Žaisliniai šautuvai, kardai ir ietys patys savaime smurto neskatina, tai rodo mokslinių tyrimų rezultatai, tvirtina Antakalnio poliklinikos psichologė dr. Lina Kalinauskienė.

Pasak jos, problema gali būti vaikui svarbių žmonių (tėvų, senelių) požiūris į žaislinius ginklus - tai, kaip vaikui leidžiama naudoti žaislinius ginklus ir kaip vaikai mokomi su jais žaisti.

Reikia pamokyti

Užtenka vaikus pamokyti, kad šautuvo nereikia nukreipti į žmogų (negalima jo nukreipti ir į vaiką, kuris tuo metu nežaidžia kartu, nes tai gali išgąsdinti), negalima kito žmogaus „nužudyti“ (vaikams žaidžiant kartais matome, kad mažas vaikas gali net pravirkti, kai kitas jį „nužudo“, todėl suaugęs žmogus turėtų paaiškinti, kad šautuvas, kardas skirti žaisti su žaislais).

Žaisliniai šautuvai, kardai, ietys leidžia vaikui paįvairinti žaidimą. Kartais, kai vaiką apima jausmas, jog jis silpnas, negali kontroliuoti situacijos, jis sukurs žaidimą, kuriame jis bus karžygys su stebuklingu kardu, didvyris, nugalėtojas prieš visą žaislinių kareivėlių armiją, ir taip pats sau padės atstatyti emocinę pusiausvyrą- vėl pasijaus stipriu ir kompetetingu. Kai vaikas žaisdamas kovoja su savo ginklu, jis dažniausiai kovoja prieš blogį, jis nugali priešus. Juk tai nėra blogai.

Taigi, anot psichologės, jeigu tėvai nusprendžia neleisti vaikui žaisti su žaisliniais ginklais, galima pasakyti, kad neleidžiama todėl, kad tie žaislai gąsdina. Jei nusprendžia leisti, tuomet reiktų paaiškinti taisykles.
Namuose neturėtų būti nesaugių žaislų, kurių detalės gali nulūžti, iškristi baterija ir pan.

Žaislus renkasi vaikai pagal prigimtį

Ingrida Lauciuvienė, trijų vaikų mama, “Augueko namų” vadovė įsitikinus, kad kiekvienas vaikas pagal savo prigimtį renkasi žaislus, žaidimo priemones. Jeigu berniukas yra iš prigimties „karys“, jis iš bet kokio pagalio pasidarys sau tariamą kardą ar ietį. 

Vaikai žaislus pasirenka patys, jei tik mes leidžiame jiems tai daryti. Nebūtinai visi žaidžia su mašinėlėmis, lėlėmis ar kardais. Jei namie ar darželyje bus visokiausių „antrinių“ žaliavų, vaikai tikrai patys susikurs žaidimų istorijas. Ir kažin, ar tai bus įdomiau už pirktinį ginklą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)