Ką daryti, kad šis turtas netaptų lengvu grobiu vagims, pataria daugiau kaip dvi dešimtis metų saugos srityje dirbantis bendrovės „Fosus“ vadovas Valdas Matačiūnas.

Pirmieji žingsniai

Išvykstant visų pirma reikėtų pasirūpinti vertingų daiktų apsauga. Net jei namuose ir yra įrengtas seifas, specialistas pataria itin brangius nedidelės apimties daiktus (juvelyrinius dirbinius, antikvarines vertybes ir panašiai) nunešti saugoti į banką. Ten už nedidelį mokestį galima išsinuomoti saugojimo kamerą.

„Esu pastebėjęs, kad žmonės vertingesnius daiktus dažnai neša į garažą, tikėdamiesi, kad ten jie bus geriau apsaugoti. Visgi, signalizacija garažuose mūsų krašte dar labai retas reiškinys, tad dažnu atveju daiktai kaip tik gali būti saugesni tvarkinguose, bent keletą apsaugos priemonių turinčiuose butuose ar namuose“, – sako Valdas Matačiūnas.

Anot jo, labai svarbu išvengti pagundos išvykstant apie tai paskelbti „visam pasauliui“ socialiniuose tinkluose: tai tik padidina grėsmės lygį. Daug geriau yra informuoti keletą patikimų kaimynų, su kuriais bendraujama – paprašyti jų praeinant atkreipti dėmesį į jūsų buto ar namo langus bei duris. Mainais už kaimynų skirtą dėmesį jūsų paliktam turtui, grįžę atsidėkokite jiems įteikdami nedidelį lauknešėlį.

Giminaitis, saugos tarnyba ar draudimas?

Saugos specialistas pasakoja, kad išvykdami žmonės dažniausiai palieka raktus artimiems draugams, giminaičiams ar patikimiems kaimynams. Tokiu atveju labai svarbu, kad atsakingas asmuo ne tik gėles namuose palietų, užuolaidų padėtį pakeistų, bet ir išimtų spaudinius iš pašto dėžutės. „Būtent perpildyta pašto dėžutė yra geriausias ženklas vagims, kad šeimininkai išvykę“, – teigia Valdas Matačiūnas.

Visgi, susitarimą su atsakingu asmeniu, kuriam paliekami raktai, jis laiko itin svarbiu, tačiau nepakankamu žingsniu. „Įsivaizduokite situaciją, kai namuose naktį suveikia signalizacija, o buto raktai palikti vyresnio amžiaus giminaitei. Net jei ji ir nepabūgtų atvykti pasižiūrėti, kas gi nutiko paliktame bute, tai gerokai užtruktų. Būtent dėl to saugos tarnybos paslaugos yra geras sprendimas norintiems jaustis užtikrintiems dėl palikto turto saugumo“, – atkreipia dėmesį ekspertas.

„Taip, staigių, momentinių vagysčių atveju saugos tarnyba gali ir neišgelbėti, tačiau ji svarbi siekiant sumažinti nuostolius. Saugos tarnyba iki minimumo sutrumpina laiką, per kurį vagys gali padaryti materialinės ir emocinės žalos. Draudimas dažniausiai atlygins materialinius nuostolius, tačiau suversti namai, sudaužyti brangūs asmeniniai daiktai, galiausiai rūpesčiai dėl būtinybės skubiai pargrįžti į gimtinę – to išvengti gali padėti būtent saugos tarnyba“, – aiškina specialistas.

Išmanūs sprendimai

Galimybė reguliuoti patalpų temperatūrą nuotoliniu būdu, išmanieji indikatoriai, pranešantys apie padidėjusį vandens lygį, kai užlieja kaimynai, – tai tik keli iš išmaniųjų sprendimų, kuriuos renkasi dalis išvykstančiųjų. Pasak Valdo Matačiūno, itin populiarėja nuotolinio vaizdo stebėjimo kameros. Viena pagrindinių to priežasčių – psichologinis komfortas, kurį suteikia galimybė stebėti savo namus kompiuterio ar išmaniojo telefono ekrane.

„Pastebime, kad kameras – kartais laikinas (tokiu atveju mokamas tik nuomos mokestis, o ne visa jų įsigijimo kaina) – žmonės vis dažniau įsirengia ir prieš išvykdami ilgesnių atostogų. Tai leidžia kontroliuoti ar atsakingas asmuo išties ateina į namus ir elgiasi juose tinkamai, ar palikti vieni vaikai nerengia triukšmingų vakarėlių ir nedrumsčia kaimynų ramybės“, – sako bendrovės vadovas.

Žinoma, jei jau naudojatės saugos tarnybos paslaugomis, išvykstant rekomenduojama įspėti jos atstovus ir informuoti apie atsakingą asmenį, kuriam paliekate buto raktus. „Tai leis išvengti situacijų, kai sugedus ir pradėjus nuolat kaukti signalizacijai nėra galimybės patekti į buto vidų ir ją išjungti“ – apie neseną patirtį pasakoja specialistas. Tad visiems, susiruošusiems išvykti ilgesniam laikui, belieka priminti liaudies išmintį, kad atsarga gėdos nedaro.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)