Na, o kad tikrai būtų ir gaivu, ir švaru, ir nekenksminga, viską valyti stengiuosi kuo natūralesnėmis priemonėmis. Pačios pagrindinės yra soda ir actas. Net sunku patikėti, kiek daug visko galima su jais nuveikti.

Soda puikiai nušveičia (beje, nesubraižydama paviršių) visus stalviršius, virtuvės spintelių dureles, kriaukles, vonias, langų rėmus, keramines ir akmens masės plyteles, kaitlentę. Soda nušveičia puodų, prikaistuvių ir keptuvių šonus bei dugnus, idealiai išblizgina stiklinius indus (kas ypač aktualu šampano taurėms, nes jų nepatartina plauti indų plovikliais) bei krištolą. Soda išplaunu ir gėlių vazas, kai ant jų vidinių sienelių lieka rusvos buvusio vandens ir puokščių žymės.

Šaldytuvą valau vandens ir acto tirpalu. Beje, nedidelis atviras dubenėlis su actu puikiai naikina nemalonius šaldytuvo kvapus, jei netyčia leidžiu jam atsirasti.

Pats didžiausias darbas – langų valymas. Ypač, kai jų net 17... Žinoma, turiu ir specialią šluostę, ir stiklo valytuvą, tačiau prieš valydama ir blizgindama langus nuplaunu juos vandens ir acto tirpalu. Pastebėjau, kad nuplovus actu gana ilgai prie išorinės langų pusės neatsiranda lietaus paliekamų dėmelių ir neprikimba vėjo nešamos dulkės.

Švarūs langai, žinoma, neatskiriami ir nuo švarių, vėjyje plevenančių, užuolaidų. Prieš skalbdama pamirkau jas vandens ir citrinos sulčių mišinyje (5 l šilto vandens ir pusė stiklinės citrinos sulčių).

Skalbiu įprastai, tik, žinoma, naudoju natūralias, bekvapes skalbimo priemones, skirtas alergiškiems žmonėms ar net kūdikiams. Dieninių užuolaidų nelyginu, tik tvarkingai sulanksčiusi išnešu į lauką, gerai išpurtau vandenį ir dar drėgnas tuojau pat pakabinu atgal – tuomet jų nereikia lyginti, džiūdamos jos išsilygina pačios. O jei lieka kokia raukšlelė, panaikinu ją garų lygintuvu.

Namuose dažnai prireikia greitai ką nors pavalyti. Tam aš pasigaminu tokį tirpalą: 3 šaukštus sodos sumaišau su 5 šaukštais acto ir stikline vandens. Kai išnyksta putos, sumaišau jį su 2-3 šaukštais skysto muilo (mažą gabalėlį ūkiško muilo su tulžimi sutarkuoju ir užpilu verdančiu vandeniu. Maišydama ištirpinu). Viską supilu į indelį su purkštuku – turint tokį tirpalą po ranka, prireikus labai patogu naudoti.

Malonų kvapą patalpoms suteikia citrina. Ją sutarkuoju (su visa žievele), užpilu šiltu vandeniu, valandėlę palaikau ir perkošiu. (1 citrinos gana 1 litrui vandens). Panašų efektą duoda ir citrininė melisa arba gėlė vyrišku vardu – jeronimas. Tokio kvapaus skysčio pilu į vandenį kuriuo plaunu dulkių šluostę arba grindų skudurą.

Tai štai, kaip mano namai dvelkia pavasariu. Ak, tiesa, dar reikia auginti gėles – atėjus pavasariui jos žydi kaip padūkusios...

Vilma

Šie patarimai atsiųsti konkursui „Pavasario dvelksmas jūsų namuose“. Kviečiame dalyvauti ir jus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt