Pavasariniai skaitytojų receptai konkursui: antrieji patiekalai

 (22)
Sveika mityba
Sveika mityba
© Shutterstock nuotr.

Sveiki ir lengvi patiekalai, kuriuos pavasariui siūlo DELFI skaitytojai. Dalyvaukite konkurse ir jūs!

Avinžirnių troškinys su daržovėmis ir sojos kubeliais

reikės:

* apie 300g avinžirnių
* 1 paprikos
* 2 svogūnų
* kelių skiltelių česnako
* poro
* pomidoro (arba kečupo)
* pokelio sojos kubelių
* druskos, pipirų, galima dėti įvairių, jūsų mėgstamų prieskonių

Avinžirnius iš vakaro užmerkti ir palikti mirkti per naktį. Tada apie 40 minučių virti. Keptuvėje ant aliejaus pakepinti supjaustytą svogūną, papriką, morką, porą, vėliau suberti prieskonius, smulkintą česnaką, įpilti šiek tiek vandens ir patroškinti. Sudėti pjaustytą pomidorą (arba kečupą), vėl patroškinti. Kitame puode 10-15 min pavirti sojos kubelius, paskui juos nusunkti ir sudėti į keptuvę su daržovėm. Suberti ten pat išvirtus avinžirnius ir viską dar patroškinti apie 10 min.

Skanaus

Vilija B

----------------------------------------------------------------

Menkės kukuliai su daržovėmis ir kokoso pienu

500 g menkės file;
5 šaukštai džiūvėsių;
1 kiaušinis;
3 arbatiniai šaukšteliai kaparėlių;
1 svogūnas;
1 didelė česnako skiltelė;
10 žalių alyvuogių;
400 g kalafiorų;
200 g šparaginių pupelių;
200 ml kokoso pieno;
Maltų pipirų ir druskos pagal skonį.

Menkės filė sumalti, sudėti pusę smulkiai supjaustyto svogūno ir česnako skiltelę, įmušti kiaušinį, sudėti džiūvėsėlius, pipirus, druską ir susmulkintus kaparėlius. Gerai išminkyti faršą, formuoti kukulius ir dėti garinti į puodą- 5-7 min. Gilioje keptuvėje įkaitinti aliejų, sudėti likusį susmulkinta svogūną, susmulkintas alyvuoges, trumpai apkepti. Tada sudėti kalafiorus ir šparagines pupeles, įpilti apie pusę stiklinės vandens (jei turite įpilkite sultinio), įberti druskos ir patroškinti apie 5 minutes. Pabaigoje sudėti kukulius ir supilti kokosų pieną ir dar patroškinti, kol padažas užvirs.

Daigintų kviečių maltinukai

200 g daigintų kviečių;
100 g varškės;
1 kiaušinis;
1 šaukštas alyvuogių aliejaus;
1 arb. šaukštelis česnako granulių;
Druskos ir maltų pipirų mišinio pagal skonį;
Aliejaus kepimui.

Grudus sumalti mėsmale arba susmulkinti blenderiu kartu su šaukštu alyvuogių aliejaus. Į masę įmušti kiaušinį, sudėti varškę, prieskonius. Viską gerai išmaišyti. Formuoti maltinukus ir apkepti aliejuje iš abiejų pusių. Siūlau valgyti su sveikuoliškom salotom: pekino kopūstas, tarkuotos morkos, daiginta liucerna, razinos, saulėgrąžos ir užpilti garstyčių- medaus padažu. Skanu ir sveika.

Kukurūzų miltų blynai su morkomis

1 stiklinė kukurūzų miltų;
0,5 stiklinės kvietinių miltų;
1 morka,
1 arbat. šaukšteliai cukraus;
1/2 arbat. šaukšteliai druskos;
1 arbat. šaukštelis kepimo miltelių;
1 kiaušinis;
240 ml pasukų, arba natūralaus jogurto;
2-3 valgomis šaukštai alyvuogių aliejaus.

Dubenyje sumaišyti sausas medžiagas: miltus, cukrų, druską, kepimo miltelius. Užpilti pasukas, įmušti kiaušinį, supilti aliejų, sudėti smulkiai sutarkuotą morką ir gerai viską išplakti. Įkaitinti keptuvę ir kepti kaip įprastus blynus. Aš kepu Berghof keraminėje keptuvėje, todėl nereikia aliejaus. Blynus apversti, kai tešla pradeda burbuliuotis.

Almina

----------------------------------------------------------------

Jūros lydeka troškinta garuose

4 porcijoms reikės:

Jūros lydekos file 1 kg
Brokolių šaldytų ar šviežių
Druskos, pipirų, priekonių žuviai
Ryžių 200 gr.

Padažui:

Natūralaus jogurto 200 ml
Majonezo 100 ml
Pieno (arba vandens) 100 ml
Česnako 2 skilt.
Prieskoninių žolelių, pvz., picai, itališkų ar Provanso.
Druskos , pipirų.

Garpuodžio pirmame aukšte sudedame prieskoniuose pamarinuotus ,prieš tai atšildytus žuvies gabalėlius. Šalia išdėliojame brokolius.
Aukštesniame garpuodžio inde įdedame indelį su ryžiais, užpiltais vandeniu ,maždaug per pirštą aukščiau kruopų.
Troškiname apie min.

Tuo tarpu pasigaminame padažą:

Visus skystus produktus suplakame šluotele ar mikseriu lėta eiga. Sudedame prieskonius, pamaišome.

Baklažanų suktinukai su vištiena

Labai lengvas ir be galo skanus užkandis.

Baklažanas, didesnis, 1 vnt
Virta vištos krūtinėlė 1 puselė
Svogūnas 1 vnt
Aliejaus Borges kepimui 2 a.š.
Druska, pipirai
Česnako skiltelė
Majonezo labai nedaug- 1 a.š.
Alyvuogės, pomidoras-papuošimui.

Baklažaną supjaustyti plonomis (1-2 mm) juostomis išilgai, man pagelbėjo elektrinė pjaustyklė.

Jas pasūdyti ir atidėti keletai minučių.
Likusias smulkesnes baklažano dalis apkepti kartu su svogūnu aliejuje, sumaišyti su susmulkinta mėsa, įspausti česnako, įdėti šaukštelį neriebaus majonezo, druskos, pipirų. Viską gerai išmaišyti, paragauti, ar ko netrūksta.

Baklažano juosteles apkepti aliejumi tik pateptoje grilinėje keptuvėje (galima ir paprastoje), kad suminkštėtų ir lengvai apskrustų.
Galiausiai į juosteles įvyniojame įdaro, persmeigiame smeigtuku, puošiame pagal fantaziją, bet alyvuogės ir pomidoras čia puikiai dera!

Svečiai liks sužavėti- garantuoju.

Skanaus!

Kristina P.

---------------------------------------------------------------

Esu mama, jau 4 metai sėdžiu namie ir auginu 2 mažylius. Labai mėgstu gaminti maistą, todėl siūlau konkursui labai mėgiamą ir dažnai kepamą Šepardo pyragą, lietuviškai vadinamą Piemenėlio apkepu.

"Šepardo pyragas"

Reikalingi produktai:

500 g faršo 1 v. š. aliejaus 1 didelė svogūno galvutė, supjaustyta kubeliais 2 - 3 skiltelės česnako, susmulkinto 1 didelė morka, supjaustyta kubeliais 200 ml šaldytų žirnelių 2 v. š. miltų 1 v. š. pomidorų padažo 200 ml jautienos ar vištienos sultinio druskos pipirų kapotų petražolių bulvių košės pagal mėgiamą receptą 200 g fermentinio sūrio.

Įkaitintame aliejuje apkepti faršą, svogūnus, česnakus ir morkas, kol daržovės suminkštės. Berti miltus, druską, pipirus, išmaišyti ir pakepinti 2 - 3 min. Pilti sultinį, dėti pomidorų padažą ir virti, kol padažas sutirštės (jei mėgstate skystesnį padažą, įpilkite šiek tiek vandens).

Suberti žirnelius, petražoles ir dar kelias minutes pakaitinti. Pilti paruoštą masę į kepimo indą. Ant viršaus paskleisti bulvių košę, užberti tarkuoto sūrio. Kepti įkaitintoje iki 200C orkaitėje 25 - 30 min., kol sūris apskrus.

P. S. žirnelių nereikia atšildyti. Aš druskos nededu, nes sultinį paruošiu iš kubelio ir jis būna pakankamai sūrus.

Simona B.

------------------------------------------------------------

Ežiukai

Patiekalas gaminamas garuose.

Jums reiks:

ryžių basmati
faršo pagal skonį
prieskonių faršui,druskos
svogūno,česnako
kiaušinio
batono

Pirma ryžius užmerkiame porai valandų. Paruošiame faršą mėsos kukuliams.
Faršą ruošiame pagal skonį. Aš pasirinkau jautieną ir kiaulieną, 0,5 kg jautienos ir 0,5 kg. kiaulienos.

Pasirenkame mėsą, kurioje riebalų ne daugiau kaip 10-15% .Faršas bus švelnesnis, jei jį permalsite du kartus.

Į faršą dedame išplaktą kiaušinį, kapotų svogūnų, česnako, mirkytos baltos duonos, druskos, maltos saldžiosios paprikos, maltų juodųjų pipirų. Viską labai gerai išmaišome.

Ryžius nukošiame, dedame į lėkštę. Iš faršo formuojame kukulius norimo dydžio ir gerai iš visų pusių apviliojame ryžiuose.
Kukulius sudedame į garų puodą ir ruošiame garuose maždaug 30 minučių.
Gaunasi tikri ežiukai.

Išimti reikia labai atsargiai kad nesugadinti viso grožio :)

Lašišos kepsnys ant grotelių

Jums reiks:

lašišos
citrinos sulčių
prieskoninių žolelių
rupios druskos
alyvuogių aliejaus

Žuvį aplaistome su citrinos sultimis.
Iš žolelių: krapų, baziliko, mėtų ir petražolių paruošiame tokią mažą puokštę, surišame ją.
Puokštę merkiame į alyvuogių aliejų ir gausiai sutepame žuvies gabaliuką iš abiejų pusių.
Prieš pat kepimą apibarstome žuvį su rupia druska.
Dedame ant grotelių ir kepame iš abiejų pusių, kol žuvis gražiai apskrus.
Pateikiame su laukiniais ryžiais.

Salotos: ridikėliai, špinatai, svogūnų laiškai. Viską supjaustome, paskaniname druska ir sumaišome su 12% grietine arba galima maišyti su aliejumi ir citrinos sultimis.

Laukiniai ryžiai - tai sveikų ryžių rūšis, jie gana kieti, todėl prieš verdant mirkome vandenyje net kelias valandas, verdame 40 min.

Skanaus
Galina

--------------------------------------------------------------------

Jūros lydeka, kepta folijoje su daržovėmis ir mozzarella sūriu

Reikės:

4 jūros lydekų
3 morkų
3 didelių bulvių
2 didelių svogūnų
300 g mozzarellos sūrio
200 g šaldytų žirnelių
1 V Š druskos
1 V Š juodųjų maltų pipirų
petražolių
krapų
pipirnių
2 V Š marinuotų kaparėlių
4 skiltelių česnako
4 didelių lakštų folijos

Gaminimas:

Žuvį atšildžiau, nuvaliau.
Ištryniau druska ir maltais pipirais.
Palikau valandai.

Folijos lakštus patepiau aliejumi.
Bulves ir morkas supjausčiau griežinėliais, svogūnus - pusžiedžiais.
Bulves, morkas, svogūnus ir žirnelius padalinau į 4 dalis.
Ant kiekvieno paruošto folijos lakšto dėjau po dalį bulvių, morkų, žirnelių ir svogūnų.

Daržoves apibarsčiau druska, krapais ir petražolėmis.
Tada dėjau po 3 riekeles sūrio.

Ant sūrio pagulžiau po žuvį, kimštą česnako griežinėliais.
Vėl uždėjau 3 riekeles sūrio ir apibėriau kaparėliais.
Folijos lakštų kraštus suėmiau, sandariai užlenkiau. Tą patį padariau ir su galais. Turi būti sandarūs, pailgi vokai.
Skystis kepant neišbėga ir viskas troškinasi.

Taip paruoštus kepsnius sudėjau į kepimo skardą.
Kepiau 200 laipsnių orkaitėje 50 minučių.
Iškepusius kepsniukus apibarsčiau žalumynais.

Makaronai su daržovėmis
Farfalla con verdures

Reikės 3 asmenims:

300 g makaronų
3 didelių morkų
200 g šaldytų žirnelių
4 didelių pievagrybių
žiupsnelio druskos
2 salierų lapkočių
1 svogūno
2 skiltelių česnako
1 A Š čiobrelių
1 A Š bazilikų
1 A Š petražolių
1 A Š raudonėlio
1 stiklinės pieno
3 V Š neriebios grietinės
1 V Š alyvuogių aliejaus
2 V Š sviesto

Gaminimas:

Makaronus viriau pasūdytame vandenyje, įpylus šaukštą aliejaus.
Salierų palkočius ir morkas supjausčiau griežinėlias, svogūną ir česnakus - smulkiai.

Į įkaitintą keptuvę sudėjau sviestą.
Subėriau visas smulkintas daržoves ir ant mažos ugnies kepiau, kol suminkštėjo.
Daržovėms apkepus, dėjau prieskonius, druską ir riekelėmis pjaustytus pievagrybius.

Supyliau grietinę ir pieną.
Taip troškinau maišydama 10 minučių, kol padažas pradėjo tirštėti.
Viskas.
Padažą supyliau ant makaronų, atsargiai išmaišiau.

SKANAUS!
Kristina G.

--------------------------------------------------------------

Bolivinės balandos košė su daržovėmis

Turbūt tik dėl savo kainos Lietuvoje dar nedažnai ragaujama bolivinė balanda, kitaip kynva, iš kitų grūdų išsiskiria savo sudėtimi. Ši kultūra turi visas gyvenimui būtinas esmines amino rūgštis. Tai puikus maisto produktas žmonėms, siekiantiems numesti svorio, nes kynva ilgam suteikia sotumo jausmą.

Patiekalui reikės:

1,5 puodelio bolivinės balandos grūdų,
3 puodelių sultinio,
2 skiltelių česnako,
4 – 5 šaukštų kreminio sūrio,
nedidelio žiedinio kopūsto galvos,
2 morkų,
geros saujos šparaginių pupelių,
gabaliuko sviesto ar šlakelio aliejaus,
žiupsnelio kieto tarkuoto sūrio,
šakelės baziliko,
žiupsnelio druskos,
žiupsnelio juodų maltų pipirų.

Gerai nuplauname bolivinės balandos grūdus. Užpilame juos sultiniu ir verdame apie 20 – 30 minučių, iki sultinys bus sugertas.

Svieste arba aliejuje pakepinam susmulkintas česnako skilteles. Beriame supjaustytas daržoves ir dažnai maišant kepinam, kol jos taps minkštos, bet išlaikiusios traškumą. Pabarstome druska.

Į išvirusią bolivinės balandos košę beriam susmulkintą baziliką, žiupsnelį druskos, pipirų, įmaišome kreminio sūrio. Viską permaišome.
Į lėkštę dedam košės, traškių daržovių. Viską pabarstome tarkuotu sūriu.

Skanaus ir gražaus pavasario!
Žydrūnė

-------------------------------------------------------------

Kalakutienos ir morkų keksiukai

12 keksiukų reikės:

12 putpelių kiaušinių
800 gr. maltos kalakutienos
300 gr. morkų
kiaušinis
50 gr. šaltai rūkytos šoninės
svogūnas
100 ml. grietinėlės
100 gr. džiūvėsėlių
kelios skiltelės česnako
druska, pipirai

Glazūrai:

šaukštas sojos
3 šaukštai aliejaus
šaukštas grūdėtų garstyčių
šaukštas pomidorų padažo
šaukštas medaus

Morkas sutarkuoti, kad gautusi tarkių masė, kaip cepelinams. Sumaišyti su malta mėsa, kiaušiniu, džiuvėsėliais, grietinėle, druska ir pipirais, įspausti česnako. Šoninę smulkiai supjaustyti ir pakepti keptuvėje su svogūnu. Įmaišyti į visą keksiukų masę. Gerai perminkyti ir dėti į formeles pateptas aliejumi. Į vidų įspausti virtą putpelių kiaušinį.

Gražiai aptaisyti keksiukų viršų ir patepti glazūra.

Dėtį į orkaitę ir kepti apie 40 min. 180 laipsnių temperatūroje.

Lašiša su agurkų padažu

4 gabalėliai lašišos
2-3 šaukštai aliejaus
1 didelis agurkas
1 valgomasis šaukštas sviesto
2 svogūnų laiškai
2 šaukštai smulkiai pjaustytų šviežių krapų
druskos, pipirų3 šaukštai grietinėlės
2 šaukšteliai citrinos sulčių
0,5 šaukštelio cukraus

Įkaitinkite orkaitę iki 230 C.
Skardą patepkite aliejumi.
Lašišos filė nuplauti vandeniu ir nusausinti popieriniu rankšluoščiu.
Supjaustyti gabaliukais ir pagardinti druska, pipirais ir šaukšteliu citrinos sulčių.
Dėti 2 minutėms į orkaitę.
Atsargiai apverskite ir kepkite dar 6-7 minutes.

Agurkus nulupti ir supjaustyti griežinėliais.
Keptuvėje išlydyti sviestą, sudėti agurkus, svogūnus, druską, pipirus ir pakepinti 2-3 min.
Pridėti krapų, grietinėlės, citrinos sulčių ir cukraus, gerai išmaišyti ir nuimti nuo ugnies.

Patiekite žuvį su agurkų padažu.

Lašišos guliašas

800 g lašišos
kelios skiltelės česnako
3 šaukštai medaus
5 šaukštai krakmolo
druska
pipirai
soja
2 galvos svogūno
šaukštas sviesto
aliejus
100 ml. grietinėlės
citrina

Lašišą supjaustyti kvadratėliais, apšlakstyti citrinos sultimis, druska, pipirais, įspausti česnako ir sudėti tirpintą medų. Leisti kelias valandas pasimarinuoti.

Į keptuvę pilti aliejaus, dėti sviestą ir pakepinti pjaustytą svogūną iki karamelinės spalvos. Į maišelį suberti krakmolą ir nusausintą lašišą, gerai supurtyti ir pilti į keptuvę, maišant kepti 5-6 minutes. Baigus kepti, apšlakstyti citrinos sultimis, soja ir supilti grietinėlę. Pakaitinti apie minutę.

Skanaus!!
Ilona

-------------------------------------------------------------------

Mėsos troškinys su curry pasta

Mėsos troškinys su daug daržovių patiektas su ryžiais puikus derinys pavasario pietums!

Reikia:

* 400 g. mėgstamos mėsos (g.b. jautiena ar kiauliena)
* 1/2 raudonos paprikos
* 1/2 geltonos paprikos
* 1 svogūno
* 2 skiltelių česnako
* pomidorų skardinės
* 2 a. šaukštelių curry raudonos pastos
* 2 v. šaukštų alyvų aliejaus

Keptuvėje pakepinti curry pastą, po to mėsą supjaustyti juostelėmis, toje pačioje keptuvėje pakepinti su česnaku, kiek vėliau sudėti juostelėmis pjaustytas paprikas ir pusžiedžiais pjaustytą svogūną. Kai daržovės apkeps supilkite konservuotus pomidorus ir patroškinkite kol mėsa ir daržovės suminkštės.

Patiekite su ryžiais.

Ant viršaus galite pabarstyti kapotomis petražolėm ar sezamo sėklomis (baltom arba juodom).

Paprikos, įdarytos daržovėmis bei kuskusu

Reikia:

* 2 raudonų paprikų
* 1,5 stiklinės kuskuso (couscous)
* 1 didokos morkos
* 1 svogūno
* 4 aliejuje marinuotų džiovintų pomidorų
* kelių šaukštų kapotų petražolių
* aliejaus
* jūros druskos
* šviežiai maltų juodųjų pipirų

Paprikas nuplaukite, perpjaukite pusiau, išvalykite, nuplaukite ir nusausinkite.

Kuskuso kruopas paruoškite kaip nurodyta ant pakuotės.

Morkas nulupkite ir supjaustykite kubeliais.

Svogūną nulupkite ir supjaustykite smulkiais kubeliais.

Morką ir svogūną pakepinkite ant šlakelio aliejaus kol suminkštės. Apkeptas daržoves sudėkite į išbrinkintą kuskusą.

Džiovintus pomidorus supjaustykite kubeliais ir sudėkite į kuskusą. Įmaišykite kapotas petražoles, įberkite druskos bei pipirų pagal skonį. Viską gerai išmaišykite ir pripildykite paprikų puseles.

Paprikas sudėkite į kepimo skardą ir dėkite į įkaitintą iki 225 °C orkaitę apie 10-15 min.

Paprikos būna sultingos ir traškios. Jei norite mėgautis minkštomis paprikomis, jas reiktų pirma apkepinti įkaitintoje orkaitėje apie 10 min. po to įdaryti ir užkepti.

Tokias paprikas galima patiekti kaip atskirą patiekalą arba prie vištienos kepsnių. O galima vištieną įmaišyti į kuskuso košę kartu su daržovėmis. Taip pat galima kepti ir su malta mėsa ir užbarstyti sūriu. Žodžiu, fantazijai nėra ribų!

Mini tarta su špinatais ir brie sūriu

Reikia:

Tartai:

* 250 g. kvietinių miltų
* 125 g. sviesto
* 1 kiaušinio
* žiupsnelio druskos

Įdarui:

* apie 0,7 kg. šviežių špinatų
* 2 skiltelių česnako
* apie 50 ml. grietinėlės
* 125 g. brie sūrio
* 30 g. kedro riešutų
* druskos, pipirų
* muskato riešuto

Miltus sumaišykite su gabalėliais supjaustytu šaltu sviestu, įmuškite kiaušinį, įberkite druskos ir viską greitai suminkykite iki vientisos masės. Suminkytą tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę bei padėkite min. 30 min. į šaldytuvą.

Špinatus nuplaukite, nupjaukite kotelius, palikite tik lapus, šiek tiek susmulkinkite ir pakepinkite ant šlakelio aliejaus su įspaustu česnaku. Po kelių minučių supilkite grietinėlę ir dar kelias minutes patroškinkite. Įberkite druskos, pipirų bei įtarkuokite muskato riešuto. Viską išmaišykite ir atvėsinkite.

Sausoje keptuvėje šiek tiek pakepinkite kedro riešutus.

Atšaldytą tešlą padalinkite į 4 dalis. Iškočiokite 3-5 mm storio lakštą, išpjaukite šiek tiek didesnį apskritimą nei formelės ir išklokite paruoštas formeles. Aš naudoju teflonines formles, kurių nereikia tepti riebalais. Gerai prispauskite kraštelius. Į formeles įklokite kepimo popieriaus, o ant viršaus supilkite pupeles ar žirnius. Dėkite tartas į įkaitintą iki 180 °C orkaitę apie 10 min., kad šiek tiek pagelstų. Ištraukite, nuimkite popierių su pupelėmis. Į formeles sudėkite paruošto špinatų įdaro, ant viršaus sudėliokite pjaustytą Brie sūrį bei užberkite kedro riešutų.

Paruoštas tartas dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite dar 10-15 min. kol sūris pradės lydytis.
Kai tartos šiek tiek pravės atsargiai ištraukite iš formelių ir patiekite pvz. su šviežiom salotom.

Vištienos – daržovių vėrinukai

Reikia:

Marinatui

* 400 g. vištienos krūtinėlės
* 100 ml. natūralaus jogurto
* 1 v. šaukšto citrinos sulčių
* žiupsnelio šafrano
* jūros druskos
* šviežiai maltų juodųjų pipirų

Vėrinukams

* 2 mėlynųjų svogūnų
* 1 geltonos paprikos
* 1 raudonos paprikos
* sezamo sėklų

Salotoms

* salotų mix’o pakuotės
* saujelės moliūgų sėklų
* 1/2 mėlynojo svogūno
* 1/4 raudonos paprikos
* 1/4 geltonos paprikos
* 2 v. šaukštų natūralaus medaus
* 2 v. šaukštų sojos padažo
* 2 v. šaukštų citrinos sulčių

Vištienos krūtinėlę supjaustyti nedideliais gabalėliais ir pamerkti į dubenį, kuriame išmaišykite jogurtą, citrinos sultis, šafraną bei pipirus, druskos nedėkite, įdėsite, kai suversite verinukus ir paruošite kepimui. Į paruoštą marinatą sudėkite vištieną, gerai išmaišykite, kad kiekvienas gabalėlis pasidengtų marinatu bei palikite min. 2 val. pasimarinuoti.

Baigiant marinuotis susipjaustykite panašaus dydžio, kaip vištienos gabalėliai, paprikas bei svogūną. Suverkite ant iešmelių vištieną bei daržoves, pabarstykite druska bei kepkite ant grill keptuvės (galite ir ant paprastos kepti, o vasarą – kepsninėje) su šlakeliu aliejaus iš visų pusių ant vidutinės ugnies, kol gražiai pagels.

Kol vėrinukai kepa, pasiruoškite salotas. Sudėkite įvairių salotų rinkinį, suberkite apkepintas moliūgų sėklas, plonais pusžiedžiais pjaustytą mėlynąjį svogūną, plonomis juostelėmis pjaustytas paprikas, bei viską užpilkite sumaišytu užpilu (medus+citrinos sultys+sojos padažas).

Iškeptus vėrinukus dėkite ant salotų bei apibarstykite sezamo sėklomis.

Keptos krevetės

Reikia:

* 0,5 kg. šviežių, nevirtų krevečių
* 1 chili pipiriuko
* 1 citrinos
* 1 cm. imbiero
* 3 skiltelių česnako
* 3-4 v. šaukštų aliejaus

Chili perpjaukite išilgai, išimkite sėklas, smulkiai supjaustykite. Išspauskite citrinos sultis ir nutarkuokite žievelę. Taip pat sutarkuokite imbierą bei česnako skilteles. Įpilkite aliejaus, viską išmaišykite.

Krevetes nuplaukite, sudėkite į indą su paruoštu marinatu. Gerai permaišykite ir palikite minimum 2 val. kad pasimarinuotų.

Po to suverkite ant iešmelių arba kaip mano atvėju (nes vyras nemėgsta lupinėti krevečių) – išdarynėkite krevetes palikdami uodegeles ir suverkite ant iešmelių.

Iešmelius dėkite ant įkaitintos kepsninės ir kepti kol krevetės paraus. Kepant pašlakstykite likusiu marinatu.

Conchiglioni su aštroku daržovių padažu

Reikia:

* 250 g. conchiglioni makaronų
* 1,5 pakelio varškės (aš imiau 1 pakelį ir šiek tiek permažai buvo)
* šlakelis pieno varškės masei paskiesti
* didelės saugos smulkintų svogūno laiškų
* druskos
* pipirų

Padažui:

* 2 vidutinių svogūnų
* 2 skiltelės česnako
* 1 morkos
* 2 saliero stiebai
* 4 vidutiniai prinokę pomidorai
* 1/2 chili pipiriuko
* 1/2 raudonos paprikos
* 1/2 geltonos paprikos
* 1/2 žalios paprikos
* šviežio baziliko
* 1,5 stiklinės pomidorų tyrės
* druskos
* pipirų

* parmezano pabarstymui

Makaronus išvirti pasūdytame vandenyje al dente, 10 min. pilnai užtenka. Nukošti ir palikti, kad šiek tiek pravėstų.

Tuo tarpu indelyje sutrinam varškę su šlakeliu pieno (atsargiai pilkite, aš šiek tiek per daug įpyliau ir man išbėgo iš makaronų šiek tiek varškės masės), įberiam druskos, pipirų bei sudedam pjaustytus svogūnų laiškus. Viską permaišom ir įdarom pravėsusius makaronus. Kadangi buvo per mažai įdaro negalėjau pilnai įdaryti makaronų, kitą kartą darysiu iš didesnio varškės kiekio. Įdarytus makaronus sudedam į kepimo indą ir užbarstome tarkuotu parmezanu.

Įpusėjus troškintis padažui, įdėsime makaronus į orkaitę kokioms 15 min.

Pasidarom daržovių padažą. Svogūną supjaustyti smulkiai kubeliais, morką sutarkuoti ir pakepinti ant aliejaus, vėliau sudėti saliero stiebus, įspausti česnako skilteles bei sudėti smulkiai pjaustytas paprikas, viską apkepinus sudėti nublanširuotus ir kubeliais supjaustytus pomidorus su čili pipiriuku, po kelių minučių užpilti pomidorų tyre ir dar viską patroškinti apie 10-15 min. Baigiant troškintis daržovėms, sudėti kapotą šviežią baziliką, suberti druską bei pipirus.

Kol baigėsi troškintis padažas iškepė makaronus, galime patiekti :D

Į lekštę dedame padažo, ant viršaus makaronus ir skanaujam.

Creste di Gallo su keptais baklažanais

Reikia:

* creste di Gallo makaronų (g. b. kitokie)
* 1 vid. dydžio baklažano
* pomidorų skardinės
* 2 skiltelių česnako
* 1 nedidelio svogūno
* 1/3 dalies chili pipiriuko (pagal skonį)
* keletos lapelių baziliko + dekoracijai
* druskos
* pipirų
* alyvuogių aliejaus
* parmezano pabarstymui

Baklažaną nuplauname, nusausiname, supjaustome kubeliais ir sudedame į kepimo indą (galima iškloti kepimo popieriumi ar aliuminio folija), apšlakstome alyvuogių aliejaus (nedaug) bei užbarstome jūros druska. Dedame kelti į įkaitintą orkaitę kol baklažanai apkeps (laikas priklauso nuo kubelių dydžio). Iškeptus baklažanus atvėsinam.

Užkaičiam vandenį makaronams, vandeniui užvirus įberiam druskos bei sudedam makaronus. Kol makaronai verda pasigaminame padažą. Keptuvėje ant alyvuogių aliejaus pakepiname smulkintą svogūną bei česnakus, sudedam pomidorus iš skardinės, šiek tiek patroškinam, sudedam keptus baklažanus, smulkintus baziliko lapelius bei čili. Keletą minučių pakepinam, galiausiai įberiam druskos bei šviežiai maltų pipirų pagal skonį.

Patiekiant apibarstome tarkuotu parmezanu (arba “Džiugu) bei smulkintais baziliko lapeliais. Galima pabarstyti šv. maltais pipirais

Juodųjų pupelių – vištienos – tofu troškinys

Troškiniui reikia:

4 porcijoms

* 300 g. natūralaus tofu
* apie 800 g. vištienos krūtinėlės
* skardinės pomidorų savose sultyse
* 1,5 v. šaukšto raudonos curry pastos
* 1 didelės paprikos
* 2 skiltelių česnako
* 2 stiklinių virtų juodųjų pupelių
* 3 v. šaukštų alyvų aliejaus (pvz. Borges)
* druskos
* pipirų

Tofu supjaustyti kubeliais bei pakepinti ant alyvų aliejaus. Atidėti į šoną, o toj pačioj gilesnėj keptuvėj įdėti curry pastos bei apkepinti kubeliais pjaustytą vištienos filė, smulkintą česnaką. Pajusite nepaprastai aromatingą curry pastos aromatą. Kai vištiena apkeps sudėti kubeliais pjaustytą papriką, supilti skardinę pomidorų, įberti druskos bei pipirų pagal skonį, patroškinti apie 10 min. kol paprika suminkštės, po to sudėti virtas juodas pupeles bei kepintą tofu. Dar kelias minutes patroškinti ir išjungti. Jei reikia įberti druskos bei pipirų.

Jei nedėsite vištienos – gausite vegetarišką troškinio versiją.

Aromatinga vištiena

Reikia:

2 asmenims

* 4 vištienos kumpelių be odos
* 3 cm. šviežio imbiero
* 1 anyžio
* 1 cinamono lazdelės
* 2 skiltelių česnako
* 1 a. šaukštelio spalvotų pipirų (baltieji, juodieji, žalieji, raudonieji)
* 80 ml. ryžių acto
* 1 a. šaukštelio medaus
* 60 ml. šviesaus sojų padažo
* 3 v. šaukštų aliejaus

ryžiams

* 2 stiklinių basmati ryžių
* 1 a. šaukštelio kurkumos
* 1 didelio svogūno
* jūros druskos
* šv. maltų pipirų
* šlakelio aliejaus

Spalvotus pipirus šiek tiek sutrinkite plokščiąja peilio dalimi ir sudėkite į įkaitintą keptuvę su šlakeliu aliejaus. Pakepinkite apie 1 min. , po to sudėkite šiaudeliais pjaustytą imbierą, česnaką, cinamoną bei anyžį, pakepinkite apie 1-2 minutes.

Vištienos kumpelius nuplaukite, nuimkite odą, nusausinkite ir sudėkite į keptuvę. Apkepinkite iš abiejų pusių, sumažinkite ugnį ir dar pakepinkite apie 8-10 min. Po to supilkite sumaišytą ryžių actą, medų bei sojos padažą.

Viską gerai išmaišykite ir dar pakaitinkite, kol padažas sutirštės ir padengs lipniu sluoksniu vištieną.

Kol vištiena kepa išvirkite ryžius. Kitoje keptuvėje pakepinkite smulkintą svogūną, suberkite išvirtus ryžius, įberkite kurkumos, druskos bei pipirų, lengvai apkepinkite ryžius ir patiekite su vištiena.

Skanaus!

Neringa

-----------------------------------------------------------------

Vištiena meduje

reikės:

Vištienos krūtinėlių 400 g
česnako skiltelių 4/5sk. (pagal skonį)
Imbiero 1
Alyvuogių aliejaus (kepimui)
Medaus 2 š

Prieskonių: meksikietišku vištienos prieskonių, česnakinės druskytės, juodųjų pipirų.

Paruošimas:

Vištieną nuplauname, supjaustome juostelėmis. Suberiame prieskonius, įspaudžiame česnaką, įtarkuojame imbierą.

Keptuvėje įkaitiname aliejų, dedame medų ir suberiam vištieną. Pakepiname, kol gražiai paskrusta.

Toma

----------------------------------------------------------------

Bulvės huankaino padaže

Ingredientai (4 asmenims):

4 geltonieji čili pipirai arba ½ šaukštelio maltų čili pipirų miltelių
1 česnako skiltelė
¼ puodelio pieno
keli sūdyti sodos sausainiai (sutirština padažą)
aliejaus ir druskos pagal skonį
200 g balto sūrio (varškė, feta, ricotta)
4 vidutinio dydžio bulvės
2 kietai virti kiaušiniai
salotų lapai
alyvuogės

Gaminimas:

Huankaino padažas: Į pieną sudėti sodos sausainius ir leisti išbrinkti. Sudėti išvalytus pipirus, česnaką, aliejų, druską ir sūrį ir viską susmulkinti trintuvėj. Palikti kuriam laikui pastovėti, padažas sutirštės.

Išvirti bulvės, nulupti. Į lėkštę dėti salotų lapus, šalia jų – griežinėliais supjaustytas bulves, viską užpilti huankaino padažu, viršų dekoruoti per pusę perpjautais kiaušiniais ir alyvuogėm.

Skanaus!
Giedrė

---------------------------------------------------------------------

Daržovių ir kuskuso lazanija

Reikės:

4 vnt lazanijos lakštų,
300 - 400 g šaldytų daržovių mišinio (man patinka mišinys sudarytas iš morkų, kalafijorų, žirnelių ir šparaginių pupelių),
5 šaukštai kuskuso,
150 ml vandens,
150 – 200 g tarkuoto fermentinio sūrio,
4 kiaušiniai,
Ciberžolės, druskos ir kitų mėgstamų prieskonių.
Puošimui truputėlį lukštentų moliūgų sėklų ir linų sėmenų.

Gaminimo būdas:

1. Išvirti lazanijos lakštus, į vandenį įpilti truputėlį aliejaus, kad lakštai nesuliptų.

2. Į troškintuvą berti šaldytas daržoves truputį pašildyti, supilti vandenį ir maišant suberti kuskusą. Troškintuvą nuimti nuo ugnies, uždengti ir palikti 5-7 min, kad išbrinktų kuskusas.

3. Kiaušinių baltymus atskirti nuo trynių. Į daržovių ir kuskuso masę sudėti kiaušinių trynius, ciberžolės ir kitus prieskonius, gerai išmaišyti. Baltymus, išplaktus iki standžių putų, sudėti į masę tik prieš pat sluoksniuojant lazaniją ir lengvai išmaišyti.

4. Tada į skardą gilesniais kraštais sluoksniuoti: lazanijos lakštas, pilti daržovių ir kuskuso mišinio apibarstyti tarkuotu sūriu uždėti lazaniją, kartoti. Viršutinis sluoksnis turi būti lazanija, puošti tarkuotu sūriu, moliūgų sėklomis ir linų sėmenimis. Kepti 180 laipsnių orkaitėje 45 min. Patiekite su grietinės ar majonezo padažu.

Skanaus!
Loreta Ž.

-----------------------------------------------------------------------

Žuvies vėrinukai

Lašiša;
Druska ir pipirai;
Žalioji paprika;
citrina;
Kepimui aliejus arba sviestas;
Mediniai iešmeliai.

Lašišą išdarinėjame, išimame kaulus ir supjaustome vienodo dydžio kubeliais (maždaug 3x3 cm). Pabarstome prieskoniais ir išspaudžiame citrinos sultis. Papriką nuplauname ir išimame sėklas. Supjaustome panašaus dydžio gabaliukais kaip ir lašišą.

Medinius iešmelius pamirkome vandenyje ir veriame ant jų lašišą, tada papriką, vėl lašišą ir papriką. Suveriame maždaug po 5 gabaliukus lašišos. Vėrinukus su nedaug aliejaus arba sviesto kepame ant silpnos ugnies keptuvėje, pavartant iš visų pusių. Patiekiame su biriais ryžiais ir mangų padažu.

Skanaus
Raminta

-----------------------------------------------------------------------

Suktinukas su tunu

Tešlai

3 kiaušiniai
250 ml pieno
3 v.š. miltų
prieskoniai

Įdarui

1 skardinė (apie 185 g) tuno
1 v.š. majonezo
1 v.š. grietinės
keletas supjaustytų svogūnų laiškų
krapai
prieskoniai

sauja tarkuoto fermentinio sūrio viršui apibarstyti

Orkaitę įkaitinti iki 180° C. Kepimo skardą ištiesti kepimo popieriumi ir ištepti aliejumi.

Kiaušinius išplakti mikseriu. Sudėti miltus ir prieskonius ir vėl plakt, kol neliks miltų gumuliukų. Supilti pieną ir išmaišyti. Masę supilti į skardą ir dėti į orkaitę. Kepti apie 30 min, kol viršus truputį parus.

Nuo tuno nupilti skystį (arba aliejų, priklausomai nuo to koks naudojamas), šakute susmulkinti. Sudėti supjaustytus krapus, laiškus, suberti prieskonius. Įdėti majonezą ir grietinę ir išmaišyti.

Kiaušinių masę išimti iš orkaitės ir leisti kelias minutes atvėsti kuo nors pridengus, kad netaptų traški. Tada ją apversti (kad apkepusi pusė būtų į apačią). Ant jos tolygiai paskirstyti paruoštą tuno įdarą. Susukti i ritinuką, pradedant vynioti nuo platesnės pusės. Dėti į skardą, taip kad sujungimas būtų apačioje, kad neišsivyniotų.

Apibarstyti tarkuotu fermentiniu sūriu ir kepti, kol sūris išsilydys ir įdaras sušils.

Cukinijų apkepėlė

1 mažoji cukinija
1 morka
1 svogūnas
100 g mocarelos (nebūtinai)
2 kiaušiniai
2-3 v.š. miltų
~ 100 ml pieno
1 a.š. krapų
karis
druska, pipirai

Smulkiai supjaustytą svogūną ir sutarkuotą morką pakepinti ant keptuvės. Burokine tarka sutarkuoti cukiniją, sumaišyti su apkeptais svogūnais ir morkom. Mocarelą supjaustyti labai smulkiais gabalėliais ir sumaišyti su daržovėmis.

Kiaušinius šiek tiek paplakti, supilti miltus, gerai išmaišyti, kad neliktų gumuliukų. Pilti pieną. Turi gauti panašios konsistencijos tešla kaip lietiniams blynams. Sudėti krapus, prieskonius, išmaišyti.

Daržoves sumaišyti su kiaušinių plakiniu ir pilti į kepimo indelius. Kepti iki 180º C įkaitintoje orkaitėje.

Skanaus!

Inga

--------------------------------------------------------------------

Triušiena su daržovėmis

Reikės:

1 kg triušienos
100 g morkų
100 g svogūnų
200 g žalių žirnelių
20 g česnakų
50 g alyvuogių aliejaus
10 g Provanso prieskonių
žiupsnelio juodųjų pipirų
druskos

Ruošimas:

Triušį supjaustykite į gabalus, pasūdykite, papipirinkite. Į puodą supilkite alyvų aliejų , susmulkintus svogūnus, žirnelius, neluptas česnakų skilteles ir triušienos gabalus. Apibarstykite provanso prieskoniais, pašlakstykite aliejumi. Įpilkite vandens ir troškinkite. Mėsą retkarčiais galite apversti. Troškinkite apie 50 min. Galite šonuose išdėlioti ir kartu troškinti bulves.

Įdaryta cukinija

Reikės:

1 nedidelės cukinijos
1 svogūno
1 pomidoro
150 g virtų voveraičių
30 g fermentinio sūrio
50 g sviesto

Ruošimas: Nuplautą cukiniją perpjaukite pusiau išilgai ir šaukštu išimkite sėklalizdį. Svogūną susmulkinkite. Pomidorą perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir susmulkinkite. Svogūną ir pomidorą pakepkite svieste, suberkite voveraites ir kepkite 5 min. Šį įdarą sudėkite į cukinijos puseles, užbarstykite tarkuotu sūriu ir kepkite 180C orkaitėje, kol sūris išsilydys ir truputį parus. Skanaus.

Plekšnė su padažu

Reikės:

700 g plekšnės
3 šaukštų aliejaus

Padažui:

1 raudonos nemažos paprikos
400 g ( skardinės ) kubeliais supjaustytų ananasų
1 šaukšto razinų
150 g kečupo
1 šaukštelio aitriosios paprikos
2 gvazdikėlių
2 šaukštų aliejaus
druskos

Ruošimas: padažui papriką supjaustykite kubeliais ir pakepkite aliejuje. Supilkite ananasų skystimą , nuplautas ir nusausintas razinas, įmeskite gvazdikėlius ir 10 min. troškinkite. Tada sudėkite mažesniais gabaliukais supjaustyto ananaso kubelius ir dar 10 min. patroškinkite. Supilkite kečupą, suberkite aitriąją papriką, išmaišykite ir virkite ant mažos ugnies apie 5 min. Gvazdikėlius išimkite. Jei reikia padažą pasūdykite. Žuvį truputėlį pabarstykite mėgstamais prieskoniais ir iškepkite aliejuje. Patiekite su padažu ir biriai išvirtais ryžiais.

Brokolių apkepas

Reikės:

1 nemažo brokolio
1 raudonos paprikos
2 pomidorų
1 svogūno
2 morkų
0,5 kg bulvių
3 kiaušinių
0,5 pakelio Pesto prieskonių su pomidorais ir baziliku
150 g grietinės
druskos
150 g fermentinio sūrio
trupučiuką aliejaus

Ruošimas: brokolį labai trumpai apvirkite pasūdytame vandenyje. Bulves išvirkite su lupenomis, nulupkite ir supjaustykite griežinėliais. Sutarkuokite morkas, susmulkinkite svogūną ir pakepinkite aliejuje. Į riebalais pateptą kepimo formą dėkite pjaustytas bulves, pakepintas morkas ir svogūną`, brokolių gabalėlius, nuluptus ir susmulkintus pomidorus, pjaustytą papriką. Kiaušinius išplakite su grietine, įpilkite Pesto prieskonius, jei reikia galite truputėlį pasūdyti. Viską gerai išmaišykite ir užpilkite ant daržovių. Viršų pabarstykite tarkuotu sūriu. Kepkite karštoje orkaitėje apie pusvalandį.

Sojų plovas

Reikės:

1 pakelio sojų kubelių
400 g ryžių
2 didelių morkų
2 nemažų svogūnų
daržovių sultinio
druskos
pipirų
krapų
petražolių

Ruošimas: ryžius išvirkite taip kaip nurodyta ant pakelio. Sojų kubelius atskirai išvirkite daržovių sultinyje, po to nukoškite ir susmulkinkite. Nuskustas morkas sutarkuokite burokine tarka ir kepkite aliejuje, po 10 min. sudėkite smulkintus svogūnus ir apkepkite kartu su morkomis. Sojų kubelius, ryžius sumaišykite su pakepintomis daržovėmis. Paskaninkite prieskoniais ir žalumynais.

Menkė su apelsinais

Reikės:

5 gabalėlių menkės filė
5 apelsinų griežinėlių
2 šaukštų apelsinų sulčių
1 šaukštelio tarkuotos apelsinų žievelės
4 šaukštų aliejaus
žiupsnelio muskato
druskos
pipirų

Ruošimas: nuplautą ir nusausintą filė sudėkite į 1 šaukštu išteptą keptuvę( arba kepimo formą). Ant kiekvieno žuvies gabalo uždėkite po apelsino griežinėlį, aplaistykite likusiu aliejumi, sumaišytu su tarkuota apelsino žievele ir apelsinų sultimis, druska bei pipirais. Apibarstykite muskatu ir apie 20 min. kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Kaliaropių kepsniukai

Reikės:

2 kaliaropių
2 kiaušinių
6 - 8 šaukštų maltų džiuvėsėlių
druskos
aliejaus kepimui

Ruošimas: nulupkite kaliaropes ir supjaustykite griežinėliais. Pabarstykite iš abiejų pusių druska ir palikite 10 - 15 min. pasimarinuoti. Išplakite kiaušinius. Kaliaropių griežinėlius suvilgykite į kiaušinį, po to apvoliokite džiūvėsėliuose ir kepkite kol gražiai pagels. Išimkite iš keptuvės kepsniukus ir sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai. Tikrai labai skanu ir sveika.

Žuvies kepsneliai

Reikės:

4 žuvies filė ( menkės)
50 g fermentinio sūrio
1 rūgštaus obuolio
1 nemažo svogūno
3 - 4 šaukštų majonezo
druskos
pipirų
1 kiaušinio
3 šaukštų miltų
šiek tiek vandens
aliejaus kepimui

Ruošimas: žuvį pasūdome, papipiriname ir paliekame 10 - 15 min. Iš kiaušinio, miltų ir vandens paruošiame blynų tešlą. Joje apvoliojame žuvies filė gabaliukus ir iškepame aliejuje. Fermentinį sūrį ir nuluptą obuolį stambiai sutarkuojame, svogūną susmulkiname kubeliais ir viską išmaišome su majonezu. Ant kiekvienos iškeptos filė dedame paruoštą "mišrainę" ir 10 - 15 min. kepkite karštoje orkaitėje. Labai skanu valgyti su bulvėmis.

Skanaus
Janina

-----------------------------------------------------------------

www.DELFI.lt
 
22
Vardas
Komentavimo taisyklės ir atsakomybė

Receptai

„Mano geriausias konservavimo receptas“: putino uogų džemas

2014 rugsėjo mėn. 3 d. 00:01
„Mano geriausias konservavimo receptas“: putino uogų džemas
Asmeninio archyvo nuotr.
Pristatome receptą, kuris atsiųstas konkursui „Mano geriausias konservavimo receptas“. Pasidalinkite ir jūs geru receptu ir laimėkite puikius prizus!

„Mano geriausias konservavimo receptas“: marinuoti baravykai (10)

2014 rugsėjo mėn. 2 d. 15:38
„Mano geriausias konservavimo receptas“: marinuoti baravykai
Asmeninio archyvo nuotr.
Pristatome receptą, kuris atsiųstas konkursui „Mano geriausias konservavimo receptas“. Pasidalinkite ir jūs geru receptu ir laimėkite puikius prizus!

Sveikai: grybais įdarytos paprikos

2014 rugsėjo mėn. 3 d. 00:02
Siūlome pasigaminti skanų patiekalą su grybais:

Kaip išlaikyti šviežius grybus visą žiemą (6)

2014 rugsėjo mėn. 2 d. 09:58
Du kibirus baravykų iš miško vos partempė Mindaugas
Skaitytojo nuotr.
Socialiniai interneto tinklai šiemet net mirga nuo grybų. Su tokiais miško gėrybių kiekiais susidoroti ganėtinai sunku net didžiausiems grybų mėgėjams, o juos marinuoti ir džiovinti daug kas neturi ne tik laiko, bet ir sąlygų. Tačiau yra visiškai nesudėtingas būdas, leisiantis mėgautis jais net ir žiemą – užšaldyti.

Turkiškos kviečių kruopos: egzotiška naujovė ar konkurencija ryžiams? (8)

2014 rugsėjo mėn. 1 d. 18:14
Ieškantys alternatyvos ryžiams, grikiams ar kitoms kasdien vartojamoms kruopoms parduotuvių lentynose jau pastebėjo įdomią naujovę – saulėje džiovintas kviečių kruopas. Dietologų teigimu, šios iš Turkijos į Lietuvą atkeliaujančios kruopos „Bulgur“ pasižymi ypatingomis maistinėmis savybėmis, be to, jas lengva paruošti, todėl jos gali praturtinti kiekvieną virtuvę.