Novatorišką juodos kavos gamybos būdą pristato kavos išsinešimui tinklas „Coffee Inn“.

Japonija – antra pagal dydį pasaulyje kavos importuotoja, kurią lenkia tik Italija. Anot Tarptautinės kavos organizacijos, šalies gyventojai suvartoja apie 84 tūkst. tonų kavos per metus ir kasmet statistika auga, kavos japonams norisi vis daugiau. Tačiau Japonijoje kavos kultūra kitokia nei Lietuvai artimesnėje Italijoje – čia labiau vertinama ne espresso, o „pour-over“ būdu užpilama kava. Pasaulis tik visai neseniai atrado japonų kavos kultūros privalumus, o lietuviams tai iki šiol nebuvo prieinama.

Vienas iš „Coffee Inn“ įkūrėjų Nidas Kiuberis pasakoja, kad japoniškas kavos ruošimo būdas „pour-over“ ypatingas tuo, kad kavą leidžia paruošti itin kruopščiai: tam yra naudojamas specialus filtras, kuomet tiksliai paskaičiuotas kiekis šviežiai maltos kavos lėtai užpilamas karštu vandeniu.

Speciali įranga į kavinę šiam kavos ruošimo būdui atkeliavo iš Londono, o likusi dalis buvo „konstruojama“ vietoje. „Kadangi Lietuvoje šitokiu būdu kavos dar niekas ruošti nemėgino, nėra jam sukurto ir lietuviško pavadinimo. Versti „pour-over“ į „užpiltinę“ būtų netikslu, nes mes taip vadiname seną, įprastą ir lietuvių labai mėgstamą kavos ruošimo būdą, kuomet kava yra tiesiog vienu ypu užpilama puodelyje, neatskiriant jos nuo tirščių. Mes „pour-over“ būdu pagamintą kavą pavadinome „šilkine juoda“ – dėl jos tobulo ir tolygaus skonio“, - aiškino N. Kiuberis.

Kavos gurmanus pasaulyje labiausiai sužavėjo galimybė visiškai kontroliuoti kavos gamybos procesą, kurio rezultatas – iki šiol neatrastas „pour-over“ būdu paruoštos kavos skonis. „Toks kavos gamybos būdas yra idealus siekiant atskleisti konkrečios geografinės kilmės kavos pupelių skonį. Tikimės, kad japonų kavos ruošimo tradicijos padės Vilniaus gurmanams atrasti nepelnytai pamirštą juodą kavą iš naujo“, - pasakojo N. Kiuberis.

„Pour-over“ būdu kava šiuo metu ruošiama tik naujoje kavinėje Vilniaus PC „Akropolis“ (Ozo g. 25), o netrukus jos bus galima paragauti ir kitose Vilniaus bei Kauno kavinėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)