Kaip atrodo Patajos miestas čia apsistojusios lietuvės akimis? Ką svarbu įvertinti norint persikelti į Tailandą? Kaip gyvenimą gali pakeisti traukos dėsnio praktikos? Apie viską išsamiai – iš Renatos lūpų.

– Renata, jūsų šeima žavi savo „tarptautiškumu“. Kokia yra jūsų šeimos istorija?

– Su vyru Saimonu iš Anglijos esame susituokę jau 13 metų. Prieš 7 metus, 7-o nėštumo mėnesio metu, mes praradome dukrą Isabellę. Po ilgo liūdesio ir apmąstymų su vyru nusprendėme įsivaikinti. Taigi, po dvejų metų suteikėme namus vaikeliui, kuris ieškojo šeimos – Rajanui iš Honkongo. Dabar visi kartu gyvename Patajoje.

Prieš tai mes su Saimonu gyvenome Dubajuje, aš dirbau stiuardese oro linijų bendrovėje. Tikrai nuostabus darbas, bet tai buvo tik gyvenimo „sezonas“, kuris praėjo ir paliko puikiausius prisiminimus.

Renata Goodley su šeima gyvena Tailande

– Kas nulėmė jūsų sprendimą apsistoti būtent Patajoje?

– Tiesą pasakius, mes galvojome gyventi Koh Phangan, o ne Patajoje. Persikelti į Koh Phangan planavome vos ne 10 metų. Iš pradžių ši idėja atrodė tobulai, bet po kiek laiko mes supratome, kad norint gyventi su visa šeima, ši sala nebus labai praktiška. Koh Phangan – idealu atostogoms, tačiau ne ilgalaikiam gyvenimui, ypač su vaiku.

O kodėl? Visų pirma, mokyklos. Nežinau, kaip dabar, bet prieš 4–5 metus mokyklų nebuvo, tik vaikų darželiai. Kasdien laivu persikelti į mokyklą kitoje saloje tikrai nėra praktiška. Taip pat tuo metu nelabai egzistavo ligoninės, tik kelios poliklinikos.

Kai gyvenome Dubajuje, pasikabinome savo sukurtą vizijos lentą. Susikėlėme nuotraukas, kurios atitiko mūsų norus, ir supratome, jog norime 10 metų laikotarpyje išsikraustyti į Tailandą. Tai buvo 10 metų planas, o ne vienos dienos svajonės.

– Papasakokite apie mokyklą, kurioje mokosi jūsų sūnus, o jūs pati – savanoriaujate.

– Rajano mokykla pasižymi tuo, kad labai daug pamokų vyksta lauke. Taip, tokio stiliaus mokyklos ne visiems, bet jam ir mums itin patinka. Aš visuomet sakiau ir sakysiu, jog vaikystė nesitęsia ilgai ir, jei yra galimybė pabūti daugiau gamtoje, tuomet kodėl gi ne. Nesakau, kad mokslai nesvarbūs, tačiau buvimas gamtoje, žaidimai džiunglėse bei pamokos gryname ore mums dabar yra svarbiau.

Aš šiuo metu studijuoju bakalaurą (vaikai su neįgalumais) ir žinau, kad po kelerių metų galėsiu įsidarbinti į mokyklą, kuri bus didesnė. Visgi šiuo metu ši miško mokykla yra ideali vieta ne tik sūnui, bet ir man, nes joje savanoriauju jau daugiau nei pustrečių metų.

Renata Goodley su šeima gyvena Tailande

– Apie Patają vyrauja dviprasmiškos nuomonės. Koks šis miestas yra jūsų akimis? Ką čia patartumėte nuveikti ir aplankyti?

– Per daugiau nei 4 metus man nepavyko susidurti su nė viena nemalonia situacija. Taip, yra labai daug barų, kuriuose jaunimas šėlsta, tačiau jų yra bet kur. Patajoje viskas atviriau, bet man šis miestas patinka tuo, kad tu gali pasirinkti, ar nori eiti „pabaliavoti“, ar nori kur nors ramiau pasėdėti.

Šis miestas garsėja gyvybingu naktiniu gyvenimu, nuostabiais paplūdimiais ir įvairiomis pramogų galimybėmis, todėl jis patrauklus vienišiams, ieškantiems įspūdžių. Vis dėlto jis taip pat puikiai tinka šeimoms dėl joms patrauklių pramogų, tokių kaip pramogų parkai, vandens sportas bei kultūrinių potyrių. Pataja siūlo kažką malonaus kiekvienam, todėl tai yra universali vieta visų tipų keliautojams.

– Ar dažnai keliaujate po kitas Tailando vietoves? Kokios vietos yra jūsų mylimiausios?

– Pasakysiu teisybę – nelabai, bet yra kelios salos, kurias esame aplankę. Pavyzdžiui, Koh Larn sala, kuri pasižymi labai gražiu paplūdimiu, krištolo skaidrumo vandeniu ir šviežiomis jūros gėrybėmis, patiekiamomis prie paplūdimio kavinukių. Ši sala labai arti Patajos ir joje esame buvę ne vieną kartą.

Jei norite aplankyti ramius žvejų kaimelius, tuomet Koh Sichang jums tai pasiūlys. Ši sala išsiskiria ramiais paplūdimiais, vaizdingais pėsčiųjų takais bei labai gražiais žvejų kaimeliais. Dėmesio verta ir nedidukė Koh Sak sala, pasižyminti nesugadintais paplūdimiais, kvapą gniaužiančiais rojaus salos vaizdais.

Kaimyninė Koh Pai vilioja labai ramia aplinka bei gražiais skaidriais paplūdimiais. Kiek tolėliau išsidėsčiusioje Koh Samae San galite atrasti ne tik nuošalius paplūdimius, bet ir vešlias džiungles, gyvybingą jūros gyvenimą.

– Kokius išskirtumėte gyvenimo Tailande pliusus ir minusus?

– Bandant supaprastinti, galiu išskirti po penkis pliusus ir minusus, nors jų yra daugiau.

Pliusai:

  1. Įperkamas gyvenimas. Tailandas siūlo mažas pragyvenimo išlaidas, susijusias su būstu, maistu, transportu ir pramogomis, idealiai tinka ribotą biudžetą turintiems emigrantams bei pensininkams.

  2. Šiltas klimatas. Gali mėgautis šiltu oru ištisus metus, taip pat toks klimatas pritraukia tuos, kurie nori pabėgti nuo šaltų žiemų ar niūraus klimato savo gimtosiose šalyse.

  3. Turtinga kultūra. Gyvybinga Tailando kultūra, kuria gali pasimėgauti per budistų šventyklas, tradicinius festivalius ir gyvus gatvės turgus.

  4. Vaizdinga gamta. Gyvendami Tailande, jūs galite pasimėgauti nuostabiais paplūdimiais, vešliomis džiunglėmis bei vaizdingais kalnais.

  5. Draugiška bendruomenė. Gyvendami Tailande, galite patirti tailandietišką svetingumą ir taip pat susisiekti su didele emigrantų bendruomene. Daugiausia yra anglų, amerikiečių ir, žinoma, labai daug rusiškai kalbančių piliečių. Deja, lietuvių, gyvenančių mūsų mieste, nesutikau.

Renata Goodley su šeima gyvena Tailande

Minusai:

  1. Kalbos barjeras. Nepaisant tam tikro anglų kalbos mokėjimo, kalba gali būti kliūtis, ypač kaimo vietovėse ar oficialiuose reikaluose, trukdanti veiksmingam bendravimui ir integracijai.

  2. Biurokratija. Naršymas Tailando biurokratinėse bei teisinėse sistemose gali užtrukti ir varginti, ypač dėl vizų, darbo leidimų, nuosavybės įstatymų.

  3. Eismas ir tarša. Dideli miestai, tokie kaip Bankokas, kenčia nuo eismo spūsčių bei oro užterštumo, dėl to gali nusimatyti ilgos kelionės į darbą ir atgal bei galimas poveikis sveikatai.

  4. Kultūrinis prisitaikymas. Prisitaikymas prie unikalių Tailando kultūrinių normų, susijusių su etiketu, socialine sąveika ir asmenine erdve, gali kelti iššūkių atvykėliams.

  5. Sveikatos priežiūros kintamumas. Nors sveikatos priežiūra yra prieinama, kokybė gali skirtis, ypač kaimo vietovėse, kur specializuotas gydymas ir medicinos paslaugos gali būti ribotos, palyginti su didesniais miestais.

– Kaip atrodo jūsų eilinė diena Tailande? Be ko neįsivaizduojate savo kasdienybės?

– Keliuosi apie 5 val. ryto. Bandau pasėdėti tyloje nors 10 minučių. Prieš pusmetį man diagnozavo dėmesio stokos sutrikimą, todėl pirmenybę skiriu savo vidiniam chaosui. Meditavimas, nors ir trumpas, man padeda susidėlioti savo mintis bei pradėti dieną su ramesne galva. Taip pat kartais padarau rytinę jogą.

Po to su sūnumi keliaujame į mokyklą, kurioje jis mokosi, o aš savanoriauju. Po savanorystės pašeriu kelis laukinius šuniukus, kurie gyvena netoli mokyklos vartų. Užsuku į sporto salę ir grįžtu namo, kur laukia vakarienė su šeima. Kartais gaminame namuose, kartais perkame maistą iš turgaus – Pad Thai, sriubos, Thai curry ir pan. Tuomet laukia studijos, šunų vedžiojimas. Diena pasibaigia apie 20–21 val.

Savaitgaliais dienotvarkė atrodo kitaip. Futbolas, susitikimas su draugais, naujų vietų apžiūra. Sekmadieniais renkamės lėtesnes dienas, kurių metu ilsimės ir ruošiamės naujai savaitei.

Na, o be ko neįsivaizduoju kasdienybės? Sakyčiau, be kelių dalykų. Pavyzdžiui, rytinės kavos, kai sėdžiu tyloje prieš šeimai kylant. Na, ir vakarinių pokalbių su visa šeima prieš einant vaikui miegoti.

Turime vieną tradiciją, kurią pradėjome vos atsikrausčius į Tailandą: kiekvieną vakarą prieš eidami miegoti visi trys (plius šunys) einame į Rajano kambarį ir praleidžiame nors 10 minučių kalbėdami, skaitydami knygą bei dalindamiesi dienos įspūdžiais. Iš tikrųjų, labai smagu užbaigti vakarą su visa šeima.

– Papasakokite apie veiklą, kuria verčiatės. Ar jūsų praktikuojamoms emocinės laisvės technikoms, traukos dėsnio praktikoms turi įtakos Azijos kultūra?

– Traukos dėsnį praktikuoju daugiau nei 10 metų. Pastebėjau, kad pakeisdami vidinę būseną mes pakeičiame savo gyvenimo kryptį. Užaugau labai tradicinėje šeimoje, kai mama sakydavo, jei tau taip lemta, tai taip ir bus, arba, kaip Dievulis norės, taip ir bus. Taip pat buvo toks įsitikinimas, jog tie, kurie nori daugiau, yra apžoros. Iš tikrųjų, tai yra senų bobulių paistalai.

Dažnai reikėdavo gyventi pagal kitų standartus, o ne pagal savo. Kuo daugiau studijavau apie energetinius laukus, vidinę žmogaus energiją, tuo geriau supratau, kad tai, kuo vibruojame, tą ir pritraukiame.

Aš mokiausi ir iki šiol mokausi apie vidinius blokus bei kaip juos atsiblokuoti. Manoma, kad emocinės laisvės technika (ELT) padeda žmonėms pašalinti blokus ir išreikšti troškimus, kai jie paliečia konkrečius akupresūros taškus bei sutelkia dėmesį į emocines būsenas ir patvirtinimus.

Renata Goodley su šeima gyvena Tailande

Šis procesas stimuliuoja kūno energetinę sistemą, atpalaiduoja emocinę įtampą ir perjungia nervinius kelius, susijusius su ribojančiais įsitikinimais bei neigiamomis emocijomis. Spręsdamas emocines kliūtis ir skatindamas psichologinės gerovės jausmą, ELT gali palengvinti atviresnį mąstymą, padedantį pasiekti norimus rezultatus.

ELT praktikavimas, žurnalų rašymas ir meilė sau gali padėti pritraukti norimus rezultatus per traukos dėsnį skatinant minčių, emocijų bei ketinimų derinimą. ELT padeda išlaisvinti emocinius blokus, dienoraščio rašymas išaiškina norus ir įsitikinimus, o meilė sau ugdo teigiamą mąstymą. Visa tai sustiprina vibracijos suderinimą su norimais rezultatais taip sustiprindamas pasireiškimo procesą pagal traukos dėsnį.

Aš visa tai darau per privačias konsultacijas. Nemanau, kad gyvenimas Tailande ar prieš tai gyvenimas Honkonge davė įtaką šiai praktikai. Aš tai praktikavau jau gyvendama Dubajuje ir žinau, kad ir kur begyvenčiau, visuomet pasisavinsiu traukos dėsnį bei su juo keliausiu į bet kurią pasaulio šalį.

– Ką manote apie tailandiečių kultūrą ir elgseną?

– Žvelgiant iš užsieniečio, gyvenančio Tailande su šeima, perspektyvos, tajų kultūra dažnai suvokiama kaip giliai įsišaknijusi pagarba tradicijoms, šeimos vertybėms ir svetingumui. Tailando žmonės yra žinomi dėl savo šilto bei svetingo elgesio, maloningumo ir dėmesio harmoningų santykių palaikymui savo bendruomenėje.

– Ką patartumėte žmonėms, svarstantiems galimybę persikelti gyventi į Tailandą?

  • Supraskite Tailando kultūrą: kad galėtumėte sklandžiai integruotis į Tailando visuomenę, pasidomėkite apie papročius, tradicijas ir socialines normas.

  • Jei galite, išmokite bent truputį tajų kalbos: pagrindinės frazės pagerina bendravimą su vietiniais gyventojais nepaisant to, kad plačiai kalbama angliškai.

  • Žinokite vizų reikalavimus: išsiaiškinkite ilgalaikius vizų poreikius ir prireikus kreipkitės į profesionalus.

  • Susipažinkite su gyvenamosiomis zonomis: raskite tinkamą aplinką, atitinkančią jūsų gyvenimo būdą.

  • Planuokite finansus: įvertinkite pragyvenimo išlaidas ir sukurkite biudžetą finansiniam stabilumui užtikrinti.

  • Sveikatos priežiūra ir draudimas: ištirkite galimybes bei apsvarstykite sveikatos draudimą kritiniais atvejais.

  • Susisiekite su emigrantais: užmegzkite ryšį su emigrantų bendruomenėmis, kad gautumėte įžvalgų ir palaikymo.

  • Gerbkite vietinius papročius: laikykitės Tailando papročių bei įstatymų, kad išvengtumėte nesusipratimų.

  • Priimkite naują gyvenimo būdą: mėgaukitės tajų virtuve, istorija, leiskitės į nuotykius.

  • Išlikite atviri: prisitaikykite prie naujos aplinkos ir atsiverkite netikėtomis patirtims.

Kitus lietuvių pasakojimus apie keliones bei gyvenimą Tailande rasite čia ir bendruomenėje „Facebook“ bei „Instagram“.