Kviečiame susipažinti, ką gardaus siūlo paragauti mugės skirtingoms šalims atstovaujantys mugės dalyviai.

Lenkijos virtuvė

Patys populiariausi patiekalai šventėje lenkišką virtuvę pristatančioje palapinėje, pasak jos atstovo Pauliaus Žukausko, yra vištienos širdelės su garnyru (4 Eur) ir troškinys „Bigas“ (4 Eur).

„Į troškinio sudėtį įeina kopūstai, dešrelės, bulvės, yra šiek tiek kečupo. Tradiciškai siūlome kibinų (po 2 Eur), kitokių troškinių – net meksikietiško (4 Eur). Virtuvės dabar susimaišiusios, skoniai supanašėję“, – kalba Lenkijos virtuvei šventėje atstovaujantis Paulius Žukauskas ir prideda, kad šeštadienį lankytojams pasiūlys ir tradicinės fliakų sriubos iš jaučio skrandžio.

Kiti patiekalai:

dešrelės su garnyru – 4 Eur
šašlykai su garnyru – 6 Eur
žirniai su spirgučiais – 2 Eur
čeburekai – 2 Eur
vištienos maltinukai – 4 Eur
kotletukai – 4 Eur
troškintos daržovės – 4 Eur

Rumunijos virtuvė

Šią virtuvę pristatančioje palapinėje dirbanti Bronislava Savickienė teigia, kad pats tradiciškiausias rumunų patiekalas – Mamaliga kukurūzų košė (3 Eur).

„Visi troškiniai gaminami arba su rūkyta dešra, arba su rūkyta šonine. Šašlykai (6 Eur) kepami taip pat, kaip ir pas mus, rumunai mėgsta ir kiaulieną, ir vištieną, tačiau pažiūrėkite, koks jų garnyras – marinuoti pomidorai, burokėliai, o vietoj mūsų mėgstamų ryžių rumunai renkasi kukurūzų košę“, – pasakoja ji.

Čia taip pat galima paragauti įdarytų paprikų – su mėsa ir vegetariškų, kurios įdarytos kedrų riešutais (po 4 Eur), taip pat mėsa įdarytų cukinijų (3 Eur) ir baklažanų (5 Eur), balandėlių (3 Eur).

Kiti patiekalai:

kiaulienos guliašas su rūkytu kumpiu – 5 Eur
dešra su kopūstais – 5 Eur
jautienos troškinys – 5 Eur
jautienos maltiniai – 4 Eur
sriuba su mėsos kukuliais – 3 Eur
karkos ir putpelių troškinys – 5 Eur

Prancūzijos virtuvė

Prancūzijos virtuvės palapinė vilioja austrėmis (2 vnt. – 6 Eur), sraigėmis, įdarytomis pikantišku ir švelniu padažu (6 vnt. – 5 Eur) ir garsiaisiais prancūziškais desertais – eklerais, krembriulė (po 3 Eur), macarons (4 vnt. – 3 Eur). Taip pat, anot atstovės Vaidos Griškonienės, šventės svečiai noriai ragauja tradicinę svogūnų sriubą (3 Eur), anties šlauneles (7 Eur).

„Anties šlaunelės gaminamos pagal specialų prancūzišką receptą ir troškinamos net 12 valandų. Taip pat mūsų lankytojai labai mėgsta kišus (4 Eur), vieni su vištiena, pievagrybiais ir daržovėmis, kiti su kumpiu ir daržovėmis. Jaunimas itin mėgsta tradicinius sumuštinius – jie gaminami su specialiu prancūzišku padažu, kumpiu, kiaušiniais ir sūriu (3 Eur)“, – vardija ji.

Kiti patiekalai:

triušis, troškintas garstyčių padaže, patiekiamas su mėlynomis bulvėmis – 7 Eur
burgundiška jautiena, troškinta raudonojo vyno padaže – 7 Eur
elzasiškas troškinys su raugintais kopūstais, parūkytomis dešrelėmis, rūkytais šonkauliukais, batatais ir bulvėmis – 7 Eur

Graikijos virtuvė

Šioje palapinėje garuoja tradicinis graikiškas troškinys „Fasolada“ (4 Eur), kuris, kaip pasakoja čia dirbanti Živilė, pagamintas iš kiaulienos, graikiškų pupelių, morkų ir paprikų. Taip pat čia galite paragauti tradicinio apkepo „Musaka“ (5 Eur), pagaminto iš bulvių, baklažano, jautienos ir tzadziki padažo.

„Siūlome paragaukite ir Souvlaki vištienos šašlyko, kuris marinuotas su graikiškais prieskoniais, patiekiamas su pita ir graikišku padažu“, – kviečia ji.

Kiti patiekalai:

strimėlės su gruzdintomis bulvytėmis – 4 Eur

kalmarų žiedai su tzadziki padažu – 3,5 Eur

Belgijos virtuvė

Kaip ir dera, šioje palapinėje siūloma paragauti midijų – čia jos paruoštos grietinėlės-alaus padaže su svogūnais ir žolelėmis (9 Eur). Belgai, tikina šiai virtuvei atstovaujantis Artūras Milašius, neapsieina be belgiškų vaflių (4,5 Eur) ir troškinių, pagamintų su belgišku alumi (7 Eur).

„Galite paragauti dviejų rūšių troškinių – flamandiško su daug svogūnų, garstyčiomis ir alumi bei vištienos troškinio su obuoliais ir alaus padažu“, – kalba jis.

Airijos virtuvė

„Pagrindiniai airių patiekalai yra troškiniai. Štai galite paragauti tradicinio troškinio su kiaulių ausytėmis, pupelėmis ir daržovėmis. Turime pyragėlių su kopūstais ir bulvėmis bei ėriena (2 Eur). Taip pat siūlome ėrienos troškinį, aluje marinuotą karką ir šašlykų (6–7 Eur)“, – pristato Airijos virtuvės palapinės atstovė Audronė.

Lietuvos virtuvė

Mūsų šalies virtuvei atstovaujančiame furgone galima įsigyti cepelinų su kiauliena, elniena, varške ir grybais (2,2–2,7 Eur), bulvinių (4 Eur) ir žemaičių blynų (2 Eur), šaltibarščių (2,5 Eur), kibinų (2,2–2,5 Eur), morkų pyrago su šokolado gabaliukais (2,5 Eur) ir jautienos sriubos (3,5 Eur).

Anot čia dirbančio Augusto Mackevičiaus, be konkurencijos populiariausias patiekalas yra cepelinai, tačiau savaitgalį lietuviškos virtuvės meniu gali pateikti ir kitų gardžių staigmenų.

Vokietijos virtuvė

Vokietijos virtuvei atstovaujančiame furgone prekiaujama aštuonių rūšių dešrelėmis, o dauguma jų atvežtos iš pačios Vokietijos.

„Dešreles tiekiame su padažais, kuriuos pagal mūsų nurodytą aštrumo skalę kiekvienas pasirenka pagal save, ir bulvytėmis. Dažniausiai lankytojai klausia, ką pasirinkti, o aš visad patariu pradėti nuo švelniausio derinio“, – šypsosi dešrelėmis prekiaujantis Valentinas.

Komplektų su dešrelėmis kainos – nuo 2,5 Eur iki 4 Eur.

Taip pat šventės lankytojai gali paragauti tradicinių bavariškų spurgų (2–3 Eur). Jas pardavinėjanti Jorinta juokiasi, kad šios neįprastos formos spurgos primena visų pamėgtas vokiškas dešreles. Galima rinktis spurgas su šokoladu, pabarstukais, riešutais, kokosais, medumi ir ledais.

Vengrijos virtuvė

Šioje palapinėje galima paragauti vengriškų balandėlių (apie 3 Eur), kurie gerokai skiriasi nuo mums įprasto patiekalo. „Vengrai balandėlius gamina, kaip ir mes, tačiau į mėsos faršą beria paprikos miltelių, o įdomiausia, kad juos troškina su raugintais kopūstais. Taip pat jie turi vegetariškų balandėlių – su morkomis, cukinijomis, baklažanais“, – paaiškina šiai užsienio šalies virtuvei atstovaujanti Nomeda Vilpišauskienė.

Taip pat čia galima paragauti vengriško guliašo su jautiena (nuo 5 Eur), makaronų su mėsos kukuliais (5 Eur), vištienos paprikašo.

Ispanijos virtuvė

Ispaniškos virtuvės atstovai siūlo paragauti tradiciškos aštrios sriubos (2 Eur), paelos su ryžiais ir vištiena (3 Eur), empaladų su vištiena, daržovėmis ir sūriu (3 Eur), kataloniškų dešrelių (5 Eur), vardija šventėje prekiaujanti Svetlana ir žada, kad savaitgalį Ispanijos virtuvės palapinė savo meniu papildys ant grotelių keptais kepsniais, ispaniškais steikais ir šašlykais.

Italijos virtuvė

Šio iš buvusio siuntų tarnybos furgono padaryto maisto vagonėlio ieškos tikri Italijos virtuvės gerbėjai, norintys paskanauti picų, tradicinės lazanijos (6 Eur), suvalgyti gabalėlį šokoladinio pyrago (3 Eur) ir išgerti puodelį stipraus espreso (1 Eur). Furgono šeimininkas Tadas Žukauskas atskleidžia, kad labiausiai lankytojai mėgsta picą su baklažanais ir cukinija (6 Eur), o „Margaritą“ (5 Eur) dažniausiai užsako vaikams.

Kiti patiekalai:

gaspačio – 3 Eur
sumuštiniai su lašiša arba kumpiu – 4 Eur
salotos su antiena, lašiša arba kumpiu – 5 Eur
panakota – 3 Eur

Olandijos virtuvė

Olandijos virtuvei atstovauja dar vienas furgonas – be abejo, išsiskiriantis ryškia oranžine spalva. Jo šeimininkas Darius, pats šioje šalyje pragyvenęs penkerius metus, šventės svečiams siūlo paragauti tradicinių olandiškų vaflių su įvairiais skoniais: karamele, juodaisiais serbentais, mangais (1,5–2 Eur). Taip pat čia galima nusipirkti šviežiai maltos kavos.

Netoliese esančiame kioske siūloma paragauti ir tradiciškų olandiškų blynelių (3–4 Eur), kurie paskaninami sviestu ir, jei norima, „Nutella“.

Švedijos virtuvė

Prisiekusiems burgerių gerbėjams teks ieškoti Švedijos virtuvės palapinės. Čia pat vietoje ant keptuvų čirška burgeriams skirta brandinta jautiena (5 Eur), antiena su kiaulienos lašinukais (10 Eur), kurie siūlomi su bruknių padažu.

„Taip pat ant grotelių kepsime kiaulienos šonkauliukus, didelė porcija kainuos apie 5 eurus. Juos patieksime su karamelizuotais burokėliais ir kitomis daržovėmis“, – šypsosi mėsą ant keptuvo vartantis Jonas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (79)