Daug šeimininkių kepa duoną, bet mažai kuri gamina raugą. Noriu paneigti mitą, jog raugo gamyba yra labai didelio triūso reikalaujantis darbas. Tikrai ne. Reikia tik laiko, o raugas įrūgs pats.

Taigi, į gilų vidutinio dydžio indą dozuoju 4 v.š. ruginių miltų ir užpilu 0,5 st. šilto vandens.

Išmaišau šaukštu, nepilnai dengiu dangteliu ar lėkštute, svarbiausia, kad liktų oro tarpas. Po 2 dienų į tą pačią masę įmaišau dar 4 v.š. ruginių miltų ir 0,5 st. šilto vandens.

Po dar 2 dienų pauostau masę, jei jau jaučiasi rūgštus kvapas – raugas paruoštas. Jei dar ne – reikia tikrint kasdien, kol atsiras burbuliukai ir rūgštus aromatas. Jei iškart nekepu duonos, raugą sandėliuoju šaldytuve sandariai uždarytame inde. Šaldytuve jis gali išgyventi iki 2 mėnesių, bet tiek geriausia nelaukti, o naudoti raugą kuo dažniau.

Ištraukus iš šaldytuvo raugą palieku kambario temperatūroje ir po kelių valandų įmaišau kelis šaukštus šilto vandens. Jei raugas gyvas, jis iškarto pakvimpa malonia rūgštele.

Patarimas – raugas neatleis apgyvendinimo plastikiniame inde, naudokite tik keramiką ar stiklą.