Profesorius Rimantas Jankauskas teigia, kad jau pavyko išanalizuoti visas rentgenogramas ir netrukus bus galima sisteminti gautą informaciją bei rengti publikacijas.


„Iš viso atlikome 32 palaikų rentgenogramas ir beveik visas jas išnagrinėjome. Štai, vienas atvejis iš Vilniaus Bernardinų bažnyčioje vykdytų tyrinėjimų. Matome šlaunikaulio lūžį, kuris sugijo, tačiau kaule liko nemažas randas. Kitoje rentgenogramoje trys lūžio pažeisti žastikauliai iš skirtingų istorinių epochų, tačiau nelabai skiriasi tarpusavyje, nes gydymo metodai nuo V iki XIX amžiaus liko tokie patys – lūžus galūnė buvo fiksuojama ir imobilizuojama dedant įtvarą“ – sakė prof. R. Jankauskas.

Mokslininkas priduria, kad panašiai vertinant ir sisteminant traumas osteologinėje medžiagoje galime susidaryti bendresnį vaizdą apie skirtingų laikotarpių gyvenimo aplinkybes ir kokybę. Tokie tyrimai labai svarbūs paleopatologijos mokslui.

„Manau, kad turėdami tokios kokybės rentgenogramas ilgai neužtruksime ir rezultatus paskelbsime kolegės Justinos Kozakaitės disertacijoje bei publikacijose“ – ateities planais dalinosi prof. Rimantas Jankauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)