“Kiek gi galima nešioti tuo pilkus ir juodus kostiumėlius!” – sušnibždėjo mano kaimynė vieno madų šou metu. Jos replika buvo skirta vienai iš kviestinių svečių, kuri, neturėdama mažiausio nutuokimo apie tai, kokią reakciją tik ką sukėlė jos klasikinis juodas kostiumėlis su kelnėmis, ramiai užėmė savo vietą ir pradėjo atidžiai stebėti pasirodymą. Piktoji mano kaimynė, visa nuo galvos iki kojų pasidabinusi įvairiais padailinimais ir išsiuvinėjimais, pataikė kaip pirštu į dangų: kuklus žodis iš devynių raidžių puikavosi madingoje minioje, besirengiančioje naujam sezonui. Šis žodis – kostiumas.

Kas gi kaltins dizainerius po šitiek nesuskaičiuojamų sezonų, kuriuose vyravo lengvabūdiškos, plonos, peršviečiamos suknelės, dėl jų noro mus sugrąžinti į siaurus švarkelius, papildytus kelnėmis ar sijonu? Niekas. Tuo labiau mes – tos, kurioms šie kostiumėliai ir yra skirti nešioti. Sutikite, kad kostiumėlis yra gražu. Tai praktiška. Tai patogu. Ir, galiausiai, universalu. Juk kiek nebūtų kalbama apie tai, kaip viename drabužyje sutalpinti apdarą ir dienai, ir vakarui, tik vienintelis geras kostiumas sugeba atlaikyti išbandymą, kuris vadinasi “diena pereina į vakarą.”

Šio sezono kolekcijoje buvo pristatyti kostiumėliai iš siauromis juostelėmis dryžuoto metalizuoto šilkinio Yves Saint Lorent audinio, su išryškinama siaura talija, 60-ųjų metų stiliaus Chanel siluetai, lygūs elegantiški Jil Sander švarkai ir siaurėjantys link apačios sijonai. Taigi, dienos šūkis: “nusipirk sau kostiumėlį!” O kodėl gi ir ne?

Šiais laikais kostiumėlis tapo egzotišku, arba, kitų manymu, nuobodžiu, nemadingu ir atgyvenusiu apdaru. Tačiau moteris, užimanti vadovaujančias pareigas, kuri taip stengiasi išsikovoti vietą vyrų pasaulyje, nešioja stilizuotą jų kostiumų versiją. Direktorių tarybos susirinkimuose ji pasirodo pasipuošusi kašmyro vilnos šaliu (tuo metu vyrai buvo užsiėmę Naujosios Moters paieškomis, o mes, moterys, grįžome į vaikystę ir knisomės po skrynias su apdarais). Panašu, kad dabar tam atėjo galas. Ko gero dabar visi praėjusio pavasario – vasaros sezono hitai tapo nebereikalingi.

“Asmeniškai aš niekada neatsisakydavau kostiumo, pasiūto iš lygios medžiagos, ypač, jei jis yra iš Thierry Mugler, - sako Ivana Tramp. – Kostiumėlis – geriausias merginos draugas. Jį dėvint teisingai, jis aplink moterį sukuria konfidencialumo, moteriškumo ir patrauklumo atmosferą.”

Ivana tiksliai žino, kaip sukurti nepriekaištingą išvaizdą. Ji jau seniai negali įvardinti tikslaus savo kostiumėlių skaičiaus, bet būtent Ivana gali patarti tai moteriai, kuri kostiumėlį ruošiasi pirkti pirmą kartą. “Teisingiausia nusipirkti prabangų kostiumėlį, pageidautina – iš trijų dalių: švarko, sijono ir kelnių, kurį galima nešioti tokiuose deriniuose: 1. Sijoną dėvėti su palaidine; 2. Kelnes – su stilingu megztiniu; 3. Švarkelį su džinsais ir su sijonu; 4. Bet kokia kita kombinacija, kurią tik sugalvos jūsų fantazija.” Taigi, koks gi skirtumas tarp XXI amžiaus kostiumėlio ir jo plačiapečio, masyvaus pusbrolio iš 80-ųjų? Palyginus su 80-aisiais, kostiumėlis tapo žymiai švelnesnis. Petukai dabar ne tokie dideli, pečių srityje – daugiau laisvės. Jis tapo daug elegantiškesnis ir prabangiai saikingas. Kostiumas pasikeitė būtent taip, kaip 80-ųjų Madonna, palyginus su šiandienine.

O kaip jį reikia dėvėti? “Kostiumą nešioti daug lengviau, nei visus kitus moteriškus apdarus” – vienu balsu rėkia visos vakarėlio žvaigždės. Pagirių atveju jis padeda daug ką užmaskuoti, o vakare, išėjus iš darbo, į rankinę galima įsimesti batelius ir apsiauti sportiniais bateliais.”

Jeigu jūs vis dar jaučiate kostiumo-fobiją, o jums prieš akis, kaip košmare, stovi Džoana Kolinz iš "Dinastijos" arba Margaret Tečer, nenusiminkite. Mados specialistai kostiumėlių klausimu turi savo nuomonę. Pagrindinė angliško Elle žurnalo mados skyriaus redaktorė Florens Torens pirmą kartą per paskutinius 15 metų pasirodė su švarkeliu iš YSL kolekcijos. “Nenoriu per daug įsijausti į kostiumėlių sugrįžimą, - ryžtingai sako ji. – Todėl ketinu šį švarką nešioti su juodu į apačią siaurėjančiu sijonu iš Anna Molinari kolekcijos, kuris labiau atitinka mano stilių.”

Rusiško ELLE žurnalo mados skilties redaktorė Marija Ryžakova mano, kad į kostiumą šiandien reikia žiūrėti meniškai. “Galimi du keliai: galima imti klasikinį švarkelį ir jį galima derinti su ekstravagantiškais drabužiais – daugiasluoksniu sijonu, pasiūtu iš lengvos medžiagos su neįprastais asimetriškais kraštais arba manevruoti tarp skirtingų stilių, siekiant nepriekaištingumo (kaip, pavyzdžiui, Celine), kai visos aprangos dalys idealiai dera viena prie kitos. Šiame idealume taip pat yra ir ekstravagancijos šešėlio tonai – šiuolaikinė tradicinių marškinių, dėvimų po švarku, alternatyva. Aktualus ir daugiasluoksniškumas - a la 80-ieji: kostiumas plius palaidinė ant marškinėlių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją