Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi! Taip pat skaitykite Perpasauli.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „Android“.

Prieš kelias savaites gvildentas tekstas apie bene žymiausią tokio tipo valstybę Sylendą (Sealand), paskatino apšviesti ir kitas, kiek rečiau minimas mikrovalstybes. Taigi, Perpasauli.lt, siūlo pasidomėti dešimčia įdomiausių ir pasaulyje (kol kas) nepripažintų valstybėmis.

1. Kristijanija (Fristaden Christiania), Kopenhaga, Danija

Danijos sostinėje Kopenhagoje įsikūrusi anarchistinio tipo valstybė, savo istoriją skaičiuoja jau nuo 1971 metų. Tada hipiškas laisvės idėjas išpažįstanti draugų kompanija nusprendė apsigyventi buvusiame kareivių rajone, kuriame paskelbė savo taisykles, visiškai nesusijusias su tomis, kurios buvo priimtinos tuometinėje Danijoje. Turistiniai gidai ir šiandien būsimiems lankytojams rekomenduoja labai atsakingai laikytis nurodytų taisyklių šioje valstybėje.
Kristianija

Nepriklausomas rajonas turistus traukia ramiu vietinių gyvenimu, jų kasdienine kūryba, dailės galerijomis, nenutylančiais koncertais ir prijaukinta gamta. Jei susižavėjote idėja apsigyventi būtent čia, privalome šiek tiek nuliūdinti. Įsigyti ar išsinuomoti gyvenamąjį būstą čia neįmanoma, nes norint apsigyventi reikia stoti į eilę, o pagaliau nusišypsojus laimei - gauti mažą, iš senų langų pastatytą namuką.

Taip pat, privalote žinoti apie anarchistinio valdymo minusus – baikerių grupuočių išpuolius, pykčius tarp narkotikų prekeivių ir prieš keletą metų valstybės teritorijoje susprogdintą savadarbę bombą. Ir prisiminkite, kad automobilius privalote palikti už šios valstybės sienos. Sėkmės išgyvenant hipiškąją svajonę.

2. Jamtlando respublika (Republiken Jamtland, Švedija)
Jamtlandas, Švedija

Jamtlando respublika buvo įkurta 1963 metais Jamtlando lėne (Švedijos Jamtlando apygardoje). Pirminė to priežastis - atkreipti visuomenės dėmesį į vis mažėjantį bendruomenės skaičių. Tačiau tvirtą sprendimą imtis tokios veiklos paskatino Švedijos vyriausybės noras sujungti du gretimus lėnus, taip skatinant vietinius gyventojus kraustytis ir darbo ieškoti didesniuose miestuose.

Priešiškai nusiteikusių gyventojų pajėgomis buvo įkurtas vadinamasis „Laisvės judėjimas“, o Jamtlando respublikos prezidentu tapo televizijos laidų vedėjas Yngve Gamlin. Štai čia ir reikėtų paminėti, kad šios nepriklausomos teritorijos idėja prasidėjo nuo bandymo papokštauti, tačiau šis pokštas tebesitęsia jau daugiau nei 50 metų.

Šiuo metu nepripažintai valstybei vadovauja jau trečiasis prezidentas Ewert Ljusberg. Jis teigia, kad šią šalį sudaro 51 procentas pokšto ir 49 procentai rimtų tikslų. Geriausias laikas aplankyti šią, net savo valiutą turinčia šalį, yra paskutinis liepos savaitgalis. Būtent tada į regioną grįžę jo piliečiai linksminasi tris dienas, švęsdami nepriklausomybės dieną ir laukdami kuo netikėtesnio prezidento įėjimo. Norintiems įeiti reikės pasikalbėti su vietine armija, kurie noriai (arba nelabai) suteiks Jums lankytojo vizą.

3. Talossa (JAV)
Viskonsinas, JAV

Talusos karalyste yra pavadintas 13 kvadratinių kilometrų žemės plotas, esantis Viskonsino valstijoje. Karalystė buvo įkurta 1979 metais keturiolikmečio Roberto Beno Madisono, kuris šiuo metu gali didžiuotis įkūręs vieną ilgiausiai gyvuojančių mikrovalstybių pasaulyje. Taip pat, tai pirmoji nepripažinta valsybė, dar 1995 pasiskelbusi apie save internete.

Iki šiol yra tikima, kad būtent Talusos karalystė padarė didelę įtaką kitų mikrovalstybių susikūrimui. Karalystė buvo sukurta mirus R. B. Madisono motinai ir tuo metu nepriklausoma teritorija apėmė tik berniuko miegamąjį. Žodis „talossa“ suomiškai reiškia „namo viduje“.

Valstybės įkūrimo pradžioje valstybės gyventojais buvo vos kelios dešimtys įkūrėjo draugų ir giminių, tačiau pasiskelbimas internete pakeitė šią situaciją. Šiuo metu Talusos karalystė gali didžiuotis turinti savo pilną, ranka užrašytą istoriją, su mitologinais motyvais persismelkusia valstybės sukūrimo legenda, funkcionuojančią konstitucinę monarchiją, kultūros festivalius ir net savo kalbą. Tapti šios šalies piliečiu gali kiekvienas, tereikia užpildyti internetinę anketą.

4. Molozija (Republic of Molossia, JAV)
Molozija

Molozijos respubliką 1999 metų rugsėjo 3 dieną įkūrė Kevin Baugh. Nevados valstijoje gyvenantis naujos šalies įkūrėjas nusprendė, kad ši respublika bus maždaug 5 tūkstančių kvadratinių metrų dydžio, o jo paties namas bus valstybės centras – valdžios institucija.

Kaip mokyklos projektas Molozijos respublika buvo sugalvota dar 1977 metais, tačiau praktiškai idėja buvo įgyvendinta tik praėjusio amžiaus devinto dešimtmečio pradžioje. Ši respublika, kurios prezidentas iki šiol yra valstybės įkūrėjas skaičiuoja net 27 piliečius. Molozija taip pat gali apsigirti neva išgyventu karu su Vakarų Vokietija, dideliais kosmoso užkariavimų ir misijų planais ir net 50 žmonių, atsakingų už kasdienį respublikos saugumą.

Respublikos ekonomikos augimą labiausiai skatina naminis, paties prezidento gaminamas muilas. 2008 metų duomenimis, kasmet šalies prezidentas, dirbantis turistines ekskursijas vedančiu gidu, aptarnauja daugiau nei 15 turistų.
Molozija

5. Aerican Empire (Kanada)

Aerikos imperija buvo sukurta 1987 metais ir kol kas turi maždaug 400 piliečių. Ši valstybė yra išskirtinė tuo, kad jos teritorija nėra vientisa. Aerican imperijai (pavadinime autoriai akivaizdžiai šaiposi iš Amerikos imperijos) priklauso kvadratinis kilometras teritorijos Australijoje, vieno gyvenamojo namo dydžio plotas Kanadoje, kolonija Marse, šiaurinė Plutono dalis ir pačių gyventojų išsigalvota planeta.

O ir šios valstybės vėliavą visi matėte. Nors turbūt nežinojote, kad tai - imperijos vėliava. Geltonas besišypsantis veidelis yra šios imperijos gyventojų pasididžiavimas. Aerikos imperija buvo dar viena vaikystės svajonė, kuri įgavo pagreitį tik atsiradus internetui.

Parlamentinė respublika save vadinanti Aericks valstybė, turi ir pasus, tik ne popierinius, bet elektroninius. Juk viskas žengę žingsnį toliau, jei valstybei priklauso Marso kolonija. Tačiau tikrasis valstybės gyvenimas ir verda internete, nes stipriausia šios šalies sritis – video žaidimai. Sudarę savo šalies komandą, Aerikos gyventojai dalyvauja video žaidimų turnyruose.

6. Kugelmugel (Viena, Austrija)
Viena, Austrija

Pirmasis faktas, kurį reikėtų paminėti apie šią žaismingo pavadinimo mikrovalstybę – savo egzistavimo dienas ji jau baigė. Tačiau aišku viena - pagrindinį šios valstybės objektą dar galite išvysti viename Vienos parke, tad ir paminėti šią respubliką būtina.

Ją įkūrė menininkas Edwin Lipburger, kuris pasistatęs sferos formos gyvenamąjį pastatą, savo namą ir jo apylinkes pradėjo vadinti Kugelmugel respublika. Tai įvyko 1984 metais.

Austrijos vyriausybei nelabai patiko faktas, kad jų sostinėje įsikūrė nauja valstybė, tad jie pareikalavo naujai iškepto prezidento susimokėti mokesčius. Jau minėtasis įkūrėjas ir prezidentas boikotavo prašymą, sukūrė savo štampus, už kurių platinimą vos neatsidūrė kalėjime.

Malonę jam suteikė Austrijos prezidentas. Tai turbūt yra viena mažiausių mikrovalstybių pasaulyje, nes šios dydis yra 7,68 m. namo skersmens. Ir nors šiuo metu kamuolinis namas yra viename iš Austrijos sostinės parkų, užmesti akį į šią buvusią valstybę vis dar įmanoma.

7. Principality of Wy (Sidnėjaus priemiestis, Australija)

Wy kunigaikštystės buvo įkurta 2004 metais. Po ilgų derybų su vietos valdžia, kunigaikštystės įkūrėjas Paul Asthon Delpart ne tik tapo valstybės princu, bet ir patvirtino, kad Wy kunigaikštystė taip pat yra ir menininkams priklausanti šalis. Valstybę valdo Delpartų šeima, kuriems priklauso maždaug 700 kvadratinių metrų. Šeima taip pat užsiima eksportu – jų pajamų šaltinis yra meno kūriniai.

Norėdamas užtikrinti vietinius gyventojus savo šeimos sprendimų rimtumu, vadinamąją Wy dieną (2004 metų lapkričio 15 d.), pasiėmęs visas jam ir jo šeimai priklausančias regalijas, jis prisistatė vietiniams. Ir vietiniai neprieštaravo.

Juk tai bene vienintelis šansas, gyvenant mažame Sidnėjaus priemiestyje, sulaukti tiek pasaulio susidomėjimo. Nuo klausimo „kodėl“ kilęs šalies pavadinimas, didžiuojasi karališkąja šeima ir herbu, kuriame pavaizduotas iš bangų iššokantis delfinas, dėvintis karūną. Tad, jei nebijote daug klausimų, o svarbiausią sužinoti keistų atsakymų į tuos klausimus, jūsų keliones tikslas jau gana aiškus.

8. The Grand Duchy of Flandrensis (Antarktida)

Didžioji Flandrensis kunigaikštystė buvo įkurta 2008 metais ir jai priklauso beveik 15 tūkstančių kvadratinių kilometrų šiluma neglostančios žemės. Šią kunigaikštystę įkūrė devyniolikmetis studentas iš Belgijos Niels Vermeersch. Įkūrimo dieną kunigaikštystėje gyveno 128 gyventojai iš 28 skirtingų ir pripažintų pasaulio valstybių.

Istorikai ir politikai teigia, kad būtent ši neoficiali šalis yra sukurta remiantis jaunimo siekiu išmokti valdyti šalį. Tiek nedaug gyventojų turinčioje šalyje galima suskaičiuoti net 6 skirtingas politines partijas. Ir pats įkūrėjas nemeluodamas teigia, kad šis projektas yra pusiau žaidimas.

Ir nors valstybė sutalpintų visus savo gyventojus turimoje teritorijoje, gana aišku, kad nei vienas pilietybę turintis, kunigaikštystėje dar nesilankė. Šios šalies pilietybė irgi galite labai nesunkai gauti – vėl užteks užpildyti internetinę anketą.

9. Other World Kingdom (Černa, Čekija)

Kita pasaulio karalystė - tai valstybė, garsiai savo šūkyje sakiusi „Moterys aukščiau vyrų“, o vėliavoje niekada nesikuklinusi demonstruoti moteriškumo ženklą. Jau turbūt aišku, kad šioje valstybėje vadovavo moterys ir jokių kitų išimčių nebuvo. Svarbu paminėti, kad 1996 metais įkurta valstybė, 2008 metais buvo parduota varžytinėse ir dabar teliko kaip klubas internete.

Tačiau antros tokios, kad ir nepripažintos valstybės pasaulyje tektų smarkiai paieškoti. Tuo labiau, kad po 2 metų rekonstrukcijos, trijų hektarų žemės plotas, turistus kvietė šiuo metu itin populiariomis dominantinės erotikos paslaugomis. Tik kaip jau aišku iš šalies šūkio, moterys neleido būti valdomos.

Ši valstybė kvietė prabangiais kurortais ir viešbučiais, taip pat galimybe pagyventi nekasdienį gyvenimą. Valstybė buvo valdoma karalienės Patricijos I, o kiekviena norinti tapti šios karalystės piliete turėjo įrodyti, kad turi bent vieną vyriškos giminės vergą. Šios šalies valdžia niekada neslėpė įteisinanti seksualinę vergystę. Kol vergauja vyrai.

10. Užupis (Vilnius, Lietuva)

Ar gi galėjote tikėtis, kad šiame sąraše neatsiras ir mums visiems žinomas ir turbūt nekartą lankytas, už Vilnelės esantis rajonas. Jis yra lyginimas su jau minėtu Freetown Christianam, esančiu Kopenhagoje, dėl vietinių gyventojų susidomėjimo menu. 1997 metų, balandžio 1 dieną Užupio respublika paskelbė apie savo nepriklausomybę. Nuo to laiko įsigaliojo rimtas dokumentas - Užupio konstitucija. O nuo 2014 metų prezidentu tapo Jaap van Ark.

Iki Lietuvos Nepriklausomybės atgavimo, Užupis buvo vienas iš prasčiausių ir negražiausių rajonų. Didžiąją gyventojų dalį sudarė benamiai ir prostitutės. Tačiau šiandien Užupis tavo netradicinio meno centru, kuriame susiduria rimtoji bohema ir nuoširdus juokas iš po vešlaus ūso. Tai nepripažinta, nepriklausoma valstybė, kurią turėtume vertinti kaip vieną iš unikaliausių Lietuvos vietų.

Jei šis pasakojimas Jus įkvėpė sukurti savo valstybę, namų bute, sodo namelyje, ežeru plaukiančioje valtyje, ar vietoje, kurioje niekada nesate buvęs, drąsiai Jus raginame tai padaryti. Atrodo, kad valdyti sau priklausančią šalį gana smagu.

Dalintis
Nuomonės