XVIII amžiuje rytietiškų motyvų mada privertė iš naujo įvertinti oranžinės spalvos privalumus. Prancūziškojo rokoko interjerus paryškino margas šilkas iš Kinijos, juo buvo apmušamos buduarų ir svetainių sienos, puošiamos širmos. XX amžiuje iš pradžių siekę tam tikro aiškumo ir išraiškingumo dizaineriai - konstruktyvistai, o vėliau 60-tųjų avangardistai drąsiai naudojo atviros oranžinės spalvos privalumus, nuo šiol sukeliančios spontaniškas asociacijas, natūralaus atsivėrimo siekį.

Dabartinis oranžinės populiarumas paaiškinamas, matyt, būtent šiomis jos savybėmis, o taip pat sugebėjimu grafikinės juodai - baltos gamos slegiamiems interjerams dovanoti džiugią šilumą ir pakilią nuotaiką. Be to, tai viena tradicinių “ekologiškų” spalvų, kurių kartais taip trūksta šiuolaikiniuose namuose. Šiuo atžvilgiu ji patraukliausiai atrodo “kantri” arba “folk” stiliaus interjere. Tačiau netgi minimalistinėje aplinkoje, teikdama emocionalinę iškrovą, oranžinė spalva gali neblogai derėti.

Oranžinės gausa svetainėse sukuria svetingą ir betarpišką atmosferą. Dienos šviesa, prasiskverbdama pro oranžines užuolaidas, pripildo kambarį vasaros pusiaudienio spindesio, net jei už lango sninga. Spalvinis sprendimas gerai dera su etniniais kilimėlių ir pagalvių motyvais.

Oranžinė ypač tinka niūriame interjere, patalpoje su langais į šiaurę. Būtent tokį interjerą “sušildys” ir pripildys šviesos oranžinės sienos. Svarbu teisingai pasirinkti atspalvį, nepamirštant, kad ryškiai oranžinė didina adrenalino kiekį kraujyje, ir ilgas buvimas panašioje aplinkoje labai jaudina. Geriau toną suminkštinti iki šiltų abrikosinės atspalvių arba pridėti gelsvumo - tuomet interjeras prisipildys tikro Viduržemio jūros karščio.

Oranžinis šilkas ant sienų ir sofos apmušalai pabrėžia “egzotinį”, įkvėptą rokoko motyvų, interjero charakterį.

Monotoniškiausiai aplinkai oranžinė spalva suteiks egzotiškumo prieskonį. Dar ji padės vizualiai sukoreguoti proporcijas, pavyzdžiui, pernelyg ištempto kambario.

Funkcionaliniu požiūriu ji labiausiai tiks svetainei, nes sąlygoja laisvą bendravimą, laisvą “aš” pasireiškimą. Ten, kur reikalingas atsipalaidavimas, visų pirma miegamajame, geriau tenkintis vienetiniais aksesuarais. Jaukią atmosferą miegamajam ir poilsio kambariui suteiks toršeras su oranžiniu gaubtu. Jo šilti refleksai sukuria įtikinamą tikros liepsnos atspindžių efektą. Oranžinės spalvos gebėjimas žadinti apetitą ir stimuliuoti virškinimo organų darbą tiesiog nepakeičiamas valgomajame ir virtuvėje.

“Išslystančios spalvinės dėmės” efektas: ilsintis arba darbo metu šie ryškūs akcentai liks už matomumo ribų.

Kartais norimam efektui pasiekti pakanka oranžinio gaubto virš stalo arba ryškios dėmės ant staltiesės, dekoratyvinės keramikos.

Du simetriškai išdėstyti servantai valgomajam suteikia šventinio iškilmingumo. Oranžinis šviestuvas pabrėžia puikius indus ir užburia paslaptingu mirgėjimu. Dėka oranžinės “skaniai” atrodo ir įprasti aksesuarai, ir “techno” stiliaus kavavirė.

Labiausiai oranžinė spalva tinka vaikams, juk joje tiek džiugios energijos, būdingos jauniems nenuoramoms. Ar verta juos papildomai “pakrauti”? Psichologai teigia, kad iki šešerių metų vaikui svarbiau padėti atsipalaiduoti, o tam tinka pasteliniai arba vėsoki tonai. Tačiau paauglio kambaryje tinka sodrūs ir džiugūs oranžiniai akcentai. Čia galima ir drąsiai paeksperimentuoti, pavyzdžiui, atskiras baldų detales padažius ryškiomis spalvomis.

Nedideliais kiekiais oranžinė, suminkštindama šaltą interjerų “sterilumą”, puikiai derėdama su įprasta šioms patalpoms pilkai- metaline arba žydrai- sidabrine gama, teigiamai veikia ir psichologinį ofiso klimatą. Griežtoje oficialioje aplinkoje galima apsiroboti oranžine spalva nuspalvinus darbo stalo vidinius stalčiukus.

Oranžinės interjero detalės, apjungtos į geometriškai griežtą formą, ar tai minkšti baldai, ar nedidelis abstraktus paveikslas, pačiai santūriausiai kompozicijai suteikia skambesio pilnatvės. Ši spalva gerai dera praktiškai su visa šaltų pastelinių tonų palete.

Neretai mes pamirštame, kad į mūsų akiratį nuolat patenka grindys ir lubos. Ir jeigu sodrių oranžinių tonų kilimėlis, plytelė arba parketas puikiai “sušildys” kojas, tai galvos “perkaitinti” nederėtų, geriau tenkintis peršviečiamais atspalviais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją