Eilatas – Izraelio kurortas, į kurį atostogų ir švenčių dienomis plūsta ir patys Pažadėtosios žemės gyventojai. Kaip ir kiti poilsiautojų pamėgti kurortai, šis miestas bando vėl atsistoti ant kojų po kaip reikiant ekonomiką nušienavusios pandemijos.

Nuo šios žiemos sezono Eilatą tiesioginiu skrydžiu vėl gali pasiekti ir Lietuvos gyventojai. Kiekvieną antradienį ir šeštadienį iš Kauno oro uosto išlydimi „Ryanair“ lėktuvai į šį mažai dar kam atrastą Izraelio kurortą.

Tiesa, neretai šis nusileidimo taškas pasirenkamas kaip tarpinė stotelė vykti į Jordanijoje esančią Petrą ar kilti į Šiaurę aplankyti Negyvosios jūros ar Jeruzalės su Tel Avivu. Visgi pats Eilatas turi nemažai turistus dominančių objektų, kurie privers kelias dienas praleisti ir šiame mieste.

Eilatas

Atidarė naują oro uostą

Nuo 2019 m. atidarius naują Eilato Ramono oro uostą, turistai leidžiasi būtent šiame, 20 km nuo paties kurorto nutolusiame, oro uoste. Deja, po metų prasidėjus pasaulinei pandemijai, oro uostas ištuštėjo, o ir pačiame Eilate nutilo užsieniečių turistų klegesys.

Kol buvo statomas minėtas oro uostas, lėktuvai leidosi pačiame Eilato centre. Nors oro uostas uždarytas, dar ir dabar akivaizdžiai matyti, kaip miestas perskirtas buvusio pakilimo ir nusileidimo tako į turistinę ir gyvenamąją miesto dalis. Šiuo metu buvusioje senojo oro uosto teritorijoje vyksta intensyvūs statybos darbai. Čia įsikurs pramogų ir poilsio zona, kurioje miesto svečiams bus siūloma skirtingų veiklų.

Keliaujant iš Eilato Ramono oro uosto į kurortą apima keistas jausmas. Nors esame Izraelyje, greitkelis veda palei Jordanijos sieną, kur tolumoje kartais matyti plevėsuojančios Izraelio kaimynės vėliavos.

Dėmesį patraukia ir pakelėje matomos didžiulės gamyklos, šalia kurių – druskų kalnai. Pasirodo, čia gėlinamas vanduo. Izraelis jau ne vienus metus pasaulyje garsėja savo išrasta vandens gėlinimo technologija, kuri buvo ir yra būtina. Beje, po Eilatą lydėję gidai teigė geriantys vandenį iš krano ir be baimės tai siūlė daryti kurorto svečiams.

Izraelis su gėlo vandens problema susidūrė jau prieš daug metų. Šiuo metu Eilato gamyklose gėlinamas vanduo imamas iš Raudonosios jūros. Prieš tai buvo galvojama geriamąjį vandenį net importuoti iš Turkijos.

Ne tik turizmas

Nors Eilato apylinkėse plyti dykumos, vietos gyventojams pavyksta čia užsidirbti ir vystant augalininkystę. Paskutiniu metu vietos ūkininkai daug investavo į datulių plantacijas. Aplink šio kurorto apylinkes išvysite nemažai datulių miškų. Visgi vietos gyventojai šiuo metu nerimauja, kad jų verslas gali neatlaikyti pasaulinės konkurencijos dėl Maroko: jis paskutiniu metu aktyviai žengia į datulių eksportą ir dėl mažesnių darbo kaštų gali pasiūlyti pigesnį produktą.

Eilato koralų paplūdimio gamtos rezervatas

Susitikimo Eilate su žurnalistais metu miesto meras Elias Lankris akcentavo, kad šis kurortas nėra vien turistų traukos taškas.

„Eilatas – strategiškai labai svarbus miestas Izraeliui, nes dalijamės sienomis su kaimynais Jordanija, Egiptu ir Saudo Arabija. Čia vystome daug atsinaujinančios energetikos, todėl esame tvarus miestas. Jau dabar dienomis 100 proc. apsirūpiname saulės energija, – kalbėjo jis. – Saulė ir šiltas oras – privalumas ne tik turizmui. Planuojame, kad iki 2035 m. visa mums reikalinga energija bus generuojama iš saulės ir tapsime pirmu miestu pasaulyje, kuris visą savo energijos poreikį patenkina vien saulės energetika.“

Be to, miesto meras kurortą mato kaip svarbų tašką jūrų biologijos ir technologijų srityje.

„Turime du uostus, kurie yra vartai į Aziją ir Afriką. Tikiu, kad Eilatas augs ne tik dėl turizmo“, – pridėjo jis.

Miestas nemažai investuoja ir į turistams patrauklias vietas. Vietoje miesto centre buvusio oro uosto statomas pramogų parkas. Statybos darbai verda ir šalia miesto, kur bus atidarytas vandens parkas. Be to, norėdamas kovoti su sezoniškumu Eilatas stato ir sporto centrą, kur kvies sportininkus iš viso pasaulio čia rengti žiemos stovyklas.

Ką nuveikti Eilate ir jo apylinkėse?

Turistus po pandemijos susigrąžinti skubantis Eilatas turizmo sezoną pradėjo su nauja iniciatyva „101 patirtis, 0 šekelių, vienas Eilatas“. Projekto metu turistai ir miesto svečiai kviečiami išbandyti daugybę veiklų nemokamai.

Joga paplūdimyje

Tarp siūlomų pramogų – ir nemokamos rytinės jogos pamokos, pasiplaukiojimas irklentėmis Raudonojoje jūroje, bėgimas su treneriu pakrante ar piešimo pamokos. Kokios veiklos ir kada siūlomos šiame kurorte, galite rasti ČIA.

Timnos slėnio parkas

Be šių kultūrinių ar sporto veiklų Eilatas turi nemažai ką pasiūlyti ir gamtos mylėtojams. Bene įspūdingiausias – Timnos slėnio nacionalinis parkas, kuriam apžiūrėti reikėtų rezervuoti dieną ar net daugiau.

Apie 30 km nuo Eilato centro nutolęs nacionalinis parkas siūlo ne tik susipažinti su vieta, kur žmonės atrado, kaip naudoti geležį, bet ir išbandyti savo jėgas žygiuoti dykuma plieskiant saulei. Čia taip pat organizuojami ir naktiniai turai. Mažiau laiko turintiems turistams siūloma parką lankyti keliaujant automobiliu. Pavyzdžiui, vien nuo parko turistų centro iki vaizdingo taško Saliamono bokštų – apie 6 km.

Timna parkas

Akyliau iššniukštinėti nacionalinį parką pasiryžę turistai gali nemokamai apsistoti su palapinėmis šalia Timnos parko įsikūrusiame kibuce (bendruomenė, užsiimanti žemės ūkiu, kuriame nekilnojamasis ir žemės turtas yra bendra nuosavybė, – red.).

Timnos parkas dirba sekmadienį–ketvirtadienį ir šeštadienį nuo 8 val. iki 16 val. Penktadienį ir švenčių dienomis – 8–15 val. Bilieto kaina suaugusiems – 49 šekeliai arba 13,4 Eur. Vaikams (3–14 m.) – 39 šekeliai arba 10,6 Eur. Beje, parko bilietas galioja 7 dienas. Taigi savo vizito metu į Eilatą su jau turimu bilietu galite sugrįžti į parką.

Atvykę be automobilio pažintį su nacionaliniu parku gali palengvinti išsinuomoję dviračius. Dviračių nuomos kaina (iki 4 val.) – 60 šekelių arba 16,4 Eur, elektrinio dviračio – 85 šekeliai arba 23,2 Eur.

Norintiems ekskursijos po parką su gidu organizuojami saulėtekio ir rytiniai turai (suaugusiam – 59 šekeliai, vaikams – 49 šekeliai), naktiniai turai (suaugusiam – 69 šekeliai, vaikams – 59 šekeliai) arba saulėlydžio turai (suaugusiam – 59 šekeliai, vaikams – 49 šekeliai).

Paukščių rezervatas ir stebėjimo parkas

Visai šalia Eilato įsikūręs objektas, kuris atidarytas svečiams visą parą. Tai – paukščių stebėjimo parkas ir paukščių rezervatas. Skaičiuojama, kad per sezoną per šią vietą perskrenda apie 500 mln. paukščių.

Įėjimas į parką – nemokamas.

Geriausias laikas, kai, tikėtina, pamatysite daugiausia paukščių – ankstus rytas. Rezervate galima užsisakyti ir privatų turą – ornitologai ar savanoriai papasakos apie išskirtines per šią vietą šalia Raudonosios jūros migruojančių paukščių rūšis.

Kartu rezervate įsikūręs ir paukščių žiedavimo centras.

Ne vienas tikriausiai yra girdėjęs apie šią ypač paukščiams svarbią migracijos vietą. Būtent čia milijonai paukščių, skrendančių žiemoti į pietus, sustoja sukaupti jėgų negailestingai kelionei per Sacharos dykumą.

Delfinų rifas

Dieną paplūdimyje su vaikais norintys praleisti turistai gali pasirinkti Delfinų rifą. Nors įėjimas į objektą mokamas, šioje vietoje galėsite ne tik išvysti Raudojoje jūroje apgyvendintus delfinus, kurie įpratę prie žmonių, bet ir patirti SPA malonumų.

Įėjimas į Delfinų rifą suaugusiems kainuoja 69 šekelius (18,8 Eur), vaikams (3–15 m.) – 48 šekelius (13 Eur).

Atpalaiduojantis baseinas

Išvysti delfinus įmanoma ir neįlipus į vandenį. Paplūdimyje pastatytas tiltas, kuriuo einant ratu galima stebėti, ar savo pelekų ir nosių neiškiš smalsieji delfinai. Kartu šioje vietoje siūlomas ir paviršinis nardymas ar nardymas su įranga, leidžiantis delfinus išvysti iš arčiau. Nerti su įranga suaugusiam kainuos 360 šekelių (98 Eur), vaikams nuo 8 metų – 330 šekelių (90 Eur). Paviršinio nardymo patirtis su delfinais suaugusiam (nuo 15 m.) siūloma už 295 šekelius (80 Eur), vaikams (nuo 10 m.) – už 265 šekelius (72 Eur).

Už papildomą kainą galima apsilankyti ir atpalaiduojamuosiuose baseinuose (angl. relaxation pools). Vienas baseinas leidžia patirti Negyvosios jūros potyrių su itin sūriu ir kūną į paviršių keliančiu vandeniu. Atpalaiduoti kūną siūloma ir pasirinkus asmeninę vienos valandos programą (320 šekelių arba 87 Eurai) – plūduriuojate ant vandens panardinę ausis, klausotės muzikos, o specialistas atlieka jums povandeninį masažą. Įėjimas į šią trijų baseinų zoną – 170 šekelių arba 46,3 Eur.

Eilato povandeninė observatorija

Tai lankomiausias turistų objektas kurorte. Jame lankytojai gali susipažinti su Raudonosios jūros povandeniniu pasauliu, apsilankyti 3D kine, edukuojančiame apie jūrų gyvąją gamtą.

Įspūdingiausias objektas šiame jūrų parke – 6 metrai po vandeniu įrengta observatorija. Ji ypatinga tuo, kad tai nėra dirbtinai sukurtas akvariumas, kuriame nelaisvėje laikomos žuvys, – laiptais galima nusileisti į jūros gilumą ir pro langus po vandeniu stebėti, kaip iš tiesų tarp koralų verda žuvų gyvenimas.

Bilietas į jūrų parką galioja tris dienas, tad kartą sumokėjus ir nespėjus visko apžiūrėti ar norint dar sugrįžti juo galima pasinaudoti ne vieną kartą. Suaugusiems įėjimas į visus parke esančius objektus kainuoja 125 šekelius (34 Eur), vaikams (3–18 m.) – 105 šekelius (28,6 Eur).

Eilato koralų paplūdimio gamtos rezervatas

Išvysti povandeninį Raudonosios jūros grožį miesto svečiai kviečiami į Eilato koralų paplūdimio gamtos rezervatą. Įėjimas suaugusiam – 35 šekeliai (9,5 Eur), vaikams (5–18 m.) – 21 šekelis (5,7 Eur).

Šioje jūrų biologų saugomoje ir prižiūrimoje paplūdimio teritorijoje su paviršinio nardymo įranga (ją galima atsinešti ar išsinuomoti vietoje) galėsite pamatyti spalvotą ir gyvą Eilato koralų bei žuvų gyvenimą.

Paplūdimyje įrengti dušai, tualetas, kavinė, todėl koralų paplūdimyje galima ne tik pasimėgauti paviršiniu nardymu, bet ir praleisti dieną saulėje ant smėlio.

Virš koralų rifo nuo pakrantės įrengti tilteliai – skaidriame vandenyje išvysite margą rifą ir jame gyvenančias žuvis neįlipę į vandenį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)