Daugkartinis Serbijos čempionas Belgrado „Partizan“ klubas per praėjusį dešimtmetį susikūrė savo vardą Europoje. Iš jaunų žaidėjų suburta komanda ir pašėlę sirgaliai tapo neatskiriama „Partizan“ įvaizdžio dalimi. Negalima pamiršti ir vyriausiojo trenerio Duško Vujoševičiaus, kuris su poros metų pertrauka komandai vadovauja nuo 2001-ųjų.

D. Vujoševičiui, aistruolių vadinamam tiesiog karaliumi, daugelis „Partizan“ sistemoje iškilusių krepšininkų yra dėkingi už sėkmingą karjeros pradžią. Nesibaimindamas neprognozuojamų rezultatų D. Vujoševičius vis suburdavo jauniausias Eurolygos komandas ir be jokių nuogąstavimų deleguodavo jaunimą į kovą su stipriausiais Eurolygos krepšininkais.

Po kelių ne itin sėkmingų sezonų plieno grūdinimas davė rezultatų 2009-2010 m. sezone, kai D. Vujoševičiaus atrastas Bo McCalebbas atvedė jaunąją komandą į Eurolygos finalo ketvertą. Nors ten po pratęsimų buvo pralaimėtos abejos rungtynės, „Partizan“ įrodė, kad toli keliauti gali ir jaunimo komandos modelis.

Beje, kitą sezoną „Partizan“ pradėjo rungtynėmis Kaune. B. McCalebbą pakeitęs Oliveris Lafayette neprilygo debiutines rungtynes Eurolygoje puikiai sužaidusiam Martynui Pociui ir 12 taškų pelniusiam Artūrui Milakniui. Vėliau serbai atsirevanšavo savo aikštėje, tačiau, pridėjus dar porą dvikovų iš 1996-1997 m. Europos taurės turnyro, bendras „Žalgirio“ ir „Partizan“ akistatų santykis yra 3-1 Kauno komandos naudai.

Šį sezoną į TOP-16 traukinį Belgrado klubas sugebėjo prasmukti vos su 3 pergalėmis A grupėje. Naujajame etape „Partizan“ patyrė porą triuškinančių ir porą apmaudžių nesėkmių, bet trečiajame ture sugebėjo minimalia persvara 73:72 įveikti Maskvos CSKA komandą.

„Partizan“ ekipoje – traumų lavina

Į Kauną atvyksta sužeistas žvėris. Šis posakis Belgrado „Partizan“ ekipai tinka ne tik dėl rezultatų, bet ir tiesiogiai – komandos vis neapleidžia traumų šmėkla.

Dar praėjusią vasarą dėl trūkusių kelio raiščių Belgrado klubas prarado perspektyvųjį latvį Davisą Bertansą. Dėl tokios pačios traumos lapkritį iš rikiuotės iškrito ir pagrindinis ekipos įžaidėjas Leo Westermannas. „Žalgirio“ treneriams taip pat nereikės ruošti gynybinių užkardų prieš vieną šio sezono lyderių Draganą Milosavljevičių, kurį prieš trejetą savaičių rungtynėse su „Maccabi“ ištiko identiška trauma – trūko kelio raiščiai.

Tai ne vienintelės Belgrado komandos bėdos. Praėjusį penktadienį Serbijos taurės rungtynėse dėl smulkesnių sužeidimų negalėjo žaisti ir Tarence‘as Kinsey, Milenko Tepičius bei Nikola Milutinovas. Nenuostabu, kad likusiems „Partizan“ krepšininkams ketvirtfinalio mače su Belgrado FMP pritrūko jėgų: po pratęsimo rezultatu 89:95 jie nusileido jokiose tarptautinėse varžybose nedalyvaujančiam FMP klubui. Ar T. Kinsey, M. Tepičius ir N. Milutinovas galės žaisti Kaune, turbūt paaiškės tik prieš pat „Žalgirio“ ir „Partizan“ rungtynes.

Visoms nelaimėms sukritus į vieną vietą, „Partizan“ vadovai buvo priversti ieškotis pastiprinimo. Jiems teko nusileisti savo principams ir į komandą pakviesti vyresnį nei 30 metų krepšininką. Saša Pavlovičius beveik dešimtmetį praleido NBA, o dabar bandys savo patirtį perduoti „Partizan“ jaunuoliams. Tiesa, „Žalgirio“ arenoje jis dar negalės rungtyniauti, nes, prasidėjus TOP-16 etapui, naujus krepšininkus Eurolyga leidžia registruoti tik tarp septintojo ir aštuntojo TOP-16 turų.