Gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė pataria rytą pradėti stikline kambario temperatūros vandens. Dėl įpročio pirmiausia gerti kavą gali paūmėti kai kurios skrandžio ligos.

Ypač pašalinis poveikis gali pasireikšti, jei žmogus vartoja nepakankamai skysčių, o po kavos, kaip primena gydytoja, būtina išgerti ir vandens.

„Tikriausiai kiekvienas žmogus pajunta, kad išgėrus kavos atsiranda noras šlapintis. Būtent dėl tokio jos veikimo natūralu, kad žmogus netenka skysčių. Taigi kavos puodelį reikia kompensuoti stikline vandens.

Beje, dažnas painioja, kad kava taip pat yra skysčiai, tačiau taip tikrai nėra. Į išgeriamų skysčių kiekį reikėtų priskaičiuoti vandenį ir silpnas nesaldintas arbatas“, – aiškina K. Jasmontienė.

Kava

Padauginti rizikinga

Gydytoja taip pat įspėja, kad nemalonumų galima sulaukti ir viršijus saugią kofeino normą. Rekomenduojama norma – iki 300 mg per dieną.

Ji atkreipia dėmesį, kad skirtingos kavos rūšys gali turėti skirtingą kofeino kiekį. „Pavyzdžiui, vienos kavos puodelyje gali būti 90 mg kofeino, kitos – 120 mg, espreso kavoje kofeino yra apie 60–80 mg. Vidutiniškai vienam kavos puodeliui priskaičiuojama apie 100 mg kofeino.

Jei žmogus išgeria 1–2 puodelius kavos, tai gali būti ramus, kad saugios kofeino normos neviršys, o jei išgeria 4–5, tą dozę viršyti yra labai lengva“, – dėsto K. Jasmontienė ir primena, kad kofeino turi ir arbatos, šokoladas, netgi kai kurie vaistai.

Išgėrus didesnį, nei rekomenduojama, kavos kiekį žmogui gali pakilti kraujospūdis, suaktyvėti refliuksas, jei jis šiuo serga, nuolat vartojant per didelį kofeino kiekį gali didėti blogojo cholesterolio kiekis kraujyje, didėja kardiovaskulinių ligų rizika, yra duomenų apie neigiamą poveikį prostatai, o kai kurios studijos rado ryšį tarp kavos vartojimo ir šlaunikaulio lūžių, vardija gydytoja. Todėl bendra rekomendacija sveikiems žmonėms – riboti kavą iki 3 puodelių per dieną.

Ne tik gėrimas, bet ir sotus desertas

Žmonėms, turintiems kokių nors skrandžio bėdų, pašnekovė rekomenduoja kavą balinti. Taip sušvelninamas kavos poveikis.

Vis dėlto net ir baltos kavos mėgėjams nereiktų pamiršti kai kurių niuansų. Pavyzdžiui, populiariąją latę, gydytojos teigimu, reiktų traktuoti kaip užkandį, nes į tokią kavą pilama nemažai pieno, o dažniausiai dar ir riebaus.

Kava

„Didelis puodelis tokios kavos gali turėti iki 100 kalorijų. Taigi tai ne tik kava, bet ir užkandis“, – dėmesį atkreipia K. Jasmontienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)