuo didesnė tarp jų esanti traukos jėga.

Taigi arčiausiai Mėnulio esanti Žemės pusė traukiama stipriau nei tolimoji mūsų planetos pusė, dėl to Žemė šiek tiek deformuojasi.

Kai mūsų planetos pluta išsitempia Mėnulio link, kartu juda ir Didysis hadromų greitintuvas.

Greitintuvui pasislinkus, juo keliaujantis protonų srautas šiek tiek nukrypsta nuo kurso ir nebesilygiuoja palei žiedo sienelių išlinkimus. Dėl šios priežasties LHC operatoriai periodiškai jį sureguliuoja.

Iš tiesų šis efektas jaučiamas visą mėnesį, tačiau jis pastebimiausias per Mėnulio pilnatį arba jaunatį, nes tuomet Mėnulis ir Saulė būna vienoje linijoje ir Žemę veikiančios jų potvyninės jėgos susideda.

Kartu kai kurie žmonės pastebi, kad per pilnatį prasčiau miega, jaučiasi dirglesni. Mokslininkai yra nustatę ryšį tarp šios mėnulio fazės ir prastos miego kokybės.

2009-ųjų metų tyrime, kurio rezultatai publikuoti žurnale „Scientific American“, pažymima, kad pilnaties poveikį miego kokybei lemia naktį matomo dangaus kūno ryškumas. Mokslininkų teigimu, praeityje per pilnatį greičiausiai iš tiesų įvykdavo daugiau nelaimių, nes ryškus mėnulis tiesiog suardydavo įprastą dienos ir nakties ritmą.

Veikiausiai pagrindinė priežastis – jos metu tiesiog sunkiau pailsėti, o nepailsėjus lengva suirzti ir pasielgti neracionaliai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (111)