Ledai – jautriausia orams prekė, atsiųstuose pranešimuose tvirtina prekybininkai. Jų pardavimai karštomis dienomis kyla žaibišku greičiu ir smarkiai krenta žiemą. Pasak bendrovės „Maxima LT“ pirkimų direktorės Vilmos Drulienės, kasmet vasarą ledų nuperkama beveik dvigubai daugiau nei likusiais metų laikais kartu sudėjus ir net 7 kartus daugiau nei žiemą.

Šįkart šiltasis sezonas nebuvo toks, kokio tikėtasi, – skaičiuojama, kad pirkėjai ledus pirko rečiau, tačiau dar yra laiko situacijai ištaisyti – jei rugpjūtis bus karštas, prognozuojama, kad pardavimai gali sumušti rekordus.

Mėgstamiausi tie, kurie primena vaikystę

Pirmieji ledai Lietuvoje buvo gaminami iš įvairių uogų ir vaisių sulčių, kurias pavirdavo su cukrumi ar medumi. Šiuo metu Lietuvos ledų rinkoje yra apie 20 mln. litrų ledų, tarp jų galima rasti daugiau negu 700 skirtingų prekės ženklų ir skirtingais būdais pagamintų ledų. Patys populiariausi tarp pirkėjų – klasikinis plombyras.

„Kokios ledų rūšys yra perkamiausios, labiausiai priklauso nuo sezono, tačiau pastebėjome, kad vasarą lietuviai labiausiai mėgsta vaflinius ledus puodelyje. Jų pardavimai sudaro daugiau negu 30 proc. visų mūsų ledų pardavimų. Po jų seka ledai ant pagaliukų ir ledai vafliniuose kūgiuose. Vertindami ledus pagal sudėtį pirkėjai ištikimiausi lieka klasikiniam, vaikystę primenančiam plombyrui – juos renkasi beveik pusė visų pirkėjų“, – sako prekybos tinklo „Iki“ viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė.

Nors plombyras išlaiko lyderio poziciją jau kelerius metus iš eilės, tačiau žmonės taip pat noriai perka šokoladinius ir vanilinius ledus. Pastarieji užima apie 30 proc. visų pagaminamų ledų.

„Maximos“ duomenimis, nepaisant pastebimai augančio susidomėjimo įvairiomis naujovėmis, šio tinklo pirkėjai taip pat lieka ištikimi tradiciniam skoniui. Visų laikų populiariausi – vaniliniai ir kakaviniai ledai, plombyras. Atstovai skaičiuoja, kad vien per pirmąjį šių metų pusmetį nupirkta daugiau kaip 7 mln. šių ledų porcijų, kai vidutiniškai per metus jų nuperkama net 16 mln. porcijų.

Taip pat pastebima, kad vasarą pirkėjai dažniau renkasi lengvesnius – vaisinius ledus ar šerbetus, jų vasarą parduodama apie 0,5 mln. porcijų. Kita tendencija – vasarą pirkėjai dažniau į rankas ima ledus vafliuose, o šaltuoju metų laiku – ledus dėžutėse ir kibirėliuose.

Renkasi sveikesnius

Mitybos atžvilgiu sąlyginai mažiau kalorijų nei daugelis kitų saldumynų turintys ledai yra vertinami kaip vienas geresnių pasirinkimų desertui. Gydytoja dietologė Edita Saukaitytė-Butvilė sako, kad ledai nėra būtini mūsų mitybai, kadangi juose nėra išskirtinių maistinių medžiagų, kurių negalėtumėme gauti iš kitų maisto produktų, tačiau tai neabejotinai populiariausias vasaros desertas.

Valgomieji ledai

Leduose beveik visada yra didelis cukraus, riebalų ir kilokalorijų kiekis. Dietologės teigimu, 100 gramų ledų vidutiniškai yra 150–200 kcal, o viena porcija dažniausiai sveria nuo 80 iki 120 gramų.

„Valgant ledus, svarbu nepamiršti, kad tai yra desertas, ir juo nereikėtų keisti pagrindinio maisto. Kiek porcijų ledų galima suvalgyti per dieną – priklauso nuo žmogaus amžiaus, fizinio aktyvumo ir dienos energijos poreikio, tačiau nereikėtų piktnaudžiauti ir valgyti daugiau negu vieną porciją. Geriau ledais mėgautis rečiau, tačiau pasirinkti geresnės kokybės, turinčius trumpą sudedamųjų dalių sąrašą ir kuo mažiau priedų“, – pataria dietologė.

Pasak B. Čaikauskaitės, vertinant ledus pagal sudėtį, pastaraisiais metais sezono metu daugiausia augo grietininių ir vaisinių ledų pardavimai. „Ledų rūšių pardavimas taip pat priklauso nuo sezono, tačiau pastebėjome, kad pastaraisiais metais pirkėjų dėmesį vasarą vis labiau patraukia grietininiai ledai, kurių pardavimai pakyla daugiau negu 30 proc. Vaisinių ledų paklausa kyla iki 25 proc., o plombyro – iki 16 proc.“, – pasakoja B. Čaikauskaitė.

V. Drulienė pastebi, kad pastaruoju metu pirkėjai itin domisi sveikesnėmis alternatyvomis. „Vartotojų poreikiai keičiasi visame pasaulyje, ir augantis dėmesys sveikai mitybai pastebimai persikelia į ledų kategoriją. Pirkėjai domisi mažiau kalorijų ir cukraus turinčiomis alternatyvomis, o kartu ieško naujų, unikalių skonių. Tai pastebime ir Lietuvoje, pavyzdžiui, viena svarbiausių šio sezono naujienų yra veganiški ledai, pagaminti vien tik iš augalinės kilmės produktų“, − sako pašnekovė.

Anot jos, daugelyje šalių vis labiau domimasi maisto produktais, kurių sudėtyje yra lubinų. Ląsteliena ir baltymais gausūs augalai, kaip teigiama, pasižymi sveikatai naudingomis savybėmis, pavyzdžiui, padeda reguliuoti cholesterolio kiekį. Iš lubinų baltymų pagaminti ledai puikiai tinka laktozei alergiškiems ar gyvulinės kilmės maisto produktų nevartojantiems žmonėms.

Vasarą renkantis ledus, dietologės teigimu, svarbu atkreipti dėmesį ne tik į jų galiojimo datą, tačiau taip pat pasižiūrėti į etiketėje užrašytą cukraus kiekį. E. Saukaitytė-Butvilė sako, kad kuo ledai yra liesesni, tuo daugiau cukraus ar kitų saldžių skonį suteikiančių sirupų juose yra.

„Renkantis ledus, svarbu pažiūrėti, kad jie būti pagaminti iš pieno arba grietinėlės, o ne iš pieno miltelių. Jei norite ledų, pagamintų iš sulčių, tuomet sudėtyje turėtų būti sultys, o ne cukrus, gliukozė ar sirupas. Žmogui, netoleruojančiam laktozės, galima rasti ledų, pagamintų iš sojos arba visiškai neturinčių laktozės. Pieno baltymui alergiškiems žmonėms patarčiau rinktis ledus, pagamintus sulčių pagrindu“, – sako E. Saukaitytė-Butvilė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)