Natūralios kilmės cukraus pakaitalo sorbito, kurį vartoja diabetu sergantys žmonės, kiekiu šermukšniams nėra lygių. Be to, randama ir retų medžiagų – serotonino (reguliuoja psichinius procesus) ir amigdalino (nuodingas glikozidas, tačiau maži jo kiekiai gelbsti organizmą nuo deguonies bado).

Vitamino C, karotinoidų ir antocianų turtingas šermukšnių uogas patartina vartoti kenčiantiems nuo avitaminozės ir turintiems didelį kraujo spaudimą. Didelis pektinų kiekis padeda organizmui apsivalyti nuo sunkiųjų metalų druskų.

Gaiviomis sultimis gydomos įvairios kepenų, inkstų, blužnies ligos. Uogose esančios medžiagos skatina šlapimo išsiskyrimą, stiprina organizmą, mažina skausmą, gerina virškinimą, stiprina širdį. Jas reikia skinti po šalnų ar sušaldyti šaldytuvo kameroje, kad taptų nekarčios.

Dėmesio! Šviežių šermukšnių nepatartina valgyti daug, nes parasorbinė rūgštis, suteikianti kartumo, gali sukelti viduriavimą ir vėmimą. Ją galima greitai pašalinti – tereikia uogas išdžiovinti arba išvirti. O štai parasorbinė ir sorbinė rūgštys stabdo kenksmingų mikroorganizmų, grybų dauginimąsi.

Gudrios šeimininkės šią savybę žino ir saujelę šermukšnių uogų visada įberia į kompotą, marinatą – gaminys geriau ir ilgiau laikosi. Jei tarp rūsyje supiltų daržovių įdėsite džiovintų šermukšnių lapų, jos geriau laikysis, nepus, nevys, per anksti nepradės augti akutės.

Gaminiai žiemai

Šermukšnių gira

1 kg šermukšnių vaisių reikia sutrinti, užpilti 4 l vandens ir 10 minučių pavirti. Nukošiama, skystyje ištirpinamos 2 stiklinės cukraus, ataušinama. Įberiama 10 g alaus mielių, gerai išmaišoma. Po 2–3 valandų gira išpilstoma į stiklainius. Sandariai uždaroma ir laikoma 3 paras vėsioje patalpoje.

Šermukšnių uogienė

Iš 1,5 kg cukraus ir 2 stiklinių vandens paruošiamas sirupas.
Atvėsintu juo užpilami 2 kg nuplautų šermukšnių vaisių. Verdama ant lėtos ugnies, kol suminkštės. Uogienė išpilstoma į stiklainius ir sandariai uždaroma.

Šermukšnių užpiltinė

Vytinti šermukšnių vaisiai suberiami į butelius (apie 2/3 jų tūrio), užpilami degtine ir sandariai uždaromi. Laikoma tamsioje patalpoje, kol skystis tampa gintarinės spalvos. Nukoštas užpilas pagal skonį paskaninamas cukrumi.