Produktai
Purškiamo augalinio aliejaus
1 puodelis graikinių riešutų (nebūtinai)
3 dideli kiaušiniai
1 puodelis aliejaus
1¼ puodelio granuliuoto cukraus
½ puodelio rudojo cukraus
1 valgomasis šaukštas vanilės ekstrakto
3 puodeliai miltų
1½ arb. šaukštelio rupios druskos
1 arb. šaukštelis malto cinamono
1 arb. šaukštelis geriamosios sodos
½ arb. šaukštelio kepimo miltelių
¼ arb. šaukštelio šviežiai sumalto muskato
3½ puodelio stambiai sutarkuotų cukinijų (iš apytikriai pusės kilogramo cukinijų)
1¼ puodelio stambių avižinių dribsnių
3 valg. šaukštai nerafinuoto cukraus
Gaminimas
Įkaitinkite orkaitę iki 180 ° C. Išpurkškite dvi 22 X 12 cm formas aliejumi ir įtieskite kepimo popierių taip, kad iš abiejų pusių liktų didelės jo atsargos. Jei naudojate graikinius riešutus, 8–10 min. juos skrudinkite, kol kiek paruduos ir ims skleisti malonų kvapą, palikite ataušti ir stambiai sukapokite.
Dideliame dubenyje išplakite kiaušinius, aliejų, granuliuotą cukrų, rudąjį cukrų ir vanilę, kol gausite vienalytę masę. Kitame dubenyje išmaišykite miltus, druską, cinamoną, sodą, kepimo miltelius ir muskatą.
Sausų produktų dubenyje padarykite ertmę, į ją supilkite kiaušinių mišinį ir lėtai šakute suplakite viską į vieną. Tešla turi atrodyti gana sausa. Sukrėskite tarkuotas cukinijas, suberkite graikinius riešutus ir 1 puodelį avižinių dribsnių. Tešlą supilkite po lygiai į dvi duonos formas.
Nerafinuotą cukrų ir likusius avižinius dribsnius išmaišykite mažame puodelyje. Užbarstykite mišinį ant tešlos viršaus ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 70–80 minučių, patikrinkite mediniu pagaliuku. Kai į duonos vidurį įsmeigtas pagaliukas ištraukus bus visai švarus, duoną ištraukite ir palikite pusvalandį aušti, tada atsargiai ištraukite duoną ir palikite galutinai ataušti.
Išsikepkite iš anksto: cukinijų duoną galima išsikepti prieš keturias dienas. Laikykite sandariai suvyniotą kambario temperatūroje.
Skanaus!