Šis aliejus gaminamas iš natūraliai išaugintų linų sėklų. Visame pasaulyje jis vertinamas kaip maisto papildas ir kaip profilaktikos priemonė nuo įvairių ligų ar negalavimų. Vartojamas kasdien su maistu ar atskirai sėmenų aliejus leidžia greičiau raumenims atsigauti po mankštos, teikia organizmui daug energijos, didina ištvermingumą, greitina sveikimo procesą, gerina nutukusių žmonių savijautą, kai jie meta svorį, stimuliuoja riebalų deginimo bei metabolizmo procesus.

Šaltai spaustas sėmenų aliejus - vienas svarbiausių riebalų rūgščių Omega-3 šaltinis. Tokiomis nepakeičiamomis savybėmis nepasižymi nė vienas aliejus. Labai svarbi jo sudedamoji dalis yra ir fitoestrogenai - veikliosios skaidulinės medžiagos, saugančios organizmą nuo virusų, bakterijų, grybelių ir vėžio. Dėl to sėmenų aliejus gali būti naudingas stabilizuojant moters organizme hormonų pusiausvyrą ir kaip profilaktikos priemonė nuo krūties vėžio. Labai daug skaidulinių medžiagų turintis aliejus stimuliuoja virškinamojo trakto veiklą. Be to, jis gydo tuberkuliozę, chronišką kolitą, artritą, radikulitą, odos įtrūkimus, pleiskanojimą.

Sėmenų aliejus, kuriame gausu biologiškai aktyvių polisterolių, mažinančių cholesterolio kiekį, yra efektyvus gydant prostatą ir storosios žarnos vėžį, reguliuoja cukraus kiekį kraujyje. Visi jame esantys komponentai naudingi sveikatai: mažina riziką susirgti širdies ligomis, saugo nuo aukšto kraujospūdžio, slopina sąnarių, odos ir inkstų uždegimo procesus ir t. t.

Kodėl aliejų būtina vartoti?

Gyvybiškai svarbios, nepakeičiamos polinesočiosios riebalų rūgštys (Omega-3 ir Omega-6) organizme nesintetinamos, todėl jų būtina gauti su maistu. Pavyzdžiui, trūkstant šių rūgščių lėčiau augama, mažėja atsparumas infekcinėms ligoms, džiūsta oda, sutrinka cholesterolio apykaita. JAV mokslininkai tikina, kad žmogus jų su maistu per parą turi gauti 1-2 gramus, o Anglijoje - net 5 gramus.

Su riebalais ir aliejumi į organizmą patenka ir geriausiai yra absorbuojami riebaluose tirpstantys natūralūs vitaminai A, E, K, F ir D, kurių perteklius, priešingai nei sintetinių, nesikaupia organizme. Šaltai spaustas sėmenų aliejus priskiriamas sveikos mitybos produktų kategorijai. Tai ir maistas, ir vaistas, kuriame išsaugotos visos gamtos dovanotos medžiagos. Jis priskiriamas prie delikatesinio aliejaus, o farmacijoje naudojamas kaip medikamentų bazinė sudėtinė dalis, kaip naudingas maisto priedas, palaikantis normalų žmogaus organizmo funkcionavimą.

Gydymo tikslams sėmenų aliejus vartojamas nuo senovės graikų ir Romos laikų. Gydytojas dr. Jonas Adomavičius savo knygoje „Kvieslys sveikaton" rašė, kad lietuvių apdainuotų mėlynžiedžių linų sėmenų aliejus - skystas Lietuvos auksas - geriausias žmogaus mitybos sveikatos šaltinis.

Šiuo metu kai kurios Lietuvos vaistinės prekiauja modifikuotu sėmenų aliejumi. Kyla klausimas, kas bus, jei tokį produktą vartosime dvidešimt metų ar dar ilgiau? Kodėl iš svetur įvežami genetiškai modifikuoti produktai, kai jau gaminamas tradicinis lietuviškas puikios kokybės sėmenų aliejus?

Vaistinėse siūloma ir smulkintų linų sėklų - tradicinės parduodamos tik nemaltos! Sėmenų aliejus, palyginti su kitais dažniausiai vartojamais polinesočiaisiais aliejais turi:

daugiausia riebalų rūgšties Omega-3 (58 proc.) - 2 kartus daugiau nei žuvų taukai;
pakankama kiekį skaidulinių biologiškai veiklių medžiagų - fitoestrogenų;
gana daug riebaluose tirpių vitaminų, steroliu ir fermentų;
natūralių antioksidantų.

Mitybos specialistai rekomenduoja per parą suvartoti 1-3 valgomuosius šaukštus sėmenų aliejaus.