Tarp nominantų buvo ir Kauno technologijos universiteto profesorius Arminas Ragauskas, sukūręs neinvazinį galvospūdžio matavimo būdą. Lietuvių mokslininkas su kolegomis sukūrė ultragarsinį galvospūdžio matuoklį, leidžiantį greitai ir saugiai pastebėti padidėjusį galvospūdį neatliekant chiruginio pjūvio. Iki šiol galvospūdis buvo nustatomas chirurginiu būdu, kuris pacientui kelia papildomą riziką. Lietuvio išradimas tyrimams naudojamas Jungtinėse Valstijose ir Vokietijoje.

Smulkaus ir vidutinio verslo kategorijoje apdovanojimą gavo danai chemikai Tue Johannessenas, Ulrichas Quaade'as, Clausas Hviidas Christensenas and Jensas Kehletas Norskovas, pasiūlę ekologiško transporto idėją. Chemikai surado būdą, kaip saugiai naudoti vandenilį gaminti kurui: jie sukūrė būdą, kaip saugoti amoniaką kietame būvyje.

Verslo kategorijoje apdovanojimą pelnė vokiečiai fizikai Bernhardas Gleichas ir Jurgenas Weizeneckeris už medicininės diagnostikos technologiją. Vykstant tyrimui, gydytojas realiuoju metu gali matyti tiksliai atvaizduotus minkštuosius audinius. Tai padeda diagnozuoti, nustatyti vėžį ir kraujagyslių ligas. Negana to, šį prietaisą gali naudoti ir medžiagų mokslų atstovai bei gaminių saugos ir kokybės tikrintojai: šis prietaisas gali aptikti paviršiaus įtrūkimus ir lūžius. Prietaisas kurtas kartu su „Philips“ parner „Bruker Corporation“.

Tyrimų kategorijos laimėtojas – prancūzas neurochirurgas ir fizikas Alimas – Louisas Benabidas, sukūręs Parkinsono ligos gydymo būdą – aukštų dažnių smegenų stimuliatorių, kuris susietas su smegenimis, žymiai pagerina žmogaus būklę ir leidžia išvengti žiaurių ir rizikingų operacijų.

Ne Europos šalių apdovanojimą gavo Robertas Langeris, kuriantis vaistus prieš vėžį. Masačiusetso technologijos institute dirbantis mokslininkas, chemijos inžinierius sukūrė naują terapinį būdą: priešvėžiniai vaistus, kurie supakuoti suirstančiame plastike, gali nukeliauti iki pakenktos kūno vietos. Šios technologijos veiksmingumas jau buvo patvirtintas.

Populiarumo prizą, kuris skirtas už daugiausia interneto vartotojų balsų laimėjo Jungtinės Karalystės bei Prancūzijos mokslininkė Helen Lee. Ši mokslininkė buvo nominuota smulkaus ir vidutinio verslo kategorijoje už medicininės apžiūros rinkinio besivystančioms šalims sukūrimą.

Apdovanojimas už gyvenimo pasiekimus buvo įteiktas Vokietijos ir Nyderlandų mokslininkui Antonui van Zantenui, kuris savo gyvenimą paaukojo automobilių saugumo užtikrinimui ir gerinimui.

Renkant Europos metų išradėją, balsavo ne tik autoritetinga komisija, bet ir interneto vartotojai, kurie šiemet buvo itin aktyvūs. Internete nuomonę, kas turėtų tapti Europos išradėju, pareiškė apie 56 tūkst. žmonių.

„Penkiolika tyrinėtojų yra modernus ir jau daug pasiekę, nes jie yra tie žmonės, kurie ieško naujų technologijų ir kitų būdų, kaip pakeisti istoriją. Jie yra tie, rašantys naujo pasaulio istoriją“, – sakė Europos patentų tarnybos (EPT) prezidentas Benua Batisteli. Jis tvirtino, kad visi 15 nuominuotųjų buvo atrinkti iš 400 pasiūlytų tyrėjų, tarp kurių – ne tik europiečiai, bet ir viso pasaulio mokslininkai.

Europos patentų biuro rengiamuose apdovanojimuose Lisabonoje skelbiami penkių kategorijų – verslo, tyrimų, smulkaus bei vidutinio verslo, ne Europos šalių, gyvenimo pasiekimų – nugalėtojai.

Šių metų apdovanojimo dizainas – laivo burė, kuri atspindi ir Portugalijos tradicijas bei kultūrą. Kaip tvirtino apdovanojimo kūrėjai, šis simbolis, įkvepia žmones siekti daugiau. Burė pagaminta iš molio, padengta stiklo glazūra, o vėliau – dekoruota.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)