Į „30 geriausių restoranų“ projektą panašūs vertinimai vyksta ir pasauliniu mastu, o kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuva – nebe išimtis. Ta proga buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra per 100 maisto industrijos profesionalų, rašoma pranešime spaudai.

Pasitelkdami savo patirtį ir profesionalumą, akademijos nariai įvertino Lietuvos restoranų maistą ir jo patiekimą, taip pat atsižvelgė į aptarnavimo kokybę, gėrimų kortą ir aplinką.

30 vieta. „Apvalaus stalo klubas“ (Trakai)

Šefas Jevgenijus Volkovas

Vadovė Raimonda Repšytė
Virtuvės tipas – naujai atrastos lietuviškos gėrybės moderniojoje gastronomijoje


30 geriausių restoranų Lietuvoje sąrašą 2017 m. pradėjo Trakų restoranas, jau daugiau nei 20 metų įsikūręs išskirtinėje miestelio vietoje. Išskirtinė vieta su geriausiu vaizdu į istorinę Trakų pilį įpareigoja kurti ir išskirtinę virtuvę. Joje dominuoja vietiniai produktai, kurie pagal sezono galimybes yra papildomi to laikotarpio hitais. „Čia (tai, kas lietuviška) ir dabar (sezoninės gėrybės) kartu su pasauliu (globalios tendencijos ir technologijos)“ – toks yra šio restorano meniu.

Įdomu. „Apvalaus stalo klube“ galima tikėtis aukščiausio lygio, kartais netgi neįprasto aptarnavimo (pavyzdžiui, įrankiai nešami ant pagalvės). Restorano komanda yra dirbusi pagal įvairiausius protokolus. Juk Trakuose dažnai svečiuojasi svarbūs tarptautinio rango asmenys, kurie būtinai aplanko ir „Apvalaus stalo klubą“.

29 vieta. „Pušų paunksnėje“ (Palanga)

Šefės Antanina Klapatauskienė ir Laimutė Kryžienė
Vadovas Feliksas Untulis
Virtuvės tipas – pasaulio virtuvė


Turbūt nustebs tie, kurie nė karto nėra buvę „Pušų paunksnėje“, bet yra girdėję apie Sabonių viešbutį ir restoraną Palangoje – pati Ingrida Sabonienė jau šeštus metus (išauginusi vaikus) aktyviai sukasi restorano virtuvėje ir kartu su komanda kuria patiekalus. Moters preciziškumas, pedancija, reiklumas detalėms, ilgametė patirtis ragaujant pasaulio skonius ir gilinantis į skirtingų virtuvių subtilybes begyvenant skirtingose pasaulio šalyse šiais metais padėjo restoranui „Pušų paunksnėje“ užtarnauti vieno geriausių šalies restoranų vardą.


Įdomu. Restorano interjeras yra autentiškas. Čia galima pamatyti daugybę meno kūrinių. Visi darbai yra lietuvių menininkų, kuriuos Ingrida pati atrinko ir surado jiems vietą restorane. Taip pat nors I. Sabonienė daug laiko praleidžia virtuvėje, ją galima sutikti ir bibliotekoje, kurioje sukaupta didžiulė knygų kolekcija. Biblioteka yra atvira ir „Pušų paunksnėje“ svečiams.

28 vieta. „Velvetti“ (Druskininkai)

Šefai Snieguolė Žižienė ir Remigijus Žižys
Vadovai Snieguolė Žižienė ir Remigijus Žižys
Virtuvės tipas – šeimos restoranas


Projekto trisdešimtukas šiemet išsiplėtė ir iki Druskininkų! Vilniečiai Snieguolė ir Remigijus Žižiai įsigiję buvusias banko patalpas viename populiariausių šalies kurortų nusprendė jose virti geriausią kavą mieste ir palepinti savo lankytojus pasaulio desertais. Tai jiedu darė kaip tik išmanė geriausiai, lankytojai juos gyrė, tad net patys nepastebėjo, kaip, bet netrukus Žižiai pradėjo gilintis ne tik į kavas ir konditeriją... Dabar septynias dienas per savaitę šeimininkė Snieguolė sukasi virtuvėje ruošdama žuvies patiekalus, šaltus užkandžius ir desertus, o Remigijaus „arkliukas“ – mėsos ruošimas, krosnyje keptų patiekalų kūrimas ir gėrimų meniu. Jiems padeda trys virėjai.

Įdomu. Kurdami šeimos restoraną pora kaip įmanydama nusprendė palaikyti mažesnius ūkius, tad jų tiekėjais tapo daugiausia Dzūkijoje veikiantys ūkininkai. Avieną gauna iš ūkininko Gregorijaus, o iš ponios Aldonos pasipildo moliūgų atsargas, braškininkas Vytas atveža ne tik uogų, bet ir dilgėlių ledams ir t.t.

27 vieta. „Rise“ (Vilnius)

Restorano vadovas Egidijus Lapinskas ir Arminas Darasevičius
Restorano šefai Jurgis Ražinskas ir Andrius Žiliukas
Virtuvės tipas – sušių restoranas


Visi vieno geriausių šefų Lietuvoje Egidijaus Lapinsko ir vieno geriausių someljė Lietuvoje Armino Darasevičiaus restoranai turi savo išskirtinumą, bet kartu pasižymi bendru kokybės standartu. Būtent jos trūkumas ieškant geriausių sušių mieste paskatino atidaryti „Rise“.

Įdomu. Išties yra nedaug restoranų, kurių virtuvėse vyrauja ramybė. „Rise“ dominuoja pagarba produktui, įrankiams, švarai ir taip, jai – ramybei. Netgi jeigu virtuvėje užsiliepsnoja koks nors ginčas, išsiaiškinama vėliau, o ne maisto gaminimo vietoje. Galiausiai pradedi galvoti, kad tas taikos jausmas patenka ir į lėkštę.

26 vieta. „Telegrafas“ (Vilnius)

Šefas Javieras Lopezas
Vadovas Nicolas Renouf
Virtuvės tipas – moderni europietiška virtuvė


Tarp geriausių šalies restoranų – „Telegrafas“, įsikūręs ypatingoje lokacijoje su vaizdu į Vilniaus arkikatedrą. Tai ideali vieta ieškantiems gurmaniškų europietiškos virtuvės patiekalų, kuriais norisi mėgautis elegantiškoje aplinkoje.

Įdomu. „Telegrafe“ norima išryškinti vietinių produktų svarbą, todėl kurdamas valgiaraštį šefas renkasi kuo daugiau lietuviškų produktų – grybų, uogų, įvairių sezoninių daržovių, kiaušinių, prieskoninių žolelių, sūrį iš lietuviško kaimo ir pan. Pats Javieras Lopezas labiausiai vertina lietuvišką žvėrieną, miško grybus ir uogas. Pasak jo, tai yra karališkos kokybės produktai.

25 vieta. „Rib Room“ (Vilnius)

Šefas Svajūnas Jarmala
Vadovė Inga Jarmalė
Virtuvės tipas – šonkaulinė, europietiška virtuvė


​„Holiday Inn“ patalpose esantis „Rib Room“ yra vienas pirmųjų restoranų Vilniuje, kuris pradėjo keisti suvokimą, kad restoranas viešbutyje – nuobodus pasirinkimas. Beje, tai yra pirma ir kol kas vienintelė šonkaulinė Lietuvoje, kuri lankytojus traukia ne tik 8 unikaliais ir išieškotais šonkaulių receptais, bet ir išdirbtais europietiškos virtuvės patiekalais. Nenuostabu, kad šis restoranas greitai pradėjo gyventi nuo viešbučio atskirą gyvenimą.

Įdomu. Svajūnas išdavė, kad paruošti šonkaulius jam užtrunka apie 16 val. Pirmiausia jis juos išsipjausto ir apipjausto, tuomet vakuumuoja ir 12 val. cirkuliuoja. Vėliau atšaldo iki nulinės temperatūros ir tik tada meta ant grilio. Galiausiai juos glazūruoja ir patiekia klientui.

24 vieta. „Da Antonio“ (Vilnius)

Šefas Dmitrijus Babenko
Vadovai Antonio ir Asta Meschino
Virtuvės tipas – moderni itališka virtuvė

„Da Antonio“ veikia jau daugybę metų. Restoranas pergyveno ir pakilimą kartu su ažiotažu dėl picų, ir Gedimino prospekto rekonstrukciją, kai į restoraną užsukdavo tik ištikimiausi klientai. Ilgametis šio restorano šefas Dmitrijus Babenko išbandė įvairų meniu, tačiau niekada nenutolo nuo itališkos virtuvės.

Įdomu. Naminiai ravioliai – šio restorano vizitinė kortelė. Būtent čia buvo pradėti gaminti pirmieji naminiai ravioliai Vilniuje. Tačiau iki šiol restorano virtuvė juos stengiasi patiekti ypatingai, eksperimentuoja su forma, įdarais bei kitais priedais.

23 vieta. „Monte Pacis“ (Kaunas)

Šefas Rokas Vasiliauskas
Vadovė Indra Ramanauskienė
Virtuvės tipas – moderni pasaulio virtuvė su vaikystės nostalgija


Pravėrus „Monte Pacis“ komplekso vartus atsiveria ilga Liepų alėja, kurioje auga 34 liepos, o tolumoje į dangų įšovęs vienas ryškiausių brandžiojo baroko pavyzdžių Šiaurės ir Rytų Europoje – Pažaislio vienuolynas. Turbūt viena didžiausių „Monte Pacis“ virtuvės sėkmės paslapčių – absoliučiai unikali ir išskirtinė aplinka, kuri suteikia įkvėpimo viskam, kas ten vyksta.

Šios vasaros meniu yra paremtas nostalgija. Jame – lietuviui pažįstami skoniai, tačiau pateikti naujoviškai ir kartais visiškai netikėtai. Vienus toks valgiaraštis nukels į vaikystę, o kitiems (jaunesnė karta arba užsieniečiai) tai gali tapti atradimu.

Įdomu. „Monte Pacis“ šalia restorano turi savo daržą. Jame auga gamtoje ir maldose paskendę špinatai, pupelės, uogos, valgomos gėlės, pomidorai, mėtos, liepžiedžiai daugybė skirtingų prieskoninių žolelių. Viskas anksčiau ar vėliau patenka į restorano patiekalus.

22 vieta. „Dublis“ (Vilnius)

Šefas – „Dublio“ komanda
Vadovas Nielsas Peteris Pretzmannas
Virtuvės tipas – braserija ir „fine dining“


„Dubliui“ išsiskyrus su vyr. šefu Deivydu Praspaliausku, restorano vadovai priėmė sprendimą dirbti kiek kitokiu principu ir šiuo metu vyr. šefo pozicijos niekas nėra užėmęs, o meniu kūryba vyksta komandoje. Vis dėlto „Dublis“ nė kiek nenutolo nuo pradinės idėjos ir toliau apjungia dvi restorano koncepcijas po vienu stogu – braseriją ir restoraną.

Kuriant novatoriško, šviežio skandinaviško požiūrio įkvėptą braserijos a la carte labiausiai yra koncentruojamasi į sezoną už lango. O restorane vykstančių degustacinių vakarienių „Dublio“ komanda leidžia sau eksperimentuoti kur kas labiau nei braserijoje.

Įdomu. Abi vietos dar 2015 m. pabaigoje įsikūrė viena šalia kitos Trakų gatvėje esančiame istoriniame XVIII a. komplekse „Grafų rezidencija“. O šiemet svečiai yra kviečiami ir į naująją terasą, įsikūrusią vidiniame kiemelyje, apsuptą autentiškos senamiesčio aplinkos ir atskirtą nuo gatvės šurmulio.

21 vieta. „Imperial“ (Vilnius)

Šefas Viačeslavas Jančas
Vadovai Romualdas Jackevičius ir Olegas Vasinas
Virtuvės tipas – klasikinė virtuvė


„Imperial“ – tai klasikinės virtuvės restoranas, įsikūręs šalia penkių žvaigždučių viešbučio „Ramada“. Taigi nenuostabu, kad daugybė čia apsistojusių įžymybių – dainininkai Enrique Iglesias, Stingas, Montserrat Caballé, didžėjai Davidas Guetta, DJ Tiësto, rokeriai „Limp Bizkit“ ir daugelis kitų – viešėjo ir greta esančiame restorane.

Retas restoranas šiandien išlaiko visus klasikinius kanonus – nuo aptarnavimo, interjero iki turinio lėkštėje. „Imperial“ galima būtų pavadinti klasikos klasika.

O kalbant apie meniu, viešbučio ir restorano vadovo O. Vasino nuomone, valgiaraštis turi būti gyvas, įkvėptas nuolatinio kūrimo proceso, tačiau ingredientai – griežtai klasikiniai ir itin aukštos kokybės.

Įdomu. Šios vietos istorija galbūt būtų ir neprasidėjusi, jei ne 2005 m. duris atvėręs viešbutis „Ramada Vilnius“. Norint pakeisti viešbučio statusą į 5 žvaigždučių, buvo reikalingas restoranas. Taip atsirado premium klasės restoranas „Imperial“. Tačiau ilgainiui šio restorano pavadinimas užgožė paties viešbučio prekės ženklą, tad jau nuo šių metų rugpjūčio jis vadinsis nebe „Ramada“, o „Imperial Hotel & Restaurant“.

Šį kol kas vienintelį tokio masto restoranų reitingavimą Lietuvoje inicijuoja „Švyturys“. Plačiau apie kiekvieną restoraną, jo istoriją, meniu ir išskirtinumus galima sužinoti projekto internetinėje svetainėje 30geriausiurestoranu.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)