Pasak VMVT specialistės, tokia tvarka įsigaliojo prieš dvejus metus: „Dėl šviežios užšaldytos ar atšaldytos kiaulienos, avienos ir ožkienos, paukštienos kilmės šalies nurodymo jau 2013 m. buvo priimtas Europos Komisijos įgyvendinimo reglamentas, o įsigaliojo jis 2015 m. balandžio 1-ąją.“

V. Septilkienės teigimu, ant mėsos pakuotės nurodoma informacija susideda iš trijų pagrindinių rodiklių. „Yra nurodoma šalis, kurioje gyvūnas užaugintas, ir šalis, kurioje gyvūnas yra paskerstas. Taip pat būtinai turi būti nurodytas partijos kodas, kad būtų galima atsekti visą gyvūno gyvenimą: gimimą, užauginimą ir paskerdimą“, – aiškina specialistė.

Anot jos, parduodant kiaulieną yra nurodoma ta užauginimo šalis, kurioje kiaulės buvo auginamos mažiausiai keturis mėnesius, jei gyvūnai vyresni kaip 6 mėn. amžiaus. Jei gyvūnai yra skerdžiami, kai jiems yra mažiau nei 6 mėn., gyvūno kilmės nuoroda yra susiejama su gyvūno svoriu. Parduodant paukštieną užauginimo šalis turi būti nurodyta ta, kurioje jis augintas mažiausiai vieną mėnesį.

„Vartotojai gali matyti ir tokį užrašą, kuris pasitaiko labai retai: užauginta keliose ES valstybėse narėse. Bet taip būna tada, kai visas gyvūno auginimo laikotarpis, pavyzdžiui, kiaulių, neįtelpa į tuos šešis mėnesius“, – sako V. Septilkienė.