Mokslų daktarė – apie populiariuosius grybus: mažina cholesterolį, širdies ligų, vėžio riziką, tačiau reikia žinoti, kaip ruošti ir neapsinuodyti (6)
Vis labiau populiarėja pramoniniu būdu auginami grybai – pievagrybiai, portobello, šitakio, kreivabudės. Ką mes apie juos žinome? Ar naudingi sveikatai? Ar saugu juos vartoti? Šiuos klausimus ir uždaviau biomedicinos mokslų daktarei, LSU docentei ir mitybos specialistei Sandrijai Čapkauskienei. Eksp...
Lietuviškoje užeigoje išvydus puslitrio vandens kainą Jurkevičiui užgniaužė kvapą: man netinka du dalykai (11)
Daugiau nei porą savaičių Lietuvoje viešėję gurmaniško maisto ambasadoriai iš Italijos, rašytojai Paulius Jurkevičius ir Jurga Jurkevičienė keliavo po visą Lietuvą, kur dvaruose, restoranuose pristatė išskirtinius itališkos virtuvės skonius: daržovių karalių artišoką, egzotiškus sūrius, brandintą ba...
Dažna šeimininkė daro šias klaidas: patarė, kaip gaminti bulves, kad iš jų būtų kuo daugiau naudos (6)
Apie tai, kaip teisingai reikėtų virti bulves, tikriausiai ginčijamasi nuo neatmenamų laikų. Išsiaiškinkime šį klausimą kartą ir visiems laikams. „Mano močiutė sakydavo, kad pavasarį ir žiemą bulves reikia pradėti virti šaltame vandenyje. Tačiau rudenį bulvės metamos jau į verdantį vandenį. Ir ji bu...
Pusė skaitytojų Lietuvoje mano, kad valgau restoranuose nemokamai. Kita pusė domisi tik tuo, kiek pravalgiau, ir rašo apie tai, koks esu kvailas leisti tokius pinigus, kai galėčiau padovanoti jiems, nes jie už dvidešimt eurų penkių asmenų šeimą maitina mėnesį.
Įvairūs namuose ruošti kepiniai – toli gražu ne tik šaltojo sezono palydovai. Lietuviai tikrai mėgsta namuose tapti kepėjais, konditeriais, o ypač tai išryškėja artėjant šventėms. Tekste rasite gardžiausiu praėjusiais metais išrinktą pyragą, šokoladinį pyragą su razinomis, šokoladinį burokėlių pyrag...
12 gardžių Kristinos idėjų šv. Velykų stalui – nuo populiariausių mišrainių iki burnoje tirpstančių pyragų (1)
Šis tekstas tikrai patiks tiems, kas jau dėlioja Velykų stalo valgiaraštį. Tinklaraščio „Maisto mėgėja“ autorė Kristina Naturjevienė dalijasi net 12 receptų, kurių kiekvienas išbandytas ir valgytojų patvirtintas – labai gardu! Beje, visi patiekalai gana nesudėtingai paruošiami. Tekste rasite šiuos r...
Kartais netyčia pamatytas patiekalo video ar nuotrauka sužadina tokį smalsumą, kad mikliai pakeiti planus ir gamini pietums visai ne tai, kas buvo suplanuota. Apie tokią patirtį pasakoja ir maisto tinklaraščio „Ragautoja“ autorė Augustė Sudeikienė iš Vilniaus.
Dietologė: ši daržovė ne tik pigi, skani ir maistinga – ji stabdo vėžinių ląstelių augimą, tinka reguliuojantiems svorį (2)
+ 4 receptaiIstoriškai kopūstas – ir maistas, ir vaistas, mat seniau žmonės šią daržovę naudojo medicininiams tikslams: jie buvo naudojami kaip kompresas žaizdoms ir opoms gydyti, taip pat buvo vartojami kaip priemonė nuo virškinimo problemų ir uždegimų. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad iki ši...
Ar esate pastebėję, kad kartais pavalgius juntamas energijos antplūdis, gera nuotaika, užplūsta ramuma, o kartais kažkodėl jaučiamės apsunkę, irzlūs, gal net įsibaiminę. SPA SHANTI ajurvedos centro įkūrėja ir vadovė Eglė Kauneckienė patikina: maistas yra svarbus ne tik fiziniam kūnui, bet ir mūsų ps...
Patrauklūs ir labai gardūs užkandžiai su šprotais – jie pirmieji dings nuo šventinio Velykų stalo (2)
Jei jau galvojate, ką padėsite ant šv. Velykų stalo, šis receptas – jums. Maisto tinklaraščio „5produktai“ autorė Roma Labžentė dalijasi užkandžio su šprotais receptu.
Vaiva pasidalijo 3 būdais, kaip raugti daržoves – traškias ir itin gardžias valgysite jau po kelių dienų
Redaktorė išbandoPasidalijusi namuose raugiamų daržovių nuotrauka tinklaraščio „Virtuvinės šėlionės“ autorė Vaiva Čaplikienė sulaukė ne vienos sekėjos laiško su prašymu papasakoti, kaip tai daryti. Patikinusi, kad procesas – itin paprastas ir greitas, vilnietė juo dalijasi ir su Delfi Maistas skaitytojais.
Šiame beprotiškai skubančiame pasaulyje vis girdime raginimus lėtinti gyvenimo tempą. Psichologinės sveikatos specialistai pataria vengti įtampos, stresinių situacijų, įvertinti, ar viskas, dėl ko taip stengiamės, yra reikalinga. Gal geriau skirti laiko sau, šeimai. Vienas iš tokių būdų – lėti pusry...
Sveikos mitybos specialistai ragina į mitybą įtraukti daugiau grūdinių kultūrų. Tačiau kokios kruopos vertingos, o kokios – nelabai, į ką reikia atsižvelgti jas renkantis, o kokių geriau visai atsisakyti? Apie tai pasakoja dietistė, maisto technologė, sveikataipalankus.lt įkūrėja Raminta Bogušienė.
Varškės apkepas – vaikystę primenantis patiekalas, kurį valgo bene visi: ir vaikai, ir suaugę. Dietistė sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė kviečia išbandyti ir kitokius nei esate įpratę varškės apkepus – tokiu būdu galima rasti tokį pat skanų, bet ilgiau suteikiantį sotumą suteikiantį ir maž...
Du draugai – plungiškis Kristupas Grauslys ir telšiškis Vilius Varpučianskis – prisiminę pirmąją savo pažinties dieną teigia tuo metu nė neįtarę, jog netolimoje ateityje taps rimtais verslo partneriais, įgyvendins svajones ir Plungės mieste atidarys naują traukos objektą, sočiai ir skaniai pavalgyti...
Jei mus nuolat persekioja vaikystėje ar paauglystėje ragautas skonis, darome viską, kad rastume receptą, pagal kurį galėtume pagaminti išsiilgtą patiekalą. Būtent taip pasielgė ir maisto tinklaraščio „Skaniai ir lengvai“ autorė Indrė Denisovienė. Ilgai ieškojusi, eksperimentavusi dabar moteris turi ...
Kaip pastebėjote, pastaraisiais mėnesiais dažnai ir noriai lankausi auksiniame Lieuvos pajūryje: Klaipėdoje, Palangoje, Kuršių Nerijoje. Tiek dėl to, kad man pačiam patinka, o dar ir dėl to, kad mano šuniukas – klaipėdietis; trejus metus praleidęs ten prieglaudoje, tai ieškau kiekvienos progos nuvež...
Italijos virtuvė kur kas daugiau nei pica ir makaronai: 20-ties regionų patiekalai, kurių privaloma paragauti (1)
Italijos gastronominis žemėlapisApeninų pusiasalyje, Viduržemio jūros skalaujamos buvusios kunigaikštystės ir karalystės, su savo tradicijomis, kultūra, kalba ir virtuve buvo suvienytos tik 1861 metais. Šiandien ši 59 milijonų gyventojų valstybė vadinasi „Repubblica Italiana“ – Italijos respublika. Kalbant apie šios šalies virtuvę...
Tikra tiesa – vis dažniau švysčiojanti saulė liudija pavasarį, o kartu su juo į virtuvę grįžta šiltesnio sezono patiekalai. Nors šaltibarščiai – karštymečio sriuba, ji vis dažniau atsiduria ant stalo. Nes tai – tikras pavasario šauklys. Tekste pateikiau 7 šaltibarščių receptus, tiksiančius bet kokia...
Kviečiu proga paragauti lietuviškų patiekalų. O jų – pačių įvairiausių – galima pasigaminti namuose. Tekste – 9 laiko patikrinti patiekalai. Tekste rasite šiuos receptus: Maltos mėsos troškinys su daržovėmis, avinžirniais ir alyvuogėmis, Cinamoninės bandelės, Virtų bulvių cepelinai su varške, Vištie...
Kalnai ir ryšuliai kvapnių, minkštų ir didelių riestainių, baronkų, beigelių su aguonomis, juodgrūde, sezamu, garstyčiomis bei saldieji su vanile stebina visus per kasmet kovo pradžioje šurmuliuojančią Kaziuko mugę.
Maisto tinklaraščio „Zinos virtuvėje“ autorė Zina Bružienė šįkart dalijasi spurgų receptu, kurį išmoko dar mokykloje. O receptas toks vykęs, kad jis palangiškės virtuvėje – jau daugiau kaip 50 metų. Dėl įvairovės Zina Bružienė šįkart gamino ne tradiciškai apvalias ar kitokias, o spurgas su skylute.
Bananai – vieni populiariausių vaisių, kurie yra ne tik skanūs, bet ir labai naudingi. Mitybos specialistai teigia, kad šiuos vaisius vertėtų valgyti dažniau ir pateikia net 10 priežasčių, kodėl bananus naudinga įtraukti į savo mitybos racioną.
Šiuo klausimu – ar į vandenį, kuriame virs makaronai, reikia pilti aliejaus – žmonės turi dvi nuomones. Vieniems atrodo, kad tai daryti būtina, kiti įrodinėja visiškai priešingą tiesą. Ir, pasirodo, toks nedidelis klausimas žiebia nemenkus ginčus. Nutariau padaryti jiems galą ir paklausiau dviejų sr...
Lenkai šią sriubą verda Velykoms, o lietuviai ją vertina dėl gardžios rūgštelės ir pigių produktų (2)
Nors lenkiška sriuba „Žurek“ yra karštas patiekalas, tačiau dėl jos populiarumo ir su niekuo nesupainiojamo skonio lietuviai prilygina šaltibarščiams. Ir tikrai – kas paragauja, sriubos receptą įtraukia į šeimos mėgiamiausiųjų sąrašą. Lenkai šią sriubą verda Šv. Velykoms, tačiau jos galima rasti kon...
Pavasarį žalumynus norisi raškyti saujomis, o jų aromato įkvėpti visa krūtine. Ant palangės pasisėjus krapų, netruksite šiuos norus įgyvendinti. Juos auginti nesunku, jie nereikalauja daug priežiūros, tačiau prieš sėjant nepamirškite padaryti vieno dalyko – tuomet krapai išdygs vos per kelias dienas...
Maisto tinklaraščio „Gamink su Audrone“ autorė Audronė Zemenskienė viščiuką dažniausiai kepa šventėms. O vištienos ketvirčius, kumpelius ar blauzdeles – dažniau. Viščiuką kepa rankovėje, sako, tai vienas mėgstamiausių ir patikimiausių būdų. Tinklaraštininkė yra atradusi metodą, kaip kepti, kad mėsa ...
Prieš kelerius metus sostinėje barą 90-ųjų tema „Slojikai“ atidaręs Paulius Liubertas sugalvojo, kaip prisivilioti lankytojų. „Reikia degustacinių vakarienių, bet – paprastesnių, ne tokių brangių“, – sako iš Pasvalio kilęs Paulius. Šią sėkmingą idėją lydi ir kiti netradiciniai, bet lankytojų palanki...
Dėl savo išskirtinio poveikio sveikatai brokoliai yra viena naudingiausių daržovių. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, juose gausu A, C, K ir kitų vitaminų, skaidulų, folatų. Be to, brokolius labai lengva paruošti.
Paverstas paprastesniu patiekalas nebūtinai taps prastesnis. Todėl neturint laiko ruošti čeburekams tešlos galima kliautis kur kas greitesniu jų receptu, kurį siūlo tinklaraščio „Maisto mėgėja“ autorė Kristina Naturjevienė.