Štai vienas puikus receptas. Cukinijas prieš tai reikia nuvalyti, paskui supjaustyti skiltelėmis ir pamerkti į sūrimą, kuris ištrauks skystį iš šios daržovės ir taip suminkštins ją.

Po valandos ištraukite cukiniją iš sūrimo ir pamerkite į acto, cukraus, sausų garstyčių, garstyčių sėklų ir ciberžolės mišinį. Palikite viską vienai dienai šaldytuve ir galėsite mėgautis intensyvaus skonio cukinijomis.

Tiesa, šiame receptui netiks nei milžiniškos beisbolo lazdos dydžio cukinijos, nei visiškai jaunutės piršto dydžio cukinijos. Tam geriausia rinktis vidutinio dydžio cukinijas ar žalius patisonus.

Kaip pasirinkti, laikyti ir paruošti cukinijas

Rinkitės cukinijas su lygia ir nepriekaištinga oda, kurios pagal savo dydį atrodo sunkios. Idealiausia yra mažos ir vidutinio dydžio cukinijos, nes didelės turi dideles sėklas, yra vandeningos, krakmolingos, prastesnio skonio ir mažiau kvepia.

Cukinijas laikyti galima atvirame maiše daržovėms skirtoje šaldytuvo dėžėje ir suvartoti per savaitę. Cukinijos gali būti nešvarios, tad prieš vartojimą gerai jas nuplaukite. Taip pat būtina nupjauti galus, o štai nulupti nėra būtinybės.

Štai dar keli cukinijų panaudojimo būdai

Cukinijas galima valgyti žalias, plonai supjaustytas griežinėliais tarsi karpačio, supjaustyti jas į daržovių salotas ar smulkiai sumalti į kuksuso salotas su valgomaisiais svogūnėliais, baziliku, citrina ir rikota.

Jeigu norite elegantiško garnyro, cukinijas supjaustykite griežinėliais, apkepkite alyvuogių aliejuje ir aptepkite padažu iš česnakų, bazilikų ir kaparių.

Kitas garnyro variantas – perpjaunate cukinijas išilgai, apšlakstykite aštriu mėtų padažu ir iškepkite ant grotelių.

Cukinijas susmulkinkite, pasūdykite ir lėtai troškinkite, kol ištirps tarsi sviestas.

Cukinijas plonai supjaustykite, apšlakstykite padažu „Salsa verde“ ir apkepkite apvoliotas duonos trupiniuose.

Ir, žinoma, duona! Iškepta su rozmarinais, apelsinais, alyvuogių aliejumi ir jogurtu, cukinijų duona užburs jus savo lengvumu ir skoniu.

Ir pabaigai - marinuotos cukinijos

Ingredientai:

pusė kilogramo cukinijų
1 nedidelis geltonas svogūnas
2 valgomieji šaukštai druskos
2 stiklinės obuolių acto
1 stiklinė cukraus
pusantro arbatinio šaukštelio sausų garstyčių
pusantro arbatinio šaukštelio smulkintų geltonųjų ir/ar rudųjų garstyčių sėklų
1 arbatinis šaukštelis ciberžolės

Paruošimas:

1. Cukiniją nuplaukite ir paruoškite. Tada supjaustykite išilgai šiaudeliais. Žinoma, nieko neatsitiks, jeigu supjaustysite ir skersai.

2. Svogūną nulupkite ir labai smulkiai supjaustykite. Negiliame, tačiau dideliame dubenyje sumaišykite cukinijas ir svogūnus, suberkite druską ir viską gerai išmaišykite.

3. Įmeskite kelis kubelius ledo ir įpilkite šalto vandens tiek, kad apsemtų. Išmaišykite, kad ištirptų druska.

4. Maždaug po valandos paragaukite – cukinija turi būti šiek tiek suminkštėjusi. Vandenį nupilkite, cukinijoms leiskite šiek tiek apdžiūti.

5. Per tą laiką prikaistuvyje sumaišykite actą, cukrų, sausas garstyčias, garstyčių sėklas ir ciberžolę, ant nedidelės ugnies pavirkite tris minutes. Padėkite į šalį ir palaukite, kol atauš tiek, kad bus galima paliesti. Jeigu marinatas bus per karštas, daržovės išvirs ir suminkštės, nors turėtų būti traškios.

6. Sudėkite cukinijas į stiklainiukus ir užpilkite pravėsusiu marinatu.

7. Gerai uždarykite ir palaikykite šaldytuve bent dieną, kad skonis įsigertų į cukinijas. Šaldytuve marinuotos cukinijos gali stovėti savaitę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)