Girdime apie kylančius jūros lygius, apie Lietuvoje augsiančias palmes, apie sausras ir masines mirtis dėl vandens stygiaus, tačiau Andrius Užkalnis rašo, kad tai – sąmokslas ir blėniai. Nežinote kuo tikėti? Tikėkite ne A. Užkalniu, o mokslu. Ką mokslas sako apie anomalines temperatūras, pabandysiu aiškiai papasakoti.

Kai buvau mažas, praleidau Žemaitijos kaime pas savo tetą. Tai buvo šioks toks išgyvenimas, nes tėvai pritaikė šoko terapiją – paliko mane tetai ir man nieko nepasakė. Teta turėjo seną švytuoklinį laikrodį, kuriame vietoje švytuoklės buvo geležinė grandinė su svarmenimis. Buvo galima keisti grandinės ilgį, perkabinti svarmenis.

Man, pamenu, labai patikdavo kaitalioti viską, kas ėjo. Bet tetai nepatiko, nes tai buvo vienintelis laikrodis namuose. Dėl mano eksperimentų ji pastoviai praleisdavo žinias, parduotuvės uždarymo laiką ir t.t. Trumpai tariant, po savaitės tetos reikalavimu grįžau namo. Bet aš ne apie tai, o apie laikrodį.

Jei pailgindavau arba patrumpindavau grandinę, laikrodis pradėdavo keistai elgtis. Sekundės rodyklė tai sustodavo, tai imdavo judėti greičiau, negu reikia. Dabar, jau suaugęs, suprantu, jog tai buvo laikrodžio išderinimo pereinamasis procesas. Vienas ritmas dar nenusistovėjo, o kitas dar neįsibėgėjo, tad laikrodžio rodyklės trumpam išprotėdavo.

Mūsų planeta turi savo laikrodį. Po žiemos ateina pavasaris, po pavasario ateina vasara, po vasaros – ruduo, o po rudens atslenka žiema. Ir tai kartojasi, kartojasi ir kartojasi. Vertinant planetos temperatūros pokyčių animaciją, matosi periodiškumas, atsikartojimas – visai kaip laikrodyje. Ir gana lengvai pamatome planetos paviršiaus sritį, kur tas periodiškumas mažiausias – Skandinavija ir Europa.

Golfo srovė
Taip atsitinka dėl Golfo srovės – šiltos paviršinės vandenyno srovės, kuri teka iš Karibų Skandinavijos link. Šiltas tropinis vandenyno vanduo, pasiekęs Skandinaviją, sušildo orą, išlygina temperatūras ir neleidžia Skandinavijai visiškai sušalti.
Vidutinė metinė temperatūra
Geriausias būdas pamatyti mūsų išskirtinumą ir Golfo srovės jėgą yra pažvelgt į metinę temperatūrų statistiką. Konkrečiau į vidutinę planetos temperatūrą skirtingose vietovėse. Ir jei Pietų pusrutulyje matome, kad temperatūros linijos beveik idealiai atkartoja geografinės platumos linijas, tai Šiaurės pusrutulyje vyksta tikras „bardakas“.

Skandinavija pagal savo platumą yra ten pat, kur ir Sibiras bei Kanada, tačiau vidutinė metinė temperatūra Skandinavijoje dėl Golfo srovės yra 15 laipsnių aukštesnė negu Sibire ir Kanadoje.

Dėl Golfo srovės Lietuvoje vidutinė metinė temperatūra yra apie 5 laipsnius, o toje platumoje esančioje Kanadoje ir Sibire – 10 laipsnių šalčio. Gerai pagalvokite apie tai, kokiomis geromis sąlygomis gyvename.

Kuomet keičiasi svyravimų ritmas, sistemoje stebimi mušimai (trismegistos.lt iliustr.)
Bet kas atsitiktų, jei Žemės laikrodį staiga išderintume? Kaip išprotėtų planetos laikrodžio rodyklės? Kuomet laikrodis tebeveikia senu rimtu, tačiau kažkas bando priverst laikrodį judėti nauju rimtu, sistemoje yra stebimas mušimų reiškinys. Mušimai tai yra dvejų skirtinų dažnių svyravimų suma. Kuomet svyravimai susideda konstruktyviai, gauname neįtikėtinai didelį pokytį. Kuomet svyravimų ciklai nesutampa, sąveikauja destruktyviai, gauname beveik stacionarią (nekintančią) situaciją. Kitaip tariant, laikrodis kraustosi iš proto.

Smalsiems ir nekantriems skaitytojams turiu dvi naujienas – vieną gerą ir vieną blogą. Pradėsiu nuo geros. Regis, žmonija sėkmingai planetos laikrodį išderino, tad „mušimus“ jau matome ir neužilgo galėsime pasimėgauti visų meteorologinių anomalijų spektru. Bloga naujiena būtų ta, kad gyventi tokiame nenuspėjamame klimate mums nepatiks.

Pernai JAV valstijos buvo šokiruotos neįtikėtinai šaltos žiemos (climatereanalyzer.com iliustr.)
Pirmą rimtesnė orų anomalija buvo pastebėta netolimoje praeityje (2014m.) JAV, kuomet valstijos, kuriose žiemomis nesninga, staiga tarsi pavirto į arktines Kanados provincijas. Kas tuomet įvyko?

Matote, planeta yra apvali ir sukasi apie savo ašį. Tas sukimasis su savim tempia orą, tad tiek pietų, tiek šiaurės pusrutulyje egzistuoja oro srautai, cirkuliuojantys aplink polius. Pamenate tuos laikus, kuomet klubuose ir baruose buvo galima rūkyti, o rūkančiųjų zoną nuo nerūkančiųjų atskirdavo tokios oro širmos, kuriose oro srovė neleisdavo dūmams pakliūti, kur nereikia? Panašiai ir tie apie polius ratus sukantys oro srautai „užrakindavo“ Arktyje ir Antarktyje šaltą orą. Tas „užraktas“ vadinasi poliarinis frontas.

Kuomet šalto oro sūkurys užrakintas Arktyje, šaltis lieka Šiaurės poliuje (climate.gov)
„Užrakintas“ Arktyje šaltas oras taip pat sukosi, tačiau kaip oro sūkurys: tai yra išlaikydavo šiokį tokį stabilumą. Bet kas bus, kai staiga prasidės temperatūros pokyčiai? Ką darys Arktyje „užrakintas“ šaltas oras? Laimei, turiu atsakymą: kai šilto oro srautai išsiderina, jie nebegali sulaikyti šalto oro sūkurio, tad jis pajuda. Kaip minėjau, planeta yra apvali. Tad pajudėti jis gali tik į vieną pusę. Kažkodėl tuomet jis paslinko į JAV pusę, o į jo vietą į Arktį atslinko oras iš Eurazijos. Pas mus tuomet buvo gana šiltos žiemos.
Kuomet šilti vėjai nebesulaiko Arkties oro, šalto oro sūkurys skila į keletą nepriklausomų sūkurių (climate.gov iliustr.)
Situacija šiemet tapo įdomesnė. Šilto oro srautai susilpnėjo ne vienoje pusėje, o visur apie Arktį. Arktyje užrakintas šaltas oras staiga tapo nebesulaikomas ir galėjo slinkti ten, kur tik norėjo. Ką jis ir padarė.

Sūkurys skilo į keletą mažesnių, o jie, kaip toje pasakoje apie laimės ieškančius princus, pajudėjo „laimės“ ieškoti. Pora jų nusitaikė į JAV. Dėl to šiemet vidutinė žiemos temperatūra JAV vidurinėse valstijose yra mažesnė negu Arktyje. Taip, taip, baltoms meškoms ir ruoniams atėjo vasara – jie mėgaujasi švelniais orais ir temperatūromis tarp 5 ir 15 laipsnių šalčio. O štai šiaurinėms JAV ir pietinėms Kanados valstijoms, pratusioms prie švelnesnių žiemų, teko susipažinti su baltų meškų gyvenimo sąlygomis – temperatūros galimai nukris iki 30 laipsnių šalčio. Ypač arktinio klimato ištroškę galės pasimėgaut dar žemesnėmis temperatūromis – iki 40 laipsnių šalčio.

Kiti „princai“ nuslinko Eurazijos pusėn ir vienas iš jų pasuko į europinę Eurazijos dalį – Skandinaviją, Didžiąją Britanija, Lietuvą, Lenkiją. Jei šis „princas“ atslinks iki mūsų, Arktyje temperatūra greičiausiai ūgtelės iki nulio laipsnių.

Temperatūros svyravimai šiemet buvo mažesni (climatereanalyzer.com iliustr.)
Dažnas klimato kaitos neigėjas kalba apie padėtį JAV, kur dabar yra neįtikėtinai šalta, kaip apie įrodymą, jog klimato kaita nevyksta. Tačiau jie pamiršta du faktus:

a) Arkties „laikrodis“, kurį sudaro poliarinis šalčio sūkurys ir stiprūs ratu cirkuliuojantys vėjo srautai, išsiderino. Jei šaltą orą Arktyje seniau laikė stiprūs vėjai, dabar jis, nieko nebelaikomas, pasislinko į Pietus. Planeta yra apvali. Jei kažkas iš ašigalio nukeliauja į Ameriką, kažkas iš Europos/Rusijos turi nukeliauti į Šiaurę, o į to vietą turi kažkas atkeliauti iš Pietų. Todėl akivaizdu, kad šaltas polinis sūkurys JAV reiškia jokios žiemos Europoje. Europoje tuomet bus šilčiau nei įprasta.

b) Dažnai pamirštame, kad sausuma sudaro tik 29 procentus viso planetos paviršiaus, o dažno kontinento plotas tėra keletas procentų. Arkties sūkurio užimamas plotas tėra 2,7–3,5 procento nuo bendro planetos paviršiaus, o JAV ir Kanada sudaro tik 1,9 procento.

Vandenynų, kontinentų ir šalių plotų palyginimas su visu planetos paviršiumi logaritminėje skalėje.(trismegistos.lt iliustr.)
Arkties „laikrodžiui“ išsiderinus, planetos mastu tai nėra toks reikšmingas įvykis. Kodėl? Nes tos teritorijos, kurioje stebima šita neįprastai šalta anomaliją, plotas tėra apie 1,6 procentus! Kaip galima pergalingai šaukti, kad mokslininkai dalyvauja globaliame sąmoksle, jei šalčiau nei įprasta yra tik vienoje šimtojoje nuo viso pasaulio?

Nuo tada, kai suvokė, jog anglies deginimas yra geresnis biznis, nei vandens malūnai, žmonija užsiima CO2 Krakeno auginimu. Ir nors anglies dvideginio koncentracija ore yra palyginti maža, pamirštame labai elementarų dalyką. Žemės planetos orbitoje Saulė įkaitina absoliučiai juodą kūną tik iki 5 laipsnių šilumos. Jei kūnas atspindi šviesą, jis mažiau jos sugeria.

Žemės planeta atspindi apie trečdalį Saulės šviesos, todėl jos vidutinė temperatūra turėtų būti 18 laipsnių šalčio. Ir nors tų taip vadinamų šiltnamio dujų (vandens garų, anglies dvideginio) ore yra mažai, būtent šioms dujoms turite dėkoti už vidutinę 14 laipsnių temperatūrą!

Toks mažas dujų kiekis, tokia maža koncentracija, o dėl to gyvename 33 laipsniais šiltesnėje planetoje. Atrodytų, sveikas protas ir elementari aritmetika turėtų padėti šiais klausimais, tačiau tai nėra pirmas kartas kuomet žmonių įsitikinimai pastoja kelią sveikam protui.